Închide

Boc a scăpat Clujul din mână. Orașul nelegal cu biserică de pe Valea Chintăului, din extravilan, își cere drepturile

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 20, 2020 14 9810

Clujul crește și se dezvoltă ilegal sub ochii primarului Emil Boc și al ditamai Direcției de Urbanism despre care oamenii spun că deservesc interese de gașcă și nu pe cele reale ale clujenilor. Pe Valea Chintăului, aproape de plăcuța care anunță ieșirea din municipiul Cluj-Napoca, vizavi de casele din comuna Chinteni a răsărit în extravilan orașul „șantajabil”, după cum chiar proprietarii de parcele l-au numit. Oamenii și-au construit case în extravilan. Politicienilor le convine să rămână așa deoarece cei de aici sunt o masă de manevră politică, având în vedere că pot fi amenințați cu buldozerul sau cu amenzile. Oamenilor nu. Ei cer Primăriei de ani buni să rezolve situația caselor ilegale și a dezvoltărilor din această zonă. Acum și-au dus memoriile cu semnături și la Prefect ca să îi ajute, dacă Primăria nu îi vrea, să treacă cu terenurile la comuna Chinteni.

Proprietarii de pe Valea Chintăului au pornit inițial pe calea dreaptă, cu bună credință, ca să fie legali, dar spun că au cheltuit bani grei de pomană, au fost plimbați pe drumuri și îmbrobodiți cu promisiuni. Ba mai mult, echipa de la PUG Cluj le-a servit declarația că nu pot face parte din dezvoltarea orașului deoarece există destul intravilan liber în Cluj-Napoca care trebuie mai întâi construit. Așa că, explică cetățenii, mulți dintre ei au luat problema în propriile mâini și s-au apucat să construiască. Nici Biserica n-a asistat pasivă la această dezvoltare și și-a făcut și ea lăcaș de cult în aceleași condiții și a coagulat parohia din extravilanul orașului: 350 de familii de pe Valea Chintăului.

Proprietarii din orășelul nelegal au în prezent probleme și mai mari decât apa fără presiune sau penele de curent. Ca în orice urbanism în care fiecare își urmărește propriul câștig, drumurile au ajuns să se micească și să se încalece cu gardurile. Oamenii mai cheamă Primăria să-și cadastreze drumul public deținut în zonă pentru a fi în sânul dezvoltării și a salva ce se mai poate: să evite ca arealul să se transforme într-un ghetou.

(Vedere din Chinteni asupra Clujului nelegal)

(drumul Primăriei)

Problemele de pe Valea Chintăului au apărut, spun proprietarii de parcele sau de parcele cu case ilegale ridicate, după ce în timpul administrației Apostu oamenilor li s-a refuzat PUZ-ul de intrare în intravilan. Ba mai mult, au fost excluși și din noul PUG. Ipocrit, Radu Moisin, acum liderul consilierilor PNL, pe atunci succesorul lui Apostu (după arestarea sa), le-a legitimat în februarie 2012 ca firească solicitarea de a face parte din intravilan și a fi incluși în noul PUG, având în vedere că au drumuri și utilități. În realitate, situația lor a rămas la fel. N-au fost primiți în oraș. Toată lumea cunoaște situația în Primărie, dar nimeni nu preferă să o remedieze înainte ca teritoriul să se transforme într-un ghetou și problemele să se spargă tot în capul administrației.

(cu rosu, constructiile din extravilan deja intabulate)

„Noi suntem chemați să îi alegem, dar nu suntem proști. Ei sunt politicieni și ajung în fruntea Primăriei ca să ne reprezinte interesele noastre de cetățeni, nu pe ale lor sau ale găștilor de interese. Zona în care noi am cerut acum zece ani avizul pentru PUZ-ul de intrare în intravilan a unei suprafețe de aproape 10 hectare e una unde există construcții de locuințe încă din anii 60, delimitată de trei drumuri, din care unul cu asfalt, unul pietruit și unul de pământ. Sunt și rețele. La capitolul cheltuieli 9000 euro am cheltuit, din acea suma o bună parte îmi aparține mie și unui vecin, dar totuși au participat majoritatea vecinilor. Primăria ne-a refuzat. Apoi nu ne-a primit nici în PUG. Așa că acum și eu și restul oamenilor suntem sceptici să o luăm de la capăt. Eu nu am construit și nici nu o să construiesc fără autorizație pe parcelele pe care le dețin. Le-am cumpărat în 2006 și m-am încăpățânat să rezolv problemele din această zonă, dar sunt oameni care au moștenit terenul și s-au săturat să aștepte. Sunt deja terenuri cu case ridicate și cadastrate. Este o situație care ia amploare și deja oamenii au început să se cațere cu terenurile pe drumurile existente. Apoi o să fie haos și nimeni nu o să mai aibă pe unde circula. Primăria are în zonă un drum public numit în vechile hărți, încă din 1943, Drum Față care vine din Valea Chintăului, spre deal. Deja am cerut ca administrația locală să vină să îl cadastreze, tocmai ca să nu mai avem această sămânță de conflict cu vecinii și să ajungem să ne certăm ca proștii și să nu rezolvăm nimic”, a spus unul dintre proprietari, Ion Frunză.

Pe teritoriul vizat de amintitul PUZ, dar și în afara lui, s-au construit case cu garduri trainice, cabane cu beciuri durabile în buza unor garduri de beton care acum amenință viitorul unei zone care s-a dezvoltat deja haotic. Sunt case și mai vechi edificate de 20-30 de ani. Există în această dezordine din extravilanul orașului, plin de vile, și o biserică falnică, care s-a edificat recent după lucrări de 10 ani, a cărei parohie e formată din 350 de familii. Părintele Ciprian Doru spune că a ajuns să facă biserică aici deoarece o familie a donat Arhiepiscopiei o parcelă generoasă de teren de peste 6000 de metri pătrați.

„În 2010 noi ne-am apucat de biserică. Era nevoie de un lăcaș de cult aici, bisericile existente din Chinteni și Iris fiind foarte departe. Am avut proiectant care a depus toate actele la Primărie atunci și am primit autorizație de construire pentru biserică. Cei de la Primărie ne-au promis atunci demult că vom fi incluși în Planul de Urbanism General și că Universitatea Tehnică care se ocupa va ține cont de biserica noastră, să nu mai fie în extravilan. În realitate nu s-a întâmplat nimic. Având materiale și acest teren generos, acum trei ani am depus documente și pentru construirea casei parohiale. Dar n-am mai primit autorizație ca în cazul bisericii. Văzând situația, având și foarte multe materiale rămase și de la biserică am mers mai departe cu această construcție. Avem încă teren și ne gândim și la un așezământ social. Avem foarte mulți tineri în zonă. Povestesc cu săracii la biserică, n-aveau alte posibilități materiale să cumpere un teren. În Bună Ziua costă poate 150.000 de euro iar aici l-au luat cu mult mai puțin, 20.000. Au găsit însă o breșă în lege și și-au intabulat casele. Nu știu cum, dar poți merge și printre legi. Plătesc impozit, așa că pe jumătate sunt legali”, a explicat părintele Ciprian. El spune că susține demersurile oamenilor făcute la instituții pentru ca zona să intre în legalitate.

Unor proprietari din zonă le-ar conveni să rămână așa, în extravilan, ca să plătescă taxe minime Primăriei, alții, cei mulți, vor ca situația să se rezolve și zona să fie oficial primită în oraș deoarece doar așa ar avea șanse reale să se dezvolte coerent și să nu devină un ghetou.

„Am venit aici acum 15 ani. Pe deal era numai casa aia galbenă. Acum, vizavi de dealul nostru sunt 200 de case a celor din Chinteni. Acolo s-a putut dezvolta zona pentru oameni. Ca o matcă, primărița a făcut rețele și le-a dat dreptul să se construiască. Noi suntem acum 20 de case, dar Primăria nu ne-a văzut ca o prioritate când ne-am dus cu PUZ-ul. Eu am adus construcția asta de lemn aici. Sub ea e însă un beci serios. Am chemat de trei ori topometriștii să măsoare parcela. Dacă știam că nu au măsurat bine nu făceam gardul și beciul așa aproape și lăsam teren pentru lărgirea drumului. Am parcelă lungă, normal că am vrut să vând din ea. Atunci în 2012, 10.000 de euro ne costa, așa am înțeles și proști am fost că nu am dat banii pentru că acum eram în regulă cu toate. Așa ne tot ducem peste cei de la Primărie și ne tot plimbă pe drumuri. Se rezolvă, se rezolvă. Ce-i provizoriu e definitiv dacă nimeni nu te contestă. Poți construi orice și oricum în Cluj, asta mi-a zis demult o doamnă din Primărie despre urbanismul din Cluj. Poți face, dar te costă. Eu am adus apa aici. Am vrut aici să fac ceva pentru copii”, a spus un alt proprietar, domnul Muntean.

Un altul, mai tânăr, Lujerdean Mihai spune că a decis să construiască nelegal deoarece a aflat de la Primărie că nici în 10-12 ani această zonă nu este prioritară pentru dezvoltarea orașului. „În Borhanci, în Făget, s-a dat drumul dezvoltării. Nu putem aștepta nici noi la nesfârșit, așa am ajuns să construim. Dar am făcut demersuri să ne înregistrăm locuința și vom plăti impozit pe ea la Primărie. În 2007 am primit acest teren cadou de nuntă. De atunci am tot așteptat în zadar. Suntem tineri și ne place această zonă, aici vrem să locuim. Acum doi ani nu am mai putut să așteptăm. Am găsit o proiectantă, ne-a făcut proiectul și am construit”, a explicat tânărul.

Sebastian Felea, un al proprietar din zonă, a explicat că a ajuns pe Valea Chintăului printr-o conjunctură de familie. „Cea de a doua soție a mers în America, cu Work and Travel iar în 2005 s-a intors și și-a cumpărat aici 500 mp de teren cu 5 dolari, la drumul principal. Avem o fiică împreună și vrem să valorificăm acest teren, ca ea să aibă o casă. Am pus pe el o casă de lemn, să fie rustic, am tras curent și am ajutat și vecinii. Oamenii își parcelează terenurile, le cadastrează, fiecare după cum dorește, iar în zonă se va ajunge să nu se mai respecte nimic, nici distanțele între vecini când construiesc, nici drumuri, nici nimic.”, a atras atenția tânărul.

Domnul Tarcea, un alt proprietar, zice că are doi fii și vor toți să vină în această zonă, având în vedere că el se trage din Chinteni. „Tot așteptăm să putem construi. Am fost la Primărie și doamnele de acolo ne-au spus că, dacă vom construi, să respectăm distanțele, frontul la stradă, ca să nu avem probleme pe viitor. Mai multe nu se pot face. Eu am cumpărat 36 de ari. Am tras apa până la proprietate, avem căminul. Încă ne țin și nu ne dau apă. Acum stăm cu fiii în Mănăștur, într-un apartament, dar vrem să ne retragem aici, mai ales că eu la anul mă și pensionez”, a spus Tarcea.

Despre cei de la Primărie, oamenii spun că sunt la curent cu problemele din zonă. Compania de Apă n-are destul curent pentru a pompa apa spre această zonă. Rețelele de curent sunt prost capacitate. Chiar și cei din Chinteni au acuzat probleme iar primărița Lucia Suciu le-a cerut oamenilor să o susțină și să facă sesizări în scris.

Unii proprietari de pe Valea Chintăului au fost vecini cu Boc, alții au fost vecini cu viceprimarul Dan Tarcea. „Nu îi vedem pe niciunii dornici să se urce pe buldozer și să se apuce să dărâme casele și biserica. Dar dacă sunt în fruntea Primăriei, trebuie să vină să rezolve problemele din zonă înainte să fie prea târziu. Pentru asfalt în centrul Clujul se găsește din doi în doi ani deschidere, pentru probleme reale din oraș, unde e cu adevărat nevoie, nu. Tot se spune că e un oraș de 5 stele, dar numai pe hârtie. Să fie de 3 stele, dar să fie pe bune, asta ne dorim. Acum că se pregătește noul PUG, am primit din nou promisiuni că se va rezolva situația noastră. Nu vrem însă să fie tot ca până acum. Primăria trebuie să își asume să fie în mijlocul acestei dezvoltări, mai ales că are drumuri publice în această zonă”, spun cetățenii.

Peste 60 de oameni au semnat un memoriu prin care cer Primăriei să își cadastreze drumul și să aibă în vedere aducerea în legalitate a zonei de pe Valea Chintăului prin viitorul PUG pe care deja îl pregătește. Lista însă se va îngroșa, spun oamenii, deoarece tot mai mulți proprietari aderă la inițiativă. În plus, oamenii alături de părintele Ciprian i-au cerut prefectului Mircea Abrudean să se implice și să îi ajute să intre în legalitate.

„Dăcă Primăria nu ne vrea și n-are niciun interes să vină aici, să își cadastreze drumul și să ne primească în oraș, atunci noi vrem să ne alipim la comuna Chinteni. Și așa aceste terenuri au aparținut în trecut de Chinteni. Mai sus de ele trec rețelele de curent, gaz, apă ale comunei Chinteni. Ei deja au spus că ne doresc. Asta vă cerem, să vă implicați să ne ajutați, dacă asta trebuie ca să fim legali, să aparținem de comuna Chinteni. Avem trei bonuri de audiențe la Boc în trei ani. Nu îl mai interesează să vorbească cu oamenii și să facă ceva”, i-au cerut oamenii prefectului.

 

14 comentarii

  1. cum adica „oameni sunt de buna credinta” ?
    adica au consturit ilegal. si acum doar pentru ca sunt multi „isi cer drepturile”?
    cat de frumos. suntem haiduci si apoi tot „administratia” e de vine ca nu ne lasa sa facem ce vrem.

  2. Adrian
    Se vede ca nu esti haiduc si daca ai avea vreun pamant si nu te-ar interesa altceva decat viata ta ai face ceva din el oricum
    Dar esti doar un chirias poate si te exprimi in nestiinta de cauza
    Daca si biserica e ilegala dar a fost nevoie de constructie e haiduc atunci crede-ma ca vin si eu sa fac in loc de o cabana un bloc cu 40 etaje (ala e haiduc)

  3. Buldozer ar trebui, chiar ca haiduci… vedeale-as daramate casele. Pun pariu ca daca vine cineva si le tranteste un bloc de 10 etaje care vine cu 50 de masini acolo nu le-ar conveni, si tot la administratia locala ar veni… asta trebui acolo, regelementata zona cu blocuri de 10 etaje, sa-si inghita casele.

    • Si eu am terenuri extravilan dar nu construiesc case pe ele, din moment ce e extravilan si nu vrea primaria sa il treaca in intravilan poate sunt alte planuri in zona, sau poate sunt probleme cu terenul samd Dar ce ati zis voi, “suntem in Romania orice se poate”. Daca erati in orice alta tara civilizata erati daramati de mult si primeati si amenda!

  4. Pentru toti cei care opteaza pentru buldozer , le pot spune ca sunt intr-o grava eroare si ca nerespectarea legilor , porneste de la nerespectarea cetateanului , care a mostenit o palma de pamant , nu are bani sa-si cumpere un alt teren in intravilan si bani sa-si cumpere apartament , are copii si familie , ce il sfatuiesti sa faca ? Sa-si puna un cort in fata primariei sau sa vina la tine sa se cazeze . A te da destept aici e foarte usor , ori sunteti maina in maina cu cei care au pierdut respectul fata de cetateni , ori nu intelegi nimic . Voi stiti cati tineri au teren in acea zona , cu ce ii ajuta statul ? O parte din ei s-au intors din diaspora , asta e ajutorul care poate sa il dea statul , sa trimita buldozerele? Voi chiar ati pierdut busola? Daca vreti sa stiti , in toate zonele de la periferiile Clujului , asa se construieste , dar in comparatie cu alte zone , aici chiar sunt intrunite toate conditiile , drum asfaltat , drum pietruit , utilitati gaz, curent , apa . Zona este inconjurata de intravilanul Chinteniului , unde oamenii isi construiesc legal , numai aici nu se poate . Dar nu e nicio problema , daca Clujul nu-i vrea , atunci sa-i lase pe oameni sa mearga la comuna Chinteni , ca doar aceste terenuri de acolo au fost mutate . Nu se poate , nu se vrea , nicio suparare , pa si noapte buna , administratie , care nu tine cont de nevoile oamenilor.

  5. Am fost cu un prieten care vroia sa cumpere o casa acolo. Pe urma a aflat ca nu are acte.
    Vanzatorul..”toti construiesc aici fara acte, oricum primaria o sa ne autorizeze in viitor ca nu o sa aiba ce face, doar nu ne darama pe toti”
    Deci majoritatea au construit fara acte bazandu-se pe ce a spus respectivul mai sus.
    Eu nu inteleg…daca nu ai voie sa construiesti..de ce o faci? una e sa faci o cabana pe piloni….alta e sa iti faci ditamai casa/vila.
    Si..e si o chestie..oare de ce nu..se doreste trecerea in intravilan? De ce nu se doreste urbanizarea zonei? Asta e o alta discutie..dar..faci casa dupa, nu inainte !!!
    Nu cumperi un teren sa iti faci casa pe el..inainte sa ceri un certificat de urbanism de informare..sa vezi..ce ai voie si ce nu ai voie sa construiesti acolo !!!

  6. Un articol destul de bine scris, exceptie referirea nitel tendentioasa la „biserica” (cal uzual de bataie) si poza cu Boc si Mitropolitul Andrei.
    Avem nevoie de o comisie de urbanism care sa nu mai favorizeze marii investitori si sa nu impinga oamenii departe de oras (in Chinteni) cand toata partea stanga a strazii Oasului si Valea Chintaului este construibilia. Refuzul includerii in intravilan este un moft al arhitectilor si comisiilor care favorizeaza marii investitori.
    E timpul ca Primaria si Urbanismul sa nu mai ignore o intreaga zona de dezvoltare a orasului, si sa permita extinderea intravilanului si in aceasta parte de nort-est.

  7. Cred ca lucrurile se pot vedea si din alte perspective.Una e ca la momentul parcelarii ar trebui sa fie acordat dreptul la ridicarea unei constructii deoarece nimeni nu isi cumpara o parcela si sa o admire in poza.Doreste sa o foloseasca pentru a construi pe ea ceva ,mai aleas ca se cumpara si drumul…Daca Primaria Cluj-Napoca ,prin comisiile sale ,nu ia in considerare probleme cetatenilor,se pastreaza in oras preturi mari pentru terenurile construibile si limiteaza dezvoltarea orasului,lucru pe care nu il doresc cetatenii care au votat consiliul local.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.