Închide

Administrația Bazinală Someș-Tisa testează apa din Tarnița după ce aici au fost găsiți saci cu medicamente expirate. Ce arată analizele

Actualitate by Actual de Cluj - feb. 25, 2021 0 146

Administrația Bazinală Someș-Tisa anunță că a prelevat probe din lacul din care se alimentează orașul Cluj-Napoca cu apă potabilă, după ce aici au fost descoperiți saci întregi de medicamente expirate, și că testele au arătat că parametrii caracteristici nu au fost modificați.

”Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa au efectuat analize parțiale ale probelor de apă prelevate din acumularea Tarnița. Rezultatele pentru indicatorii determinați până în momentul actual indică faptul că parametrii caracteristici apelor de suprafață se înscriu în valorile normale”, arată ABAST. Probele au fost prelevate la suprafață, de pe cele două maluri, în dreptul locului unde au fost găsite deșeurile și la priza de captare a apei pentru potabilizare, a arătat instituția. ”Valorile determinate în urma analizelor efectuate au fost testate statistic, folosind ca referință rezultatele validate în perioada 2018 – 2020. Apa și-a păstrat calitățile din anii anteriori”.

Amintim, Compania de Apă ”Someș” a întrerupt captarea apei potabile din lacul Tarnița după ce aici au fost găsite deșeuri medicamentoase. Astfel de situații sunt extrem de rare – din 2020 până în prezent comutări ale captării de apă din Tarnița s-au întâmplat doar de două ori, pe durata reviziilor planificate. Sursa de apă brută a Clujului este lacul Tarnița dar există și variante de rezervă – lacul de la Someșul Cald, de la Gilău și sursa subterană Florești. Poliția a deschis dosar penal pentru infracțiunea de infectare a apei, dar până la ora publicării acestei știri autorii nu fuseseră identificați.

Citește și:

https://actualdecluj.ro/captarea-apei-potabile-de-pe-tarnita-intrerupta-dupa-ce-au-fost-gasite-medicamente-expirate-in-lac-ce-au-aratat-analizele-apei/

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare