Închide

Soluția magică pentru Clujul ilegal vine de la arhitecții din comisia lui Boc

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 25, 2021 7 6417

Rezolvarea problemei privind sutele de case construite ilegal în extravilan pe dealurile Clujului – în zona Valea Fănațelor, pe Valea Chintăului – vine tot de la arhitecți, cei pe care, în ultima vreme, primarul Emil Boc și-a făcut un obicei în a-i arăta public ca principalii vinovați pentru relele urbanistice din oraș.

Arhitecți din comisia de urbanism a Primăriei, dar și alți specialiști din oraș oferă și o cale pentru rezolvarea problemei orașului ilegal – una care ar trebui să se găsească între toleranță zero pentru construirea ilegală (cel puțin de acum încolo) și inițierea de către Primărie a unui Plan Urbanistic Zonal de urbanizare, concomitent cu găsirea unei soluții pentru impunerea unei taxe de urbanizare proprietarilor privați din aceste zone.

Atât cazul caselor nelegale de pe Valea Chintăului, cât și cel al caselor de pe Valea Fânațelor au ajuns în agenda publică după ce oamenii de acolo au venit la Primărie sau la consilieri locali să le ceară o soluție pentru intrarea în legalitate. Oamenii au mai arătat că au inițiat demersuri legale ca zonele unde acum au construit să fie primite în intravilan când s-a inițiat actualul PUG, însă, până la urmă, zonele au rămas tot în extravilan, deși îndeplineau criteriile de oportunitate pentru a putea fi primite.

Cu prilejul ședințelor de Consiliul Local, primarul Boc a pasat problema fie în seama noului Plan Urbanistic General a cărei actualizare a început oficial după ce Primăria a adjudecat contractul, fie a pus-o în atenția poliției locale și a anunțat că toți cei care construiesc ilegal au fost/vor fi sancționați și că li se vor demola casele, prin instanță, la capătul drumului. În plus, a anunțat că va face un top al rușinii cu arhitecții care au pus umărul la construirea caselor ilegale. Un top similar a mai anunțat și în cazul celor care au proiecte incomplete sau nu respectă standardele de calitate a vieții impuse la Cluj și care dau vina pe Primărie în fața beneficiarilor lor când nu li se aprobă proiectele de urbanism.

Emil Boc, despre Clujul ilegal: „Nu voi susține și nu voi încuraja niciun fel de comportament ilegal de construire”. „Dați-mi o soluție magică”

În 25 februarie, într-o intervenție la un radio local, primarul Boc a reiterat poziția Primăriei dar a spus că e un om de dialog și că uman e alături de cei care au construit ilegal. Ca soluție, primarul a mers tot pe varianta demolării construcțiilor ridicate fără autorizații.

„Tot ce este făcut fără autorizație este amendat și trimis în instanță. E tot ce pot face eu ca primar în acest moment. Nu pot să mă pun eu în fața buldozerului, să nu construiască oamenii. Vor urma procese și la sfârșitul drumului este demolarea, deoarece în acest moment acesta este singurul cadru legal în situația de acolo. Toți cei care construiesc fără autorizație, singura cale pentru intrarea în legalitate este demolarea. Oamenii au crezut că noi glumim, dar pot să creadă ce doresc pentru că legea nu se schimbă. Până la demolare este o cale lungă, deoarece procedurile sunt lungi, dar asta este singura soluție. ”, a arătat primarul într-o intervenție la Napoca FM. El a mai spus că„uman sunt alături de ei. Încercăm să îi ajutăm și să-i sprijinim cu locuințe sociale sau orice alt ajutor pe care îl putem acorda. Eu sunt un om de dialog, dar trebuie să stăm în lege. Trebuie să ne respectăm toți între noi. Așa ceva nu trebuie să se întâmple. ”

Între timp, Primăria, prin Direcția de Urbanism, oferă alte răspunsuri oamenilor:

Vezi și:

Boc a scăpat Clujul din mână. Orașul nelegal cu biserică de pe Valea Chintăului, din extravilan, își cere drepturile

Orașul nelegal din oraș. Urbanismul din Primăria ia poziție față de cei care construiesc case în extravilanul Clujului

A început actualizarea PUG-ului orașului. Va rezolva el problema Clujului nelegal din extravilanul orașului? Oamenii de pe Valea Chintăului îi cer primarului să tranșeze situația. Emil Boc le pasează mingea proiectanților PUG

Odată cu scandalul caselor din extravilanul orașului (care existau și când s-a aprobat Planul Urbanistic General al orașului în 2012 dar au luat amploare în ultimii ani) ajuns în atenția Primăriei și a opinie publice, au luat poziție și arhitecți din Comsia de Urbanism a primarului Emil Boc dar și alți speciliști, arhitectul județului, proiectanți clujeni sau peisagiști.

Mihai Racu, asistent și la Facultatea de Arhitectură și Urbanism, membru în comisia de urbanism a Primăriei, a deschis discuția caselor ilegale, ca o chestiune despre care el a tot vorbit. „Legea privind amenajarea teritoriului și urbanismul zice așa: „Gestionarea spațială a teritoriului urmărește să asigure indivizilor și colectivităților dreptul de folosire echitabilă și responsabilitatea pentru o utilizare eficientă a teritoriului, condiții de locuire adecvate, calitatea arhitecturii, protejarea identității arhitecturale, urbanistice și culturale a localităților urbane și rurale, condiții de muncă, de servicii și de transport ce răspund diversității nevoilor și resurselor populației, reducerea consumurilor de energie, asigurarea protecției peisajelor naturale și construite, conservarea biodiversității și crearea de continuități ecologice, securitatea și salubritatea publică, raționalizarea cererii de deplasări.” Pentru asta avem instrumente de planificare. Când construiești orice și oriunde e clar că asta are urmări, unele dintre ele cu impact asupra orașului, nu doar asupra proprietarilor”, a arătat Racu.

Laurențiu Marian, activ într-o companie mare de IT din oraș, a sugerat „Preluarea in evidență a acestor construcții,  instituirea unei situații tranzitorii pentru aceste zone, pregătirea urbanizării de către proprietari (puz intrare în intravilan, urbanizare zonă), parcurgerea proceselor legale de intrate în normalitate. În paralel, ar trebui ca fiecare să își asume plata amenzilor și ce mai e nevoie. Iar la nivel central ar trebui actualizate legile aferente, pentru a clarifica condițiile pentru astfel de situații tranzitorii. Pentru casele care se abat dur de la regulile de urbanism specificate in PUG, se va cere modificarea proiectului sau demolarea”.

Arhitectul Vlad Negru, membru în comisia de urbanism a primarului Emil Boc dar și în comisia de urbanism a Consiliului Județean, a arătat că „nu există cadru legal pentru intrarea în legalitate în acest caz. Cei care au încălcat legea au făcut-o cu bună știință. O cale de rezolvare ar fi întocmirea unui PUZ și urbanizarea zonei de către autoritatea publică locală, dificil de realizat în lipsa unor mecanisme prin care la finanțarea acestui Plan Urbanistic Zonal să contribuie serios cei care au construit – mecanismul la care mă refer este taxa de urbanizare, neprevăzută astăzi în Codul Fiscal”.

Arhitectul Klaus Birthler, cel care a pus umărul la primul cartier coerent din România, dorit la Cluj și a pregătit tema de concurs pentru cartierul Soport asumat de Primărie prin planificare a 250 de hectare de terenuri private de la marginea orașului, a ținut să intervină și să spună că „doar dacă Administrația Publică Locală inițiatăt Planul Urbanistic Zonal, că altfel tot ilegal este.” „Asta am zis și eu”, a adăugat Negru.
Arhitectul Nicu Ștefănuți, implicat în proiectul celui mai reușit parking public din oraș, cel din Mănăștur, de pe strada Mogoșoaia, a arătat că cei cu utilitățile ofereau branșamente pentru „pompă de apă pentru udat grădina, acum nu se mai dau astfel de branșamente. Probabil asta îi deranjează. Restul utilităților oricum poți să le rezolvi fără branșament efectiv”.

Arhitectul Adrian Pop, membru și în consiliul de conducere al Ordinului Arhitecților din România, a spus că e pentru „zero toleranță la construit fără autorizație”, dar că ce a ajuns acum în atenția publică este cauzat și de procesul „de autorizare infernal din Cluj-Napoca. Și în comisia aia de urbanism bine ar fi să existe niște reguli de bun simț. De exemplu, dacă Primăria a cerut un PUD care a durat 2 ani și ceva, să nu se mai poată răzgândi FĂRĂ MOTIV și să ceară PUZ. Și aș mai avea multe exemple aberante, din scurta mea interacțiune cu Primăria Cluj-Napoca.”

Un proiectant cu proiecte în oraș chiar în zone de urbanizare, arhitectul Marius Tărău, a militat și el pentru toleranță zero în astfel de cazuri, ale construcțiilor nelegale. „Dacă un oraș precum Clujul ar putea să-și asume, cu celeritate desființarea tuturor clădirilor construite fără autorizație, sunt sigur că ar avea de câștigat enorm pe partea de imagine și posibilități de urbanizare viitoare. Cauzele acestei situații trebuie luate însă foarte în serios și găsirea unei soluții optime ar trebui să constituie prioritatea în următoarele săptămâni. Îl susțin și pe domnul arh. Purdea, toate PUZ-urile de urbanizare ar trebui inițiate și elaborate de autorități la cererea unui număr cât mai mare de proprietari. Pentru găsirea soluției propun crearea unui grup de lucru cu cât mai mulți arhitecți interesați împreună cu cel puțin 2-3 reprezentanți din partea Primăriei și ai Consiliului Județean. Ma ofer voluntar pentru organizarea și reprezentarea unui asemenea grup. Alți interesați?”, a propus Tărău.

Peisagistul Nicolas Triboi a spus că astfel de probleme, cu case ilegale în extravilanul orașului apar când „nu există alte proiecte de viață colective pe extravilan, toate devin suport de construcții, ilegale sau legale. Dacă existau dorințe, discuții publice pentru proiecte din extravilan, lucrurile mergeau altfel. Proiecte de livezi, de legumicultură, centre de cercetări, centre ecvestre, de păduri gradinărite, sălbatice…idei care să demonstreze că extravilanul nu este un gol disponibil la orice. Cât trăim în aceasta mirobolantă epocă de speculații, funciară și imobiliară, spiritul oamenilor va rămâne blocat la „banii”. O lume pierdută, prima generație cu mașină și apă caldă, incapabilă de proiecte colective, hrană necesară pentru spirite sănătoase. Administrația publică trebuie să dea impulsul.”

 

7 comentarii

  1. Daca primaria Cluj nu este in stare sa autorizeze mai mult de 100-200 case / an ce credeati ca se va intampla ? oamenii is vor face singuri dreptate .
    Primaria Cluj incearca sa descurajeze pe oamenii simpli sa-si construiasca o casa. in schimb sunt foarte darnici cu investitorii care fac blocuri intre case. Asta cum va miroase ?

    probabil ca nu v-ati documentat suficient, dar cetatenii au invins in instanta primaria si aceasta a fost obligata sa modifice PUG-ul pentru a le permite sa construiasca case pe terenul lor. dar cei 8 anide procese cine ii da inapoi acelor oameni ?
    cine raspunde pentru ABUZUL creat ?

  2. Se poate propune o lege ptr „case de mana a-2-a”,adica eliberarea unei autorizatii ptr o comunitate care sa-si plateasca singura constr utilitatilor(cum in mare parte seintampla), de fapt asta deranjeaza primaria.Sa nu uitam ca noi ca comunitate am dori sa votam acolo unde locuim ptr a fi reprezentați .

  3. Eu nu pricep cum nimeni nu a vazut ca se construiesc 200 de case acolo. Bine, Primaria nu a vazut nici ca Tise a facut un etaj ilegal, dar s-a rezolvat. Acum e simplu, avem case, dati autorizatii, nu conteaza ca am construit ilegal, stiind acest fapt.

  4. Primăria este la fel de vinovată ca cei care au construit. Atâta timp cât primăria își permite să tot plimbe cu autorizarea un mic proprietar ani de zile, iar pentru un dezvoltator mare să acționeze cu celeritate și chiar să dea derogări de la reguli, nu văd ce altă posibilitate ar avea unii.
    Dreptul la locuință este unul de bază. Dar se pare că el e valabil numai în cazul apartamentelor.

  5. Primaria a dat autorizatie de constructie pentru o mandrete de blocuri pe str.Oasului,intre case,blocuri care sunt ACUM in lucru…Pe zona Donath,efectiv intr-o rapa ,sunt construie CATEVA blocuri inghesuite…Asta numiti urbanizare?

  6. Nu e corect ca unii sa respectam legea și alții nu. Dacă nu sunt autorizații trebuie demolate. Au construit în cunoștință de cauză, efect de turma și nu trebuie sa mai beneficieze de utilități. Nu e corect și nu e normal, atunci eu să-mi autorizez construcția și sa respect indicatorii urbanistici? Au costruit vile în extravilan și acum se plâng de conditii. De ce sa investească acum primăria din taxele mele pentru a crea condiții celor care s-au crezut haiduci. Sunt destule lucruri care trebuiesc făcute cu utilitate pentru o grupa mai mare de persoane nu pentru 200 de familii. Ar trebui sa fie verificați și cei de la Electrica, amendați și cei care nu folosesc energia pentru faimoasa pompa de apa sa se sisteze furnizarea.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare