Închide

Captarea apei potabile de pe Tarnița, întreruptă după ce au fost găsite medicamente expirate în lac. Ce au arătat analizele apei

ActualitateTop News by Actual de Cluj - feb. 25, 2021 0 574

Compania de Apă ”Someș” a întrerupt captarea apei potabile din lacul Tarnița după ce aici au fost găsite deșeuri medicamentoase, dar purtătorul de cuvânt Lucian Croitoru spune pentru actualdecluj.ro că nu a fost afectată calitatea apei.

”Am aflat de găsirea acelor medicamente la scurt timp, în după-masa zilei de 23 februarie. O mare parte din medicamente erau în cutii sau plase pe maluri, doar o mică cantitate a a juns în apă. Medicamentele pe care le-am găsit în apă, prin personalul nostru, erau toate în blistere, în folii de plastic și aluminiu, nu au intrat medicamentele propriu-zise în contact direct cu apa”, a spus el. Croitoru menționează că locul în care au fost găsite medicamentele este la cel mult 500 de metri de turnul de captare prin care compania captează apă brută din Tarnița pentru tratare și distribuire. ”Dat fiind volumul mre din lac și elementele menționate anterior erau șanse aproape nule să fie contaminată apa. Totuși ca măsură de precauție maximă am comutat imediat, în după-masa zilei de 23 februarie, prelevarea de apă brută de pe lacul Tarnița pe lacul Someșul Cald. Ulterior comutării am prelevat probe și am transmis la laborator probele de apă brută. Ieri dimineață la prima oră au ieșit analizele, care au arătat că absolut niciun parametru de calitate a apei nu avea modificări față de limitele medii anterioare acestui eveniment. Toți parametrii de calitate a apei se încadrau mult sub limitele maxime staiblitate de legislație. În consecință ieri în jurul orei 11 am comutat din nou prelevarea de brută înapoi pe Tarnița”.

Astfel de situații sunt extrem de rare – din 2020 până în prezent comutări ale captării de apă din Tarnița s-au întâmplat doar de două ori, pe durata reviziilor planificate, precizează Croitoru pentru actualdecluj.ro. Sursa de apă brută a Clujului este lacul Tarnița dar există și variante de rezervă – lacul de la Someșul Cald, de la Gilău și sursa subterană Florești. Poliția a deschis dosar penal pentru infracțiunea de infectare a apei, dar până la ora publicării acestei știri autorii nu fuseseră identificați.

Citește și:

Saci întregi cu medicamente expirate găsiți în lacul care alimentează Clujul cu apă potabilă, s-a deschis dosar penal

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare