Închide

Organizator de festival îşi mută evenimentul, pentru zile cu soare. În lipsă de spaţii: „şansa este să folosim oraşul ca o mare scenă”

ActualitateFestivalFilmTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - oct. 13, 2016 0 494

După opt ediții de festival de film de toamnă, organizatorii Comedy decid să îi schimbe locul în agenda de evenimente a Clujului. Astfel, dacă acesta se desfășoară acum în perioada 21-30 octombrie, ediția a 9-a ar putea să fie în septembrie. Sau, oricum, în vremuri mai calde. Explicația simplă: toamna plouă și e frig. Explicația ceva mai extinsă: orașul nu prea are cine știe ce ofertă de spații de evenimente, așa că organizatorii se bat pe aceleași spații, merg în cele neconvenționale și în stradă, numai că cele două opțiuni din urmă nu pot fi accesate decât în vremuri mai prietenoase.

„De la anul vrem să schimbăm perioada de desfășurare a festivalului, vrem zile cu soare și să ieșim în stradă, avem teatru, avem stand-up comedy, ne îndreptăm spre un sezon mai prietenos”, a spus Renate Roca Rozenberg, PR al festivalului. „Vrem să dezvoltăm Comedy, dar vremea nu ne lasă. Anul viitor vom mări aria artelor care au de-a face cu comedia, vrem să aducem inclusiv expoziţii de picturi, fotografie, caricaturi”, a spus şi Takacs Aranka, director executiv al festivalului.

Principalul scop rămâne găsirea unei perioade mai prietenoase, inclusiv pentru evenimente în aer liber. „Vrem să aducem evenimente în stradă. Cu tot ce înseamnă comedie. Inclusiv literatură, poezie, evenimente artistice, performance-uri. Am studiat alte festivaluri din lume, sperăm să aducem aici bucăţi din ele, să completăm proiecţiile de film cu cele de arte vizuale”, a menţionat Takacs Aranka. De ceva vreme, festivalul de film are oricum şi o componentă care se axează pe spectacolele de teatru.

 

dsc_3767

În acest moment, cea mai bună opţiune pentru organizatori pare să fie începutul lunii septembrie. Nimic nu e încă bătut în cuie. Cât despre suprapunerea cu alte festivaluri în oraşul festivalurilor, reprezentanţii Comedy spun că obiectivul principal e să se identifice o perioadă fără un alt festival de film (TIFF-ul se organizează în mod tradiţional la final de mai – început de iunie). „Să nu ne suprapunem cu un festival de film, e maxim ce poţi (în oraşul plin de evenimente). Festivaluri de film încă nu sunt multe”, spune PR-ul festivalului. Chiar şi pe această nişă îngustă de evenimente au apărut însă manifestări: recent au fost Zilele Filmului Maghiar, iar în acest week-end se anunţă trei zile cu film de la Les Films de Cannes a Cluj-Napoca, 2016 fiind primul an în care festivalul de la Bucureşti ajunge cu o extensie în Capitala Transilvaniei.

Şi mai e o problemă în oraşul cu o încărcată agendă de evenimente, spun organizatorii. Ar fi vorba tocmai de o lipsă de organizare. „În Cluj nu există o agendă clară a evenimentelor. Chiar dacă se cunosc perioade, sunt unele care se suprapun. Sunt în Cluj festivaluri care se ţin de ani de zile, sunt şi unele care se lansează, ar fi bine să facem o construcţie mai logică a agendei”, susţine Takacs Aranka.

Iar coordonarea şi organizarea sunt de dorit şi din alt motiv, nu doar pentru evitarea concurenţei în atragerea publicului: e problema limitărilor în ceea ce priveşte infrastructura în fostul oraş candidat la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021 (pierdut în faţa Timişoarei). Aceasta e o problemă pe care o semnalează organizatorii de evenimente de multă vreme şi nu e vorba doar de locuri pentru proiecţii şi spectacole, ci şi de lipsa de suficiente locuri care să permită expoziţii, spre exemplu. „Ca spaţii de teatru indoor, Clujul e destul de limitat. În această perioadă, şi teatrele au propriile stagiuni. Ar mai fi locaţiile neconvenţionale. Câtă vreme nu creştem infrastructura culturală, avem aceleaşi săli în care ne rotim cu toţii. Şansa este, în acest context, să folosim oraşul ca o mare scenă”, completează Roca-Rozenberg, care face parte şi din echipa de comunicare a TIFF.

Despre filmele din agenda Comedy 2016 şi estimări de spectatori:

Festival de film Comedy Cluj: 150 de filme, buget mai mic, secțiune “Exotică” și filme românești

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare