Închide

FOTO Un proiect imobiliar cu aproape 250 de apartamente și servicii, botezat în comisia de Urbanism „Platinia de Bună Ziua”, se laudă cu susținerea vecinilor

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - ian. 31, 2023 0 3352

Caz inedit în Urbanismul de Cluj: un proiect care va mai aduce aproape 250 de apartamente, un centru comercial și spații de birouri în aglomeratul cartier Bună Ziua a adunat mesaje de apreciere de la peste 30 de riverani din cartier, care au trimis emailuri cu laude la primărie, după ce proiectul a fost pus în consultare publică. De obicei, vecinii unui proiect imobiliar se exprimă atunci când consideră că noua propunere le afectează proprietatea sau calitatea vieții.

După mai bine de doi ani de la avizul de oportunitatea, proiectul imobiliar al STK Properties din cartierul Bună Ziua intră la vot în Consiliul Local pentru aprobarea Planul Urbanistic Zonal (PUZ). Pe un teren de peste 1,9 hectare de pe strada Bună Ziua va fi edificat un ansamblu mixt cu 246 de apartamente, spații de birouri, mall, un parc public cu luciu de apă, o creșă, funcțiuni deservite de 520 de locuri de parcare, potrivit propunerilor biroului Transform.

În faza de consultare a PUZ-ului proiectul a fost extrem de lăudat de riverani din cartierul Bună Ziua, astfel că proiectanții au ajuns să redacteze și să transmită un răspuns de mulțumire către peste 30 de oameni care au lăudat funcțiunile propuse – parc public, creșă, mall etc.

În faza de avizare a PUZ-ului (acesta a fost avizat abia în 18 iulie 2022 de arhitectul șef al municipiului), Nicolae Pascu, administratorul fondului STK Emergent, a trimis în 3 septembrie 2021 o scrisoare publică (detalii: Primul investitor care îl acuză public pe primarul Emil Boc că încalcă legea în fața proiectelor de urbanism dorite în oraș) adresată primarului Emil Boc prin care a acuzat că Primăria blochează intenționat proiectul mixt din cartierul Bună Ziua, având în vedere că primarul ezita să îl supună atenției Comisiei de Urbanism.

Potrivit proiectul de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local din 2 februarie pentru aprobarea PUZ-ului ansamblului mixt de pe strada Bună Ziua nord, acesta fost supus consultării publice în perioada 9-22 decembrie și a primit „patru puncte de vedere laudative cu privire la proiectul supus consultării publice”.

În faza elaborării și avizării PUZ-ului acestui ansamblu (martie – mai 2022), peste 30 de riverani din cartier au adresat laude în scris (pe adresa Primăriei) cu privire la proiectul propus în cartier despre care au opinat că va aduce un plus, având în vedere spațiile verzi, mall-ul sau sau creșa propuse aici. Astfel că proiectanții au replicat acestora o adresă de mulțumire prin care au arătat că își doresc ca viitorul ansamblu să devină un centru de cartier în Bună Ziua și un model de bune practici în ceea ce privește implementarea investițiilor private și livrarea celor publice.

(exemplu răspuns riverani, în faza de consultare a PUZ-ului)

 

Potrivit PUZ-ului, pe terenul de 1,9 hectare din Bună Ziua se va construi un asamblu mixt cu 246 de apartamente, spații de birouri, comerț (galerie comercială), alimentație publică, dotări sportive, parc public, plus o creșă. Atâr parcul public (decirca 5000 de mp) cât și creșa ( cu 80 de locuri, construită pe o parcelă de 2200 de mp) urmează să fie donate Primăriei, la inițiativa investitorului.  Prin proiect, înălțimea maxim admisă este de 11 niveluri supraterane (1-4 Subsol+Demisol+Parter+Mezanin+8 etaje, adică o clădire înaltă de maxim 45 de metro), iar pentru creșă de trei niveluri supraterane (o clădire înaltă de maxim 12 metri).

 

Potrivit proiectului de hotărâre, recepția apartamentelor și birourilor din proiect va fi făcută după 2026.

(sursă: primaria Cluj-Napoca – Proiect HCL privind aprobarea P.U.Z. de urbanizare – dezvoltare ansamblu mixt – Str. Bună ziua – nord; beneficiari: STK PROPERTIES S.A. și EMERGENT REAL ESTATE S.A.)

 

 

În cadrul discuțiilor de la Comisia de Urbanism, proiectul a fost criticat doar de câțiva vecini (printre care și Electrogrup, cei care au ridicat ansamblul Loft din vecinătate) care au formulat obiecții cu privire la regimul de înălțime sau la aglomerarea din zonă pe care o va genera proiectul.

Arhitecții din comisie au cerut legături pietonale între cresă și parc, discutarea proiectului în comisia de estetică urbană sau rampe pentru parcări clar evidențiate. Arhitectul Voicu Bozac a arătat că proiectul este un fel de proiect Platinia dorit în Bună Ziua.

Detalii:

Boc ține în șah mall-ul dorit în cartierul Bună Ziua. 90% din reacțiile din cartier privind proiectul au fost pozitive

sursă foto: simulari proiect – biroul TransForm, sursa: www.primariaclujnapoca.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu