Update OFICIAL: Constructorul blocurilor-birouri vândute ca locuințe pe Miko Imre urmărit penal. Riscă închisoarea sau amendă consistentă
ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 17, 2015 0 946
Floarea Ianson Traian, constructorul de blocuri autorizate ca birouri și vândute ca locuințe în Cluj -Napoca (unul pe Fabricii și două pe strada Miko Imre) este urmărit penal, după ce primăria a formulat o plângere penală pentru că n-a respectat autorizația de construire în cazul imobilului de pe strada Fabricii. În cazul noii plângeri penale formulate pentru celelalte construcții de pe Miko Imre, aceasta este în lucru la Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Ispectoratului Județean de Poliție.
Post #Colectiv. Oficial: blocurile constructorului „penal” de pe Miko Imre erau autorizate ca imobile de birouri. Și s-au vândut ca locuințe
„În ceea ce priveşte construcţia imobilului de pe strada Fabricii, din Cluj-Napoca, Primăria municipiului Cluj-Napoca a formulat o plângere penală, în temeiul Legii nr. 50 din 1991, înregistrată la Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj. În cauza menţionată, a fost începută urmărirea penală cu privire la infracţiunea prevăzută de art. 24 raportat la art. 27 din Legea nr. 50 din 1991”, a precizat comisarul șef de poliție Daniel-Sorin Graur.
Post #Colectiv. Facebook și „penalii” din urbanismul clujean. Ce fac autoritățile după o postare cu 1800 de Share-uri
În cazul celei de a doua plângeri penale formulată de primărie pe numele aceluiași constructor, Floarea Ianson Traian pentru nerespectarea autorizației de construire în cazul imobilelor de pe Miko Imre nr. 14 (un bloc construit și vândut oamenilor ca locuințe și încă unul în stadiu de șantier), nu există deocamdată o soluție propusă.
Potrivit Legii nr. 50/1991, constituie infracțiuni executarea fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control și întocmirea ori semnarea proiectelor tehnice, precum şi a proiectelor pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii pentru alte specialităţi decât cele certificate prin diplomă universitară. Acestea infracțiuni se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă de la 1.000.000 lei la 50.000.000 lei.
„Menţionăm că cercetările în legătură cu sesizările penale aflate în competenţa organelor judiciare din cadrul instituţiei noastre, înregistrate la unităţile de parchet, se desfăşoară sub supravegherea procurorului, iar în funcţie de situaţia de fapt stabilită, probele administrate şi încadrarea juridică a faptei, poliţiştii propun soluţia procedurală”, a mai prezizat reprezentantul IPJ Cluj.
Potrivit lui Graur, la nivelul IPJ Cluj au fost înregistrate 40 de sesizări în temeiul Legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcţii în 2016 și 58 pe parcursul anului trecut. Acesta nu a precizat deocamdată câte din acestea au fost soluționate și cum.
La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, începând cu anul 2014 şi până în prezent, au fost înregistrate 98 de sesizări, din care 58 pe parcursul anului 2014, iar 40 în primele zece luni ale anului în curs.
UPDATE: Potrivit răspunsului nou furnizat de IPJ Cluj, în cazul a 32 de sesizări penale, formulate în ultimii doi ani pe Legea 50/1991, s-a continuat urmărirea penală. „În cazul celor 98 de sesizări a fost începută urmărirea penală, conform prevederilor art. 305, alin 1. din Codul de procedură penală. În 32 dintre acestea, prin dispoziţia procurorului a fost continuată urmărirea penală, conform art.305, alin 3 Cod procedură penală, persoanele în cauză dobândind calitatea de suspect”, a informat purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj.