Închide

Oamenii din blocurile ilegale din Mărăști și Zorilor cer primăriei o soluție ca să locuiască legal în apartamentele cumpărate. Ce răspunde administrația

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 13, 2016 1 2997

Cazul flagrand din urbanismul clujean făcut public după o postare pe Facebook aduce cu el noi probleme care se sparg în capul administrației locale. Locatarii din „celebrele” imobilele ilegale de pe Fabricii 65-67 și Miko Imre nr.14 autorizate ca birouri și vândute ca apartamente de Florea Ianson Traian și de Sturz Construct au cerut, recent, primăriei o soluție pentru intrarea în legalitate a respectivelor blocuri care să permită oamenilor să locuiască în continuare în locuințele pe care deja și le-au achiziționat în aceste imobile. Oamenii au fost și în audiență să-și spune păsurile. După discuții, oficialii primăriei au menționat că, legal, singura soluție pentru intrarea în legalitate a celor două blocuri este ca acestea să fie făcute birouri, așa cum au primit autorizațiile de construire pe care beneficiarul și constructorul nu le-a respectat.

Locatarii de pe Fabricii și cei de pe Miko Imre au cerut primăriei o soluție pentru finalizarea și audecerea în legalitate a celor două imobile (autorizate ca birouri și edificate și vândute ca locuințe), invovând faptul că peste 40 de familii locuiesc deja în ele în condiții sub limita decenței.

Un student în anul II la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, locatar în imobilul de pe Fabricii nr. 65-67 a sesizat, în numele tuturor locatarilor care stau deja în bloc, faptul că primăria a blocat toate lucrările în condițiile în care în acest imobil se locuiește deja, în condiții inumane, iar din construcție pică zilnic popi metalizi și bucăți de lemn. În plus, a atras atenția acesta, oamenii sunt amenințați zilnic de patenerii lui Florea Ianson Traian, Stuz Vasile și Sturz Florin (de la Sturz Construct, firma pe care a fost emisă autorizația și proprietar al terenului de pe Fabricii) că se va vinde contrucția și vor fi aruncați în stradă.

„Constructorul Florea Ianson Traian are un contract de asocierea în participațiune cu firma Sturz Construct și un act adițional cu titularii Vasile Sturz și Florin Sturz prin care aceștia și-au dat acordul ca Ianson Florea Traian să vândă apartamente cu toate că știau că autorizația de construire este pentru clădire de birouri și cu astfel de acte făcute la notari oamenii au fost foarte ușor duși în eroare. Ianson Florea Traian este sub control judiciar și nu poate să facă nimic pentru a finaliza clădirea sau măcar pentru a trece utilitățile pe numele cumpărătorilor. Cei doi titulari ai firmei sunt încă neatinși chiar dacă s-au făcut plângeri penale de complicitate la înșelăciune împortiva lor. Ei ne șantajează aproape zilnic prin oameni trimisi de ei in bloc solicitând suma de 400 000 euro care ar reprezenta cota lor parte din clădire, menționând că ne scot afara și vând blocul altor persoane fără a le interesa de persoanele vatamate. Au început deja să facă demersuri pentru sistarea utilităților totodată încalcăndu-ne dreptul de a locui în spațiile cumpărate de la asociatul lor (Floarea Traian). Cum s-a putut face așa mari manevre de sute de mi de euro chiar sub ochii autorităților făra ca oameni să fie informați și totodată ce fac 40 de famili (care nu mai au absolut nimic decât ce au aici, iar mulți dintre noi nu putem să ne facem buletinul pe Cluj chiar dacă stăm de mai bine de un an în acest imobil) în cazul în care rămânem fără curent, apă și gaz? După cum bine știți, pe lângă acest imobil mai sunt și alte două pe Miko Imre nr. 14 cu situație asemănătoare, sau mai rău, familiile de acolo se încălzesc cu sobă de lemne. Vă întreb, cum e posibil ca într-o capitală europeană să fie posibil acestea chiar sub ochii autorităților?”, a atras atenția studentul, în numele locatarilor din imobilele ilegale a lui Ianson Florea Traian.

Viceprimarul Dan Tarcea spune că este la curent cu nemulțumirile celor care au cumpărat apartamente în blocurile lui Ianson Florea Tranian, mai ales că s-a și întâlnit personal cu reprezentanți ai acestora. „Au fost la mine în audiență. Cei care au cumpărat apartamente blocurile din Mărăști (o construcție – n.red.) și Zorilor (două construcții- n.red.) oricum nu vor putea locui cu acte în regulă în respectivele imobile. Intrarea în legalitate pe care o cer oamenii înseamnă că aceste blocuri trebuie recopartimentate, pe Fabricii trebuie și dat jos etajul în plus și trebuie edificate ca birouri așa cum au fost autorizate de primărie. Nu pot intra în legalitate ca blocuri de locuințe. Pentru că, repet, autorizațiile de construire au fost eliberate pentru clădiri de birouri. Aceste familii au posibilitatea să își rezolve problema în acest mod, blocurile să redevină birouri, să fie vândute eventual, iar așa ei își vor putea recupera banii plătiți. Este singura soluție legală”, a menționat Tarcea.

Viceprimarul a mai spus că celelalte probleme legate de siguranța acestor blocuri nu pot fi „atacate” prin eventuale intervenții de urgență deoarece procurorul de caz a dat interdicție să se intervină asupra blocului până când nu se va termina de calculat prejudiciul, înainte de trimiterea lui Ianson Florea Traian în judecată. În acest caz, la final de mai, poliția a anunțat că Ianson Florea Traian a fost acuzat de înșelăciune (37 de infracțiune reținute) și distrucere (o infracțiune reținută). Acesta a fost chiar reținut pentru 24 de ore, iar ulterior eliberat sub control judiciar. Prejudiciul a fost calculat de polițiști la 700.000 de euro. De asemenea, problemele și relațiile comerciale între Ianson și partenerii săi de afaceri din cele două proiecte imobiliare sunt de competența procurorilor, oamenii fiind îndrumați înspre aceștia, a mai spus Tarcea.

Despre o eventuală acțiune formulată de primărie pentru demolarea blocurilor ilegale cu locuințe din Mărăști și Zorilor, Tarcea spune că aceasta este în termen, însă nu crede că va fi formulată.

Amintim că acest caz al blocurilor ilegale de pe Miki Imre nr. 15 (unde s-a emis AC nr. 2221/2008 pe numele Mureşan Horaţiu Sebastian pentru birouri, regim de înălţime S+D+P+8E, iar în 2013 s-a prelungit prin AC nr. 11 pentru continuare şi finalizare lucrări) și de pe Fabricii 65-67 (unde s-a emis AC nr. 38/2009, având ca beneficiar pe SC STURZ CONSTRUCT SRL pentru imobil şi spaţii comerciale, cu regimul de înălţime S+P+3E+E4 retras, iar în anul 2012 aceasta s-a prelungit cu AC nr. 1355 pentru continuarea şi finalizarea lucrărilor cu modificarea soluţiei constructive prin realizare acoperiş şarpantă) a intrat în atenția autorităților locale clujene în urma unei postări pe Facebook. După respectiva postare din noiembrie 2015 care a avut 739 de comentarii și 1804 de oameni care au propagat mesajul privind constructorul care „dă țepe”, a plout cu amenzi, controale și plângeri penale. Abia după 6 luni, Inspectoratul Județean de Poliție a pus în mișcare plângerile penale și l-au acuzat pe Ianson Florea Traian de înselăciune.

DETALII DESPRE ACEST CAZ FLAGRANT DIN URBANISMUL CLUJEAN: 

DOCUMENT Cum a înșelat țeparul Ianson zeci de clujeni care au cumpărat apartamente în imobile ilegale

Dezvoltatorul imobiliar Ianson din Cluj acuzat de înșelăciune, prejudiciu de 700.000 euro, 37 clujeni vătămați. După-masă aflăm dacă ajunge după gratii

Blocul “penal” de pe Fabricii aprope gata! Vecinii: Urbanismul ilegal e normalitate în oraș și, în plus, șantierul murdărește strada și poluează zona

Post #Colectiv. Facebook și „penalii” din urbanismul clujean. Ce fac autoritățile după o postare cu 1800 de Share-uri

Încă o amendă, dar “micuță” pentru blocul ilegal de pe Fabricii. Murdărește zona

Post #Colectiv. Oficial: blocurile constructorului „penal” de pe Miko Imre erau autorizate ca imobile de birouri. Și s-au vândut ca locuințe

Update OFICIAL: Constructorul blocurilor-birouri vândute ca locuințe pe Miko Imre urmărit penal. Riscă închisoarea sau amendă consistentă

STATISTICA DE LA POLIȚIE PRIVIND PLÂNGERILE PENALE DIN URBANISM FORMULATE DE PRIMĂRIE în perioada 2014-2015

Potrivit Legii nr. 50/1991, constituie infracțiuni executarea fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control și întocmirea ori semnarea proiectelor tehnice, precum şi a proiectelor pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii pentru alte specialităţi decât cele certificate prin diplomă universitară. Acestea infracțiuni se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă de la 1.000.000 lei la 50.000.000 lei.

„Menţionăm că cercetările în legătură cu sesizările penale aflate în competenţa organelor judiciare din cadrul instituţiei noastre, înregistrate la unităţile de parchet, se desfăşoară sub supravegherea procurorului, iar în funcţie de situaţia de fapt stabilită, probele administrate şi încadrarea juridică a faptei, poliţiştii propun soluţia procedurală”, prezia în 2015, comisarul șef de poliție Daniel-Sorin Graur.

La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, începând cu anul 2014 şi până în noiembrie 2015, au fost înregistrate 98 de sesizări, din care 58 pe parcursul anului 2014, iar 40 în primele zece luni ale anului în curs.

Potrivit răspunsului nou furnizat de IPJ Cluj, în cazul a 32 de sesizări penale, formulate în ultimii doi ani pe Legea 50/1991, s-a continuat urmărirea penală. “În cazul celor 98 de sesizări a fost începută urmărirea penală, conform prevederilor art. 305, alin 1. din Codul de procedură penală. În 32 dintre acestea, prin dispoziţia procurorului a fost continuată urmărirea penală, conform art.305, alin 3 Cod procedură penală, persoanele în cauză dobândind calitatea de suspect”, informa IPJ Cluj.

 

 

 

Un comentariu

  1. scrie in CF ca au cumparat apartamente? daca nu au cfuri au cumparat niste ziduri de caramida. se numeste teapa.
    alta data sa ceara CF de la notar costa 60 lei. eu au exact ce au cumparat nu vad unde e problema

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.