Închide

Boc ține în șah mall-ul dorit în cartierul Bună Ziua. 90% din reacțiile din cartier privind proiectul au fost pozitive

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - iun. 07, 2022 3 1529

Proiectul ansamblului mixt – mall, locuințe și birouri – dorit pe 1,9 hectare în Bună Ziua a fost adus pe agenda publică de urbanism de către Primărie. Anul trecut, beneficiarul investiției, fondul STK Emergent, îl acuza pe primarul Emil Boc că ține, intenționat, la sertar acest proiect și că municipalitatea blochează investiția. La ședința Comisiei de Urbanism au intervenit riverani din Bună Ziua care au lăudat proiectul. Mai ales că acesta aduce o zonă comercială, o zonă verde generoasă și o creșă publică.

Controversa privind proiectul a fost generată de primarul Emil Boc care s-a arătat nemulțumit de regimul de înălțime propus de proiectanții de la Trans Form, cei care s-au ocupat de proiect, arătând că investiția trebuie să se limiteze la prevederile PUG-ului, adică 6 etaje plus unul retras. El i-a pus și pe specialiștii din comisiei să voteze, „8 sau 6 etaje”. Majoritatea arhitecților din comisie au susținut regimul de înălțime propus de proiectanți. Chiar și așa, primarul a spus că, fiind vorba despre un aviz consultativ, ultimul cuvând îi va aparține lui și arhitectului șef.

 

În cadrul discuțiilor din ședința Comisiei de Urbanism din 7 martie, primarul Boc a ținut să arate că, în luna noiembrie 2021, în cadrul comisiei de siguranță a circulației a Primărie, s-a decis ca toate proiectele care au componentă de locuire în Bună Ziua să primească recepția pentru locuințe doar după 2026. El a mai precizat că, este posibilă recepționarea și mai repede a acestora, dacă intervin elemente noi care să ajute la descongestionarea traficului. „Acest termen este deja cunoscut în tot orașul. Partea de locuire se va da în folosință după 2026, doar partea de servicii, dotări, cea care nu aduce trafic se poate recepționa. Cu rezerva apariției unor elemente noi care să scadă diminesiunea de trafic, atunci se poate discuta și de recepționarea părții de locuire, mai repede”, a spus primarul.

Proiectul mall-ului cu locuințe și birouri, botezat de specialiști din comisiei, ca o Platinia a cartierului Bună Ziua, a fost prezentat Oana Oejdean din cadrul biroului Trasform. Arhitecta a arătat că prin proiect se dorește crearea unui centru de cartier în adevăratul sens al cuvântului, compus în jurul unui spațiu verde public, de 5000 de mp, prevăzut pe parcelă și donat municipalității, după amenajare. De asemena, prin documentație s-a propus și amenajarea unei creșe publice cu 80 de locuri pe 2200 de metri pătrați, urmând ca și aceasta să fie donată Primăriei. Pe partea de circulație se propun, de asemenea, cedări de teren și amenajări ale circulațiilor din zonă, inclusiv semaforizarea intersecției propuse în zona magazinului Lidl, aflat în proximitatea ansamblului. Prin documentația, beneficiarul își mai asumă să rezolve și problemele cu canalizare pe care vecinii din blocurile situate în partea de nord a parcelei le au în prezent. Proiectanta a mai explicat că prin proiect se va ajunge ca jumătate din parcela beneficiarului să fie reprezentată de donații către domeniul public.

În schimb, pentru centrul de cartier dorit aici se solicită un regim de înălțime de 3 subsoluri, demisol, parter, mezanin, 8 etaje plus un etaj tehnic (maxim 12 niveluri supraterane), Oana Oejdean arătând că regimul de înălțime propus a rezultat din dorința de a elibera cât mai mult terenul și a oferi comunității o zonă verde cât mai generoasă. La nivelul întregului ansamblu, indicii urbanistici sunt: Coeficient de Utilizare a Terenului (CUT) de 1,92 și Procent de Ocupare a Terenului (POT) de 36%.

În cadrul ansamblului urmează să se edifice 246 de apartamente și, per total, se propun un număr de 520 de locuri de parcare.

 

 

Controversa în jurul proiectului a fost creată de primarul Emil Boc, după ce arhitectul-șef al orașului a arătat că Planul Urbanistic General (PUG) al orașului prevede în această zonă clădiri cu doar șase etaje plus unul retras iar el susține că proiectul nu ar trebui să depășească respectivul regim de înălțime. „Alte ansambluri acceptat în Bună Ziua cu 11 sau 12 etaje nu au parc sau creșă. Așa cum spune și regulamentul, că se admite un regim de înălțime mai mare pentru parcele în poziții urbane privilegiate, considerăm că suntem într-un astfel de caz, mai ales că avem și o ofertă generoasă pentru comunitate și cu acest regim de înălțime nu prejudiciem vecinătățile”, au interveni proiectanții.

În discuții au intervenit și vecini din cartier care au spus că viitorul ansamblu aduce un plus cartierului de unde lipsesc zonele verzi, locuri suficiente la creșă sau zone comerciale. Dar și că, o astfel de zonă comercială de tip mall propusă aici, va aduce plusuri pe partea de trafic, arătând că riveranii din cartier nu vor mai fi nevoiți să meargă în alte zone.

Șefa Serviciului de Strategii Urbane al Primăriei, Andrea Mureșan, a anunțat că circa 90% din reacțiile riveranilor cu privire la proiectul sunt pozitive, în forma în care el este elaborat de proiectanți.

Proiectul a primit o obiecției din partea societatea Electrogrup care a dezvoltat ansamblul Loft din proximitate. Prin Valentina Pușcaș, aceștia au arătat că, de fapt, regimul de înălțime foarte mare dorit în zonă va aduce mai mult trafic și mai multă poluare zonei, chiar dacă se va amenaja o zonă verde. De fapt, ansamblul imobiliar în cauză are o piscină pe acoperiș care va fi afectată sub raportul intimității, în cazul în care proiectul se va accepta în forma propusă.

Primarul Emil Boc a plusat și a mai citit câteva obiecții formulate în scris: aglomerație, dispariția parcărilor blocului Cosmos, necesitatea unui drum de legătură cu strada Vasile Conta, indici care depășesc PUG-ul, nerespectarea distanțelor față de limitele parcelei. Înainte de a cere răspunsuri la obiecțiile prezentate, primarul Boc a mai spus că susține „Să rămânem în regulile maximale ale orașului permise de PUG”, așa cum a anunțat arhitectul-șef. „Dacă avem o regulă a orașului, să fie pentru toată lumea. Desigur, discuția rămîne deschisă. Nimeni nu vă interzice să cereți”, a adăugat primarul. Boc a mai invocat și că probleme canalizării e extrem de seriosă. „După ce vin 520 de apartamente, cât se doresc, vor fi probleme și să nu ne trezim cu o bombă sanitară”, a spus oficialul.

Arhitecții din comisiei au cerut legături pietonale între cresă și parc, discutarea proiectului în comisia de estetică urbană sau rampe pentru parcări clar evidențiate. Arhitectul Voicu Bozac a arătat că proiectul este un fel de Platinia dorit în Bună Ziua, a sugerat ca indicii urbanistici să se calculeze prin raportarea la suprafața de teren care va rămâne în proprietatea beneficiarului, după ce se va ceda terenul parcului, al creșei sau cea pentru străzi în domeniul public, a cerut un UTR specific pentru zona verde, a spus că partea de aprovizionare va crea probleme zonei sau că regulamentul forțează distanțe mult prea mici între clădiri. „Mi se parte bun proiectul, sper ca galeria comercială să fie vie”, a mai afirmat Bozac.

„Nu vrem să îl jefuim pe investitor, mai ales că face un demers civic și va dona comunității mai multe obiective”, a spus primarul Emil Boc despre obiecția legată de calculul indicilor urbanistici.

În schimb, el i-a pus pe arhitecții din comisie să voteze în privința regimului de înălțime al viitorului ansamblu. Arhitecții Sorin Scripcariu, Dan Domșa, Adrian Iancu, Marcel Crișan, Octav Olănescu, Ligia Subțirică dar și șefii de la Urbanism, Corina Ciuban și Andreea Mureșan, s-au pronunțat pentru 8 etaje.

Arhitectul șef și arhitetcul Voicu Bozac au fost pentru 6 etaje plus unul retras, regim de înălțime pe care și Boc a spus că îl susține dar și viceprimarul Dan Tarcea.

În favoarea proiectului imobiliar a intervenit și avocatul Ovidiu Podaru care a spus că el respectă principiul priorității publice și cel al proporționalității și că aduce un echilibru. „Nu aglomerăm mai mult decât ne permite PUG-ul. Nu cerem o derogare nesimțită. Pe această parcelă s-au putea face bloculețe mai mici și mai multe prin PUG, fără parc. În contrapondere cu ceea ce oferim, crește nivelul de înălțime, dar favorizăm și interesul public. De zece ani se reface acest proiect ca să fie bine pentru toată lumea. Acum trebuie să se voteze între un proiect cu P plus 8 și derogări minime, între unul cu blocuri care nu aduc nimic comunității și între o varintă în care se reduce regimul de înălțime dar nu se mai face nefiind rentabil pentru investitor”, a tradus juridic primarului, Podaru.

Primarul nu s-a arătat convins nici de argumentele juridice, nici de votul specialiștilor din comisie. „Avizul comisiei de urbanism este consultativ, nu conform. Reflectați și veniți cu o propunere privind regimul de înălțime. Avizul este favorabil, cu observațiile formulate în comisiei, arhitectul-șef urmează să tranșeze regimul de înălțime”, a mai spus primarul.

 

Beneficiarul a criticat Primăria că întârzie avizare proiectului 

În 3 septembrie 2021, omul de  afaceri Nicolae Pascu, administratorul fondului STK Emergent, beneficiarul mall-ul din Bună Ziua, a trimis o scrisoare publică adresată lui Emil Boc prin care se arată nedreptățit deoarece Primăria nu respectă termenele legale privind proiectul inițiat de societatea pe care o conduce, proiect dorit pe un teren de 1,9 hectare din cartier și realizat de biroul arhitectului Vlad Negru. Proiectantul  a prezentat public în 26 mai 2021 o primă variantă a proiectului, pe pagina de Facebook a biroului TrasForm.

Detalii: Primul investitor care îl acuză public pe primarul Emil Boc că încalcă legea în fața proiectelor de urbanism dorite în oraș

sursă foto: simulări proiect Bună Ziua, Trans Form

3 comentarii

  1. Boculetz iarasi aplica regimul de înălțime după bunul plac?
    Cum de a permis vecinului de la SDC imobiliare sa construiască în spatele Lidl P+10 fara nici un avantaj pentru comunitate!?!?
    Dar ce minuni se întâmplă după 2026 că sa fie recepționate locuințele? Se face autostrada pe Bună Ziua? Va fi gata centura!?!? Sau stranguleaza oferta de apartamente pentru ca prietenii primarului (gen constructor de la podul de pe Macesului cu câteva blocuri P+6) sa fie putini in piața și să vanda cat mai scump!?
    Tataia Boculetz sa se pensioneze până mai poate.

  2. Doamna/dra andreea muresan minte cu nerusinare cand spune ca reactiile vecinilor sunt pozitive.4 blocuri sunt in spate,toate de 3 etaje+ mansarda.Cei de la LOFT au 4 etaje in fata.care reactii pozitive duduie?

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare