Urbanismul din Cluj. Țeparul Florea Ianson Traian, acum Traian Onuc, a fost arestat din nou pentru înșelăciune. A continuat să vândă apartamente în Cluj-Napoca, sub prețul pieții în blocuri fără acte legale/Polițiștii au confiscat peste 7000 de cartele telefonice
ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - ian. 31, 2023 0 1313
Doi bărbați cu vârste de 36, respectiv 63 de ani, au fost reținuți pentru 24 de ore, iar ulterior, față de aceștia, instanța de judecată a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile, pentru înșelăciune cu apartamente, în urma unor percheziții efectuate în 30 ianuarie în Cluj-Napoca de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale – Combaterea Infracțiunilor Informatice din Cluj cu sprijinul secțiilor 3 și 6 de poliție, serviciului criminalistic și celui pentru acțiuni speciale.
În urma perchezițiilor au fost descoperite și ridicate zeci de sisteme informatice, printre care laptopuri și tablete, telefoane mobile, dar și peste 7.000 de cartele telefonice, despre care există bănuiala că ar fi fost sau urma a fi utilizate la comiterea unor fapte de înșelăciune – vânzarea de apartamente în blocuri fără autorizații de construire, în schimba unor avansuri, pe baza unor contracte neînregitrate la notari autorizați.
Unul dintre cei arestați este Traian Onuc care a mai fost arestat în 2017 (atunci îl chema Florea Ianson Traian, dar și-a schimbat numele) tot pentru 30 de zile și trimis în judecată sub control judiciar pentru fapte similare. Atunci el primise interdicția să construiască și să vândă apartament în Cluj. De altfel, Poliția informează că unul dintre bărbații arestați în urma perchezițiilor din 30 ianuarie 2022 este cercetat în mai multe cauze aflate pe rolul Parchetului din Cluj, pentru infracțiuni similare, cu prejudiciu estimat până în acest moment la aproximativ 5 milioane de euro.
Perchezițiile de ieri au avut loc la trei locuințe și într-un spațiu utilizat ca birou. Anchetatorii spun că în ultimii doi ani, în 2021 și 2022, trei bărbați, cu vârste cuprinse între 36 și 63 de ani, din Cluj-Napoca, ar fi indus în eroare mai multe persoane, determinându-le să remită anumite sume, cu titlu de avans sau plată integrală, în scopul achiziționării unor garsoniere sau imobile aflate în construcție în Cluj-Napoca, fără deținerea unor autorizații de construcție valabile. De asemenea, actele prevăzute de lege în scopul încheierii unor astfel de înțelegeri nu erau întocmite în fața notarilor publici sau autentificate de către notari publici, conform normelor legale, iar imobilele nu erau predate în termenele menționate în respectivele documente, încheiate în mod ilicit, mai arată anchetatorii.
La percheziții au fost găsite zeci de calculatoare, între care laptop-uri și tablete, dar și telefoane mobile și peste 7.000 de cartele telefonice, despre care există bănuiala că ar fi fost sau urma a fi utilizate la comiterea unor fapte de înșelăciune similare. De asemenea, au fost ridicate sume și documente. Doi dintre cei doi bărbați, de 36 și respectiv 63 deani, au fost reținuți pentru 24 de ore, iar ulterior, față de aceștia, instanța de judecată a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.
Unul dintre bărbați este cercetat în mai multe cauze aflate pe rolul unității de parchet menționate, pentru infracțiuni similare, cu prejudiciu estimat până în acest moment la aproximativ cinci milioane de euro.
Suportul de specialitate a fost asigurat de ”mascații” de la Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției.
În doar cel mai recent proces deschis împotriva lui Onuc, înregistrat la Tribunalul Cluj în urmă cu două săptămâni, numărul părților vătămate se numără cu zecile. În proces Onuc e cercetat pentru infracțiunea de înșelăciune în formă continuată. Mai exact e vorba de nu mai puțin de 186 de persoane care s-au constituit părți vătămate în proces. În data de 11 ianuarie instanța Tribunalului Cluj a constatat legalitatea sesizării instanței și a deschis procesul împotriva lui Onuc, acuzat de infracțiunea de înșelăciune în fomră continuată cu consecințe deosebit de grave. Mai jos minuta instanței:
Solutia pe scurt: În baza art. 346 alin. 2 Codul de procedură penală, constată legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpaţii: O. T., sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave, prev. de art. 2561 rap. la art. 244 alin. (1) şi (2) C.pen., cu aplic. art. 35 alin. (1) C.pen. (186 acte materiale) şi F. I. C., sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, prev. de art. 244 alin. (1) şi (2) C.pen. (faptă comisă în dauna persoanei vătămate R. S.-M.), după rămânerea definitivă a prezentei încheieri. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, azi 11.01.2023.
Aici toate detaliile
Un alt proces, tot pentru înșelăciune și tot cu zeci de părți vătămate, are termen chiar peste două zile, în 2 februarie, tot la Tribunalul Cluj. Aici detalii
Țeparul imobiliar Ianson Florea Traian (care între timp și-a schimbat numele în Traian Onuc) a înșelat zeci de oameni cărora le-a vândut, începând cu 2014, apartamente în clădiri de birouri, plus un etaj care nu există, pe strada Miko Imre 12-14 sau pe Fabricii 65-67 în Cluj-Napoca. Onuc a fost arestat în mai 2017, apoi a fost trimis în judecată sub control judiciar pentru înșelăciune, fiindu-i interzis să construiască sau să vândă apartamente în oraș. Cu toate acestea, Onuc a fost depistat în 14 februarie 2018, în urma unui control mixt al autorităților clujene, pe șantierul de pe strada Miko Imre unde deja sunt edificate două blocuri de 9, respectiv 8 etaje, construia în continuare. Atunci, Ecomp (firmă ce aparține lui Codrişor Floarea-Ianson tatăl lui Traian Onuc), a fost amendată cu 100.000 lei, plus sancțiuni de alte câteva mii de lei aplicate pentru neîntreținerea șantierului și abateri de la securitatea în muncă.
De atunci, Onuc și-a continuat activitatea și a vânduc în continuare apartamente, promovate pe site-uri imobiliare, sub prețul pieței, în baza unor avansuri, într-un alt treilea imobil în curs de edificare pe strada Miko Imre.
Scandalul legat de țeparul Ianson Florean Traian a izbucnit în toamna lui 2015, după o postare pe Facebook a unei riverane de pe Miko Imre care sesiza situația unor oameni care trăiesc în condiții improprii, fără utilități, într-un bloc neterminat de pe Miko Imre 12-14.
Vezi și:
Autoritățile au pornit controale, au dat sancțiuni și au instrumentat acțiuni penale împotriva lui Ianson. S-a descoperit că Ianson construia două blocuri pe Miko Imre, autorizate ca birouri și vândute ca locuințe. Unul era locuit, cu un etaj în plus față de autorizația de construire, celălalt, în stadiu de șantier (cu 4 din 8etaje ridicate, la momentul respectiv).
În plus, la data respectivă, Ianson construia un imobil de birouri autorizat și pe stada Fabricii 65-67, pe care, la fel, l-a vândut ca apartamente.
La finalul lunii mai 2017, ca să dea un exemplu, autoritățile clujene l-au arestat pe Ianson Florea Traian, apoi l-au trimis în judecată sub control judiciar pentru înșelăciune – peste 130 de persoane înșelate și un prejudiciu de peste 680.000 euro. Între timp numărul păgubiților a crescut dar și valoarea prejudiciului.
Vezi și:
Țeparul imobiliar care-a promis marea cu sarea și a păgubit zeci de clujeni ajunge după gratii
Între timp, Ianson și-a schimbat numele în Traian Onuc și nu are bunuri pe numele său dar nu a încetat să-și continue activitatea imobiliară.
40 de familii care locuiau pe Miko Imre și pe Fabricii în blocurile edificate deja au cerut Primărie în octombrie 2016 intrarea în legalitate a construcțiilor. Administrația locală i-a anunțat că singura soluție este ca imobilele să redevină clădiri de birouri și să piardă etajele ilegale.
Detalii:
Vezi și:
Primăria n-a reușit să aducă în legalitate blocurile. Spre exemplu, imobilul de pe Fabricii și-a intrat în pâine pe piața chiriilor iar apartamentele sunt și închiriate.
Există oameni care au încheiat încă din 2014 antecontracte și au plăti zeci de mii de euro pentru apartamente pe Miko Imre vândute de acest țepar imobiliar. Unii și-au câștigat în instanță dreptul de a-și primi banii achitați pentru aceste apartamente.
Mama lui Ianson a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Mariana Floarea Ianson a fost preşedinte al comisiei de pensionare pe caz de boală și a pretins bani pentru a îndeplini acte care reprezentau îndatoriri de serviciu. Despre tatăl lui Ianson, Codrișor Florea Ianson, oamenii păgubiți povestesc că le spune că fiul său este cel care a intrat în afaceri cu oameni dubioși care l-au păcălit.