Închide

Cum a îngropat un deputat clujean propunerea lui Cioloș pentru Ministerul Justiției

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - nov. 17, 2015 0 704

Cele 7 Comisii speciale din Parlament s-au reunit pentru a o audia pe Cristina Guseth – reprezentanta Freedom House – propusă de premierul desemnat, Dacian Cioloș, pentru funcția de ministru al Justiției. Guseth a primit aviz favorabil, în urma negocierilor cu partidele parlamentare, dar cu toate acestea Cioloș a preferat să o înlocuiască, din pricina slabei sale prestații. Guseth a fost complet neconvingătoare, a ezitat la întrebări care făceau parte tocmai din programul ei de guvernare. Deputatul clujean ALDE, Steluța Cătăniciu spune că i-a adresat lui Guseth întrebări extrem de simple, fără să-i treacă prin cap că aceasta nu va fi în măsură să răspundă adecvat. Cioloș a preferat să-l desemneze pentru portofoliul Justiției pe Mihai Selegean, în prezent director juridic la BRD, fostul conducător al Institutului Național al Magistraturii. În această dimineață, Selegean este audiat, la râdul său, în comisiile parlamentare.

„Nu am pornit cu gând rău la audieri”

Presa centrală arată cum Cristina Guseth ar fi fost încurcată, la audiere, în special de întrebările adresare de deputatul clujean din partea ALDE, Steluța Cătăniciu. Într-adevăr, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că nu va susține Guvernul Cioloș, însă Cătăniciu afirmă că nu s-a dus cu gând rău la audiere și că nici prin cap nu i-a trecut că Guseth nu va putea răspunde la niște întrebări atât de simple.

„Am văzut că se speculează foarte mult că noi, parlamentarii, ne-am dus cu gândul de a o încurca pe doamna Guseth. Că am fost 7 Comisii, că de ce a fost nevoie să fim atât de mulți. Este foarte simplu, pentru că e vorba despre Ministerul Justiției. Pentru că – vorba unui coleg de-al meu: acest Minister este la fel de important precum este și Premierul. Oricare dintre noi mai putem pleca din când în când, însă nu și premierul sau ministrul Justiției, fără de care un Guvern chiar nu poate funcționa. Vă asigur că întrebările nu au fost nici pe departe încuietoare. Eu m-am raportat strict la programul de guvernare prezentat de doamna Guseth. Dacă aș fi vrut să pun întrebări încuietoare aș fi putut cu ușurință să fac lucrul acesta, mai ales că aveam un set de întrebări transmis de Asociația Magistraților din România. Păi la o întrebare din această listă, doamna Guseth n-ar mai fi mișcat. Eu am întrebat-o, însă, despre imunitate, pentru că în programul ei de guvernare scria că instituțiile publice trebuie reformate din punct de vedere al sistemului de imunități. Nici prin cap nu mi-a trecut că nu va putea să scoată trei vorbe despre acest lucru”, a comentat Steluța Cătăniciu – avocat de profesie, fost consilier local și județean.

Imunitatea cu bucluc

Steluța Cătăniciu a întrebat-o pe Cristina Guseth care sunt instituțiile publice la care face referire în programul său de guvernare și dacă instituția prezidențială se regăsește printre ele. „Am vrut să aflu cum vrea ea să reformeze, pas cu pas, aceste instituții. Erau întrebări simple”, spune Cătăniciu. Guseth a bâjbâit după un răspuns, fără să găsească unul. A urmat întrebarea care privea conceptul „sistem de imunități”, la care de asemenea s-a încurcat fără să ofere un răspuns concret. În schimb, Cristina Guseth s-a apărat spunându-le parlamentarilor că ea – o reprezentantă a societății civile – este de bună credință și recunoaște că nu are studii juridice, dar că dorește și că poate să facă management la acest Minister, pentru că experiența ei de 25 de ani o recomandă în acest sens. Guseth a continuat spunând că a ajuns să se afle în fața parlamentarilor din princina unei crize de neîncredere cu care se confruntă politicenii și guvernanții. Replica Steluței Cătăniciu a venit neîntârziat: „Considerați că dumneavoastră aveți căderea morală să ne vorbiți nouă despre criză de neîncredere, având în vedere cum v-ați prezentat la audiere în Comisii?”.  Cătăniciu a mai spus că există un principiu de bază după care toți ar trebui să ne ghidăm: omul potrivit la locul potrivit: „Având în vedere modul în care v-ați prezentat, consider că dumneavoastră nu sunteți omul potrivit pentru acest minister”, a subliniat Cătăniciu. Și cu aceasta, mandatul de ministru al Cristinei Guseth (foto jos) s-a încheiat.

guseth_19954100

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.