Închide

Controversatul Ilie Ciuclea, cu care Tișe a făcut paradă zilele trecute, și-a început la Cluj în mod ilegal activitatea de gestionare a deșeurilor, neîndeplinind principalele condiții angajate în licitație și cu bani datorați Consiliului Județean / Unde sunt pubelele cu cip?

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - ian. 31, 2023 4 7345

Controversata firmă Supercom controlată de fostul parlamentar PSD Ilie Ciuclea (individul cu pălărie din imagine, despre a cărui activitate dubioasă s-au scris o mulțime de anchete) – și-a început activitatea de gestionare a deșeurilor și la Cluj Napoca, deși firma încalcă principalele clauze angajate în licitația prin intermediul căreia a obținut controlul asupra deșeurilor în următorii 10 ani.

Unde sunt pubelele cu CIP, propuse în oferta cu care s-a câștigat licitația?

Firma Supercom nu avea voie să înceapă activitatea din contract pentru gestionarea deșeurilor din Cluj Napoca, pentru că nu și-a respectat angajamentul din licitație. „O serie din obligațiile prevăzute în caietul de sarcini din cadrul acestei licitații trebuia, obligatoriu, să fie îndeplinite de firma câștigătoare înaintea emiterii ordinului de începere a activităților. În caz contrar, există stipulată clauza de reziliere a contractului”, a informat pentru Actual de Cluj reprezentantul uneia dintre firmele care au pierdut această licitație. Concret, firma Supercom s-a angajat să le livreze clujenilor pubele cu CIP-uri, ca parte din investiția prealabilă începerii operațiunilor de colectare selectivă și depozitare a deșeurilor. Foarte important, acest angajament a ajutat Supercom să câștige contractul deșeurilor, prin comparație, de exemplu, cu firma Brantner care a propus doar niște saci pentru colectare selectivă.

Nu doar că Supercom nu și-a respectat această obligație, însă firma mai datorează și o mulțime de bani Consiliului Județean Cluj, inclusiv în cadrul celui de-al doilea contract cu instituția condusă de Alin Tișe, privind gestionarea noului centru de depozitare a deșeurilor. Mai precis, Supercom nu are încă achitată redevența datorată Consiliului Județean, nu și-a prelungit polițele de asigurare și nici nu a alimentat contul pentru investiții, așa cum și-au asumat prin contract.

În loc să-i fie reziliat contractul, societatea Supercom a pregătit un mega eveniment publicitar la Cluj Napoca, la care a participat însuși omul de afaceri Ilie Ciuclea, alături de președintele Consiliului Județean Alin Tișe și de viceprimarul municipiului Cluj Napoca, Dan Tarcea. De menționat că participanții din presă au fost aleși pe sprânceană pentru acest eveniment, fiind invitate în special câteva televiziuni centrale de casă ale PSD. Consiliul Județean Cluj a omis să transmită o invitație generală pentru presă, cel mai probabil pentru evitarea întrebărilor incomode care se învârt în jurul acestui contract.

Cum se face că unul dintre competitorii din cadrul acestei licitații, Brantner, n-a lansat niciun atac la adresa Supercom, deși era îndreptățit să o facă? Sursele Actual de Cluj spun că cele două companii au căzut la înțelegere (cunoscută find și relația apropiată a președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, cu Brantner-Vereș). Persoane care s-au dus să încheie noile contracte cu Supercom, pentru ridicare gunoiului, ne-au informat că au fost surprinse să constate că trebuie să ajungă tot la sediile vechi ale societății Brantner, cel mai probabil cele două firme fiind deja înțelese să împartă piața în Cluj în baza unei subcontractări.

Despre activitatea lui Ilie Ciuclea s-au scris tone de materiale, acesta fiind acuzat inclusiv că derulează parteneriate comerciale cu rușii. Potrivit ”Ziarul de Investigații”, firma Supercom care a preluat monopolul pe deșeurile Clujului avea în 2022 datorii la ANAF de peste 400.000 de euro. Omul de afaceri nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere privind sumele datorate Consiliului Județean Cluj și investițiilor asumate, sau în privința nerespectării clauzei ce vizează amplasarea pubelelor cu cip pentru selectarea gunoiului menajer, însă vom reveni cu informații detaliate pe marginea acestui subiect.

 

4 comentarii

  1. Barntner pierde tot : a pierdut la Neamt, a pierdut Cluj, pierde Mures unde i s-a rezikiat ctr si pe partea de maturat stradal si pe colectare si la Caras Severin unde au fost descalificati pt neconformitati la licitatie. Ceva a facut rau austriacul de nu-l mai vrea nimeni in Romania..prietenii stiu de ce…succes Romania!!!

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.