Închide

Primul investitor care îl acuză public pe primarul Emil Boc că încalcă legea în fața proiectelor de urbanism dorite în oraș

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - sept. 03, 2021 2 2175

În mod normal, ordinea de zi a ședințelor de ubanism o stabilește primarul  iar documentațiile se discută în ordinea vechimii (depunerii dosarului). Edilul este cel care are lista completă cu toate documentațiile care trebuie analizate de către Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului și Urbanism a Primăriei, cele care au parcurs procedura de consultare și informare și el face ordinea de zi a ședințelor comisiei.

Nicolae Pascu, administratorul fondului STK Emergent, a trimis în 3 septembrie o scrisoare publică adresată lui Emil Boc prin care acuză că Primăria blochează intenționat proiectul mixt (mall, locuințe, birouri), aflat în faza Planului Urbanistic Zonal, pe care vrea să îl dezvolte pe un teren de peste 1,9 hectare în cartierul Bună Ziua. Nu este primul investitor care critică felul în care primarul Emil Boc „face cărțile” în urbanismul clujean sau acuză întârzieri în discutarea sau emiterea avizelor la comisia de urbanism, însă e primul care își asumă public o astfel de poziție.

 

La o ședință a Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului și de Urbanism (CTATU) din luna mai 2021 primarul Emil Boc a ținut să trasmită un nou mesaj privind felul în care trebuie avizate proiectele de urbanism. După regula bunului simț pe care a anunțat-o în trecut, acum primarul Emil Boc a reiterat regula unui tratament dur pentru cei care vor și „cer luna de pe cer”, deși „știu că nu se poate”, totul în spiritul asigurării calității în oraș pentru oameni, după cum a spus primarul. De asemenea,, a liniștit specialiștii din comisie și a spus că există instrumente legale pentru a ține sau a pune în mișcare investiții imobiliare, traficul și încărcările de pe artere fiind cele care vor dicta dacă o investiție mare e avizată sau stă pe loc până nu se finalizează centura metropolitană sau metroul. În plus Boc a mai spus că vor exista la Primărie culoare separate de avizare pentru construirea unei case, față de ansamblurile imobiliare, documentațiile pentru locuințe individuale având prioritate spre a fi discutate la comisia de urbanism. Boc a promis că se va baricada cu specialiști ca atunci când străzile au încărcare maximă de trafic să nu mai fie aprobată nicio construcție pâna la punerea în funcțiune a trenului metropolitan și a metroului și a cerut specialiștilor din comisie să nu mai facă rabat de la calitatea vieții arătând că există și instrumente legale pentru susținerea acestei poziții. Niciunul dintre arhitecții din comisia de urbanism care au participat la ședință (toți membrii în afară de arhitectul Adrian Iancu) nu au intervenit, nici nu au comentat cerințele formulate de primar.

Pe lângă reclamațiile vecinilor, care sunt „spaima” principală a proiectanților, nu doar pentru că aduc întârzieri la avizarea proiectelor ci pentru că constituie și o „sensibilitate” pentru primarul Emil Boc, modul în care primarul acționează prin intermediul CTATU pe care o conduce este o altă explicație pentru reticența arhitecților de a-l contrazice sau dezaproba pe primar, deși mulți dintre ei sunt nemulțumiți de întârzierile în avizarea și autorizarea proiectelor de către municipalitatea. El face ordinea de zi și de el depind avizele și autorizațiile.

La o lună după ce transmis mesajul, în luna iunie, primarul a convocat o ședință a CTATU unde au fost discutate zece proiecte mici, doar pentru construirea de locuințe unifamiliale sau colective mici.  De atunci au mai fost organizate două ședințe de urbanism unde s-au discutat preponderent Planuri Urbanistice Zonele pentru investiții consistente, cu ordini de zi de 13, respectiv 8 proiecte.

În 3 septembrie, omul de  afaceri Nicolae Pascu, administratorul fondului STK Emergent, a trimis o scrisoare publică adresată lui Emil Boc prin care se arată nedreptățit deoarece Primăria nu respectă termenele legale privind proiectul inițiat de societatea pe care o conduce, proiect dorit pe un teren de 1,9 hectare în Bună Ziua și realizat de biroul arhitectului Vlad Negru. Proiectantul  a prezentat public în 26 mai o primă variantă a proiectului, pe pagina de Facebook a biroului Trasform.

„Așteptăm din partea Dumneavoastră o susținere și colaborare onestă în continuare, chiar dacă până în prezent ne considerăm nedreptățiți, pentru că am fost amânați în mod repetat, mult peste termenele legale”, a arătat în scrisoare Pascu.

El spune că în calitate de administrator al fondului STK Emergent, a întreprins demersuri repetate pentru autorizarea unui proiect imobiliar pe respectivul teren din Bună Ziua, în conformitate cu prevederile PUG, cu certificatul de urbanism emis de Primăria Cluj, cu avizul de oportunitate al arhitectului șef, cu analizele urbanistice ale zonei și, cu toate acestea, Primăria întârzie nejustificat discutarea și avizarea proiectului.

„Documentațiile de urbanism aflate în analiză în vederea obținerii PUZ și autorizării reprezintă a treia variantă, după cele din 2015 și 2018. La fiecare dintre variantele anterioare am primit răspunsul că proiectul nostru va fi luat în considerare după modernizarea străzii Bună Ziua. În prezent, se află în analiza Comisiei de Circulație studiul de trafic solicitat, fiind depus în noiembrie 2020 (în urmă cu peste 9 luni). În elaborarea proiectului nostru am ținut seama de preocupările Dumneavoastră exprimate public cu privire la calitatea dezvoltărilor imobiliare, astfel că oferta noastră urbanistică se dorește a fi un parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca”, arată Pascu. El mai spune că prin proiect Primăria urmează să primească un parc public și o cresă.

Scrisoarea deschisă vine prin prisma faptului că ordinea de zi a ședințelor de ubanism o stabilește primarul iar documentațiile se discută de obicei în ordinea vechimii (depunerii dosarului) și tot primarul este cel care decide privința ordinei de zi a ședințelor Comisiei de Circulație, aceasta din urma nefiind publică. Doar o singură ședință s-a transmis online în ultimul an. Proiectul STK Emergent a fost depus încă din luna aprilie pentru a intra în ședința CTATU.

Am întrebat-o, imediat după ședința din 11 mai pe șefa de la Strategii Urbane din Direcția de Urbanism a Primăriei, arhitecta Andreea Mureșan, care sunt timpii normali de avizare a documentațiilor și cu cât scurtează avizarea noua inițiativă anunțată de primarului Emil Boc, ”culoare separate”.
„De exemplu, dacă am 60 de documentații ce trebuie analizate în CTATU, îți trebuie vreo 4 sedințe. Primarul poate propune ca în prima ședință să fie alese toate proiectele mici din cele 60 depuse. Documentatiile trebuie să fie complete, timpii de așteptare depind de volumul de documentații depuse. Avem foarte multe studii pe rol. Într-o comisie, mai mult de 15 documentații nu poți pune deoarece este destul de obositor de parcus. Ar trebui sa fie si sedintele mai dese, pentru a ajunge la zi. Documentațiile care intră în CTATU sunt complete, au parcurs procedura de informare si consultare publică și au fost analizate preliminar în comisia operativă. Avem peste 50 de documentații depuse ce trebuie analizate în CTATU (aici ma refer la PUD-uri si PUZ-uri)”, a spus în 12 mai pentru Actualdecluj.ro, șefa Serivicului Strategii Urbane, arhitecta Andreea Mureșan.
Aceasta a arătat că din pricina procedurilor de consultare publică, documentațiile PUD pot aștepta și mai mult de 3 luni până să intre în CTATU.
„Pentru orice documentație depusă trebuie parcursă procedura de informare și consultare publică. Daca e PUD, trebuie trimise notificări scrise vecinilor care au termen 15 zile de la data comunicării să depună obiecțiuni sau propuneri. Dacă nu există, se analizeaza în comisia operativă, iar ulterior se trec pe lista documentațiilor complete ce trebuie dezbătute în CTATU. Dacă sunt obiecțiuni, se transmit beneficiarului PUD care trebuie să răspunda iar ulterior, noi transmitem răspunsul vecinului care a făcut observații. Practic, din start, în prima luna de la data depunerii, n-ai cum efectiv să ajungi în CTATU pentru că trebuie parcursă această procedură de informare și consultare, anterior transmiterii documentației pe circuitul de avizare. Dacă sunt obiecțiuni,durează mai mult procedura.  Deoarece volumul de documentații depuse este mare, se poate astepta și 3 luni până la dezbaterea în CTATU”, a explicat arhitecta.

Scrisoare administratorului STK Emergent:

„Fondul de investiții STK Emergent deține, prin intermediul vehiculelor investiționale Emergent Real Estate SA și STK Properties SA, un teren de 19.250 mp în Bună Ziua, în imediata vecinătate a magazinului Lidl.

În calitate de administrator al fondului STK Emergent, am întreprins demersuri repetate pentru autorizarea unui proiect imobiliar pe respectivul teren, în conformitate cu prevederile PUG, cu certificatul de urbanism emis de Primăria Cluj, cu avizul de oportunitate al arhitectului șef, cu analizele urbanistice ale zonei.

Documentațiile de urbanism aflate în analiză în vederea obținerii PUZ și autorizării reprezintă a treia variantă, după cele din 2015 și 2018. La fiecare dintre variantele anterioare am primit răspunsul că proiectul nostru va fi luat în considerare după modernizarea străzii Bună Ziua.

În prezent, se află în analiza Comisiei de Circulație studiul de trafic solicitat, fiind depus în noiembrie 2020 (în urmă cu peste 9 luni).

În elaborarea proiectului nostru am ținut seama de preocupările Dumneavoastră exprimate public cu privire la calitatea dezvoltărilor imobiliare, astfel că oferta noastră urbanistică se dorește a fi un parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca, iar în acest sens am propus:

-realizarea unui parc cu acces public, cu suprafață verde de peste 5.000 mp, care ulterior amenajării și finalizării proiectului vă fi cedat Primăriei
-alocarea unei suprafețe de 2.200 mp teren pentru construcția unei creșe de 1.500 mp, care ulterior construirii și finalizării proiectului va fi donată Primăriei Cluj-Napoca
-drumurile de acces vor fi de asemenea cedate Primăriei Cluj-Napoca.

În urma finalizării proiectului, pe cei 19.250 mp, aproximativ două treimi din teren (parc, creșă, drumuri) vor fi cedate cu titlu gratuit Primăriei Cluj-Napoca.

Proiectul mixt (rezidențial și comercial) are 36.000 mp, din care:

-jumătate este rezidențial, reprezentând un CUT locuire de 0,93, similar zonelor de case
-jumătate este reprezentat de centrul comercial care va deservi publicul din zonă și vine să compenseze insuficiența acestora în cartierul Buna Ziua.

Prin proiectul propus, zona va deveni centrul cartierului Buna Ziua, unde locuitorii din vecinătate se pot întâlni pentru a socializa, pentru a se bucura de spațiul verde, pentru a face cumpărături, pentru a face sport, fără să fie nevoiți să se deplaseze în alte puncte ale orașului, contribuind astfel la reducerea mobilității și a traficului. În cadrul consultării publice, observațiile primite au fost covârșitor pozitive.

Fondul de Investiții STK Emergent nu reprezintă un interes privat, fiind listat la Bursa de Valori București și deținut public de peste 400 de investitori.

STK Emergent vă solicită respectuos să susțineți demersul nostru prin dispunerea urgentării procedurilor de autorizare. În acest fel, Primăria Cluj-Napoca va constitui pentru noi un partener în realizarea obiectivelor privind comunitatea, în paralel cu realizarea obiectivelor economice legitime ale fondului.

Fondul STK Emergent este fondat în Cluj-Napoca, este primul fond din România listat la Bursa de Valori București și devine primul fond din România care dezvoltă un proiect rezidențial modern, ridicând standardele de calitate în ceea ce privește oferta urbanistică. Realizarea proiectului ne permite să răsplătim încrederea pe care investitorii din fond ne-au acordat-o și să ne îndeplinim obligațiile morale care rezultă din această încredere.

Considerăm că ne-am dovedit buna credință atât prin compoziția proiectului, care vine în întâmpinarea nevoilor comunității, cât și prin punerea la dispoziție gratuit a terenului pentru organizarea de șantier, pentru lucrările de la strada Buna Ziua sau prin acordul pe care l-am dat pentru organizarea stației verzi de autobuz pe terenul nostru și, poate în primul rând, prin faptul că am renunțat benevol la un proiect deja autorizat de Primăria Cluj-Napoca, cu suprafață construită supraterană de 45.000 mp, pentru a realiza un proiect mai adaptat nevoilor comunității.

Așteptăm din partea Dumneavoastră o susținere și colaborare onestă în continuare, chiar dacă până în prezent ne considerăm nedreptățiți, pentru că am fost amânați în mod repetat, mult peste termenele legale”.

sursa foto: BVB

2 comentarii

  1. Iar dacă le da acceptul, sapa ca niște nemernici de Doreli cevdarana străzi și case. Ia vedeți ce se întâmpla pe Papiluan. Din nefericire bici dezvoltatorii ăștia nu sunt sfinți.

  2. Oare pana cand investitorii stau la cheremul unui primar politic si nu primar administrator?
    In loc sa fim la aceeasi masa pentru o negociere directa,suntem pusi sub masa cei care am
    participat la dezvoltarea urbana aClujului(proiectanti,investitori,constructori).

Scrie un comentariu