Închide

Orașul nelegal din oraș. Urbanismul din Primăria ia poziție față de cei care construiesc case în extravilanul Clujului

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - dec. 21, 2020 4 1843

După ce la începutul anului, mai mulți clujeni care au construit nelegal locuințe, chiar și o biserică pe Valea Chintăului, în extravilanul municipiului, au cerut Primăriei și Prefecturii să fie primiți în oraș, șefi din Direcția de Urbanism a Primăriei tranșează situația. Șefa Biroului de Strategii Urbane din Primărie, arhitecta Andreea Mureșan, spune că cei care construiesc locuințe fără a avea drept de construire nu pot intra în legalitate pe cale administrativă și le recomandă oamenilor calea legală de urbanizare.
Ca exemplu de urbanizare legală, Andreea Mureșan a oferit situația din cartierul Borhanci, unde s-au inițiat mai multe PUZ-uri de urbanizare, inclusiv unul de către Primărie pentru amenajarea unui Hub educațional.  În foto cover, cu albastru e marcat terenul aflat în proprietatea Municipiului ( în curs de finalizare tema + caiet de sarcini pentru Elaborare SF si PUZ- dezvoltare infrastructură educațională și de sănătate, infrastructură sportivă și amenajare pădure-parc), iar cu roșu sunt marcate contururile PUZ-urilor inițiate de persoane fizice aflate într-o fază avansată.
„Ținând cont că aproximativ jumătate din teritoriul intravilan al Municipiului Cluj-Napoca este situat în zona de urbanizare , accesibilizarea și urbanizarea zonelor neocupate din intravilan sunt prioritare față de eventuale extinderi ale intravilanului, principiul gestionării spaţiale a oraşului fiind dezvoltarea de la centru spre periferii. Introducerea de noi terenuri în intravilan poate fi luată în considerare doar odată cu Actualizarea PUG, pe baza unor elemente directoare de structurare spațială și proiecte concrete de viabilizare cu drumuri sau rețele edilitare. Cu toate ca acest fapt este cunoscut (și li se aduce la cunoștință), unii clujeni continuă să încalce în mod conștient legea, construind locuințe fară a avea drept de construire, în zone greu accesibile, aflate la 1-2km de limita intravilanului, mergând pe principiul “las’ că rezolv eu după”. Pe cale administrativă, nu au cum sa intre in legalitate. Pe unii nu-i interesează că nu vor putea să-și înscrie cu acte constructiile în cartea funciară, nu vor putea să-și facă buletin la domiciliul respectiv, nu se vor putea racorda la utilități publice, merg mai departe și construiesc ( “ pe terenul meu fac ce vreau, nimeni nu poate sa-mi desființeze construcția”).
Alții, care la rândul lor moștenesc terenuri în zone neurbanizate sau le cumpară (pentru ca nu îți permit financiar să cumpere teren în zone constituite) , aleg să nu încalce legea, cu toate ca nu le este ușor să locuiască în chirie ani de zile sau împreună cu alți membri ai familiei, până când vor putea să-și construiască propria locuință. Acești oameni parcurg toate etapele pe care le presupune procedura de urbanizare, cu toate că procesul poate dura ani de zile, mai ales când vorbim de zeci de proprietari ce trebuie să se adune, să ajungă la un consens și să întocmească un plan urbanistic zonal. Nu toți vor putea construi așa cum își doresc, de cele mai multe ori parcelarul trebuie modificat, vor trebui să își diminueze proporțional proprietățile în vederea realizării tramei stradale, a infrastructurii edilitare de interes local sau a unor obiective de interes public. Momentan în cartierul Borhanci sunt mai multe studii în faza de avizare sau aprobare, inițiate de proprietari privați. Sper ca toate să fie duse la bun sfârșit, iar cei care au ales calea legală, să-și îndeplinească visul de a avea o locuință”, a semnalat șefa de la Strategii urbane.
Aceasta nu a precizat dacă și în Borhanci se construiește nelegal, dar nici dacă aceste locuințe au fost identificate și inventariate de Primărie.
La începutul anului, mai mulți oameni care și-au construit case pe Valea Chintăului, aproape de plăcuța care anunță ieșirea din municipiul Cluj-Napoca, vizavi de casele din comuna Chinteni, au cerut Primăriei și Prefecturii să rezolve situația caselor ilegale și a dezvoltărilor din această zonă și să fie primiți în intravilan la următoare actualizate a PUG-ului (pregătită de municipalitate, cu licitație adjudectată anul acesta).În mijlocul dezvoltării există edificată și o biserică.
Detalii:

Boc a scăpat Clujul din mână. Orașul nelegal cu biserică de pe Valea Chintăului, din extravilan, își cere drepturile

(Vedere din Chinteni asupra Clujului nelegal)

 

4 comentarii

  1. Buna seara!Cu toata dragostea va scriu,daca s-a permis parcelarea si vanzarea terenurilor,cu drum privat conform reglementarilor la momentul respectiv,cum trebuie sa procedeze o familie ca sa.piata utiliza terenul.In momentul in care ai un teren,e normal sa vrei sa il folosesti,sa il imprejmuiesti,sa iti instalezi un loc pentru necesitati firesti,sa utilizezi drumul de acces sa ai un adapost de ploaie si pentru unelte.Cei care sunt in situatia aceasta ,care au avut bani doar pentru acest tip de teren,au familii si traiesc in prezent.Au nevoi acum,au familii acum,au copii la scoala acum.Sa mai tinem seama ca exista un drum paralel cu str.Valea Chintaului,drum de-a lungul caruia trece o conducta cu gaz spre Chinteni,una cu apa,curent electric,si in zona sunt in prezent ‘oaze’de intravilan.Cetatenii din zona solicita trecerea in intravilan si tot ceea ce decurge din aceasta.De ce nu se tine seeama de solicitarile lor?Primaria are conducere aleasa de cetateni,cred ca e nevoie sa asculte solicitarile acestora Parca suntem intr-o opozitie continua cu cetateanul care doreste sa traiasca in conditii normale,dupa posibilitatile fiecaruia.Credeti ca daca aveau bani multi,isi faceau acolo case?Sau e dorinta de a mentine preturile in zonele mai centrale la un nivel mai ridicat?

    • cei care au construit ilegal, daca trec in intravilan, nu inseamna automat ca vor intra in legalitate cu constructiile, daca le-au amplasat haotic, daca si-au inscris terenurile peste drumurile de posesie, care nu sunt ale lor, daca si-au pus gardurile aiurea. Cei care nu au construit, vor putea construi, dupa ce se introduce zona in intravilan si dupa ce se realizeaza strazile si se duc utilitatile.

  2. Adevărul e că tot orașul s-a dezvoltat așa. Oamenii au cumpărat terenuri extravilane, au construit fără autorizație și apoi a făcut presiuni de intrare în legalitate. Alții mai putincioși cu relații în primărie au forțat intrarea în legalitate a terenurilor și apoi au dezvoltat locuințe curând ulterior introducerea utilităților și asfaltarea drumurilor. Așa a apărut mizeria urbana de pe Câmpului, Europa, Borhanci, Andrei Mureșanu sud, și mai nou Sopor. Apostu a intuit că e rost de bani și și-a tras partea, Boc de abia acum își dă seama, striga că nu e voie dar se va rezolva încet încet. Toată lumea e fericită și orașul e o cloaca urbanistică.

  3. Biserica de pe Valea Chintaului are PUZ aprobat și autorizații de construire valabile de mai bine de 10 ani. Problema e ca noul PUG 1014 nu a preluat, asa cum era legal, prevederile PUZ-ului care introducea în intravilan zona bisericii, readucând zona în extravilan, deși Legea 350 prevede clar ca termenul unei documentații de urbanism aprobate care a început sa producă efecte nu expira.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.