Închide

Scandal nou cu plăcuțele în Cluj. Compania de Transport acuzată de șovinism

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 25, 2016 1 708

Inițitiva Musai-Muszáj, o mișcare civică clujeană care dorește să contribuie la crearea unui Cluj multilingv a acuzat Compania de Transport Public a primăriei de tratament sovin, după ce un agajat ar fi refuzat să închirieze locuri de publicitate din mijlocele de transport pentru afișarea unui mesaj legat de plăcuțele bilingve în Cluj pe motiv că acesta conține mesaje politice. Directorul CTP, Liviu Neag a menționat că va clarifica situația, acesta fiind proapăt înors dintr-o delegație și că, dacă mesajele nu au niciun fel de conținut contral legii, compania va realua închirierea spațiului publicitar.

 

Inițitiva Musai-Muszáj este al doilea an consecutiv pe primul loc în competiția de bugetare participativă (susținută cu bani de la primărie), Com’on Cluj, derulată prin intermediul Fundației Comunitare Cluj. Proiectul de anul acesta propus de Musai (care a întrunit deja 1573 de voturi) viza promovarea cauzei multilingvismului din Cluj pe spațiile publicitare ale Primăriei și ale Companiei de Transport Public.

Potrivit unui comunicat de presă al mișcării, unul dintre activiști a fost refuzat de un funcționar al Companieie de Transport Local (CTP) Cluj după ce a mers marți să închirieze locuri de publicitate din mijloacele de transport la sediul companiei de pe bulevardul 21. decembrie 1989, iar angajații companiei au văzut că afișul conține referiri la plăcuțele bilingve. „Funcționarul public CTP, după ce și-a dat seama de conținutul panoului publicitar, a oprit procesul de autorizare și a dus actele la superiorul său. S-a întors după câteva momente și a cerut înapoi contractul înmânat deja activistului Musai-Muszáj, motivând că panoul publicitar conține mesaje politice. Deoarece activistul nostru a refuzat să dea contractul înapoi, funcționarul public l-a amenințat, folosind următoarele cuvinte: „nu mă face să-ți iau cu forța”. Apoi, s-a ridicat de pe scaun, a încercat, fără succes, să ia contractul din mâinile activistului, și a repetat amenințarea. Apoi, activistul Musai-Muszáj a făcut o fotografie contractului, a înregistrat o cerere pentru aprobarea afișului (nr. de înregistrare: 8800/25.10.2016), și i-a dat contractul înapoi angajatului CTP. În opinia noastră este inadmisibil ca un funcționar public, folosind metode de intimidare, să amenințe cu violență fizică un cetățean clujean în 2016. Mișcarea Musai-Muszáj speră ca proiectul care a câștigat cu 1573 concursul Com ’on Cluj, să fie până la urmă aprobat de CTP, iar funcționarul public să fie tras la răspundere pentru comportamentul lui”, au subliniat cei de la Musai-Muszáj.

Mai jos este conținutul afișului pe care aceștia doresc să-l afișeze în mijloacele de transport în comun care circulă prin Cluj:

 

Continut afis pentru care Musai-Muszáj a cerut să închirieze spațiu publicitar de la CTP

Continut afis pentru care Musai-Muszáj a cerut să închirieze spațiu publicitar de la CTP

Potrivit celor de la Musai-Muszaj, afișul are ștampilă de bun de tipar de la primărie. Inițial CTP a preluat cererea făcută pentru închirierea spațiilor de afișaj, iar ulterior funcționarul a vrut să o retragă, după ce a văzut conținutul.

Și aici e si draftul de contract înregistrat la CTP inițial și apoi, retras, după care cei de la Musai au reușit să facă o fotocopie:

contract

Directorul CTP, Liviu Neag, spune că va lămuri situația în scurt timp, acesta fiind prospăt întors dintr-o delegație. „Cum să fim noi șovini? Noi suntem mai musai decât ei. Avem ticketing în limba maghiară. Chiar și site în limba maghiară. Ajutăm întotdeauna Opera Maghiară și le afișăm spectacolele în mijloacele de transport în comun. Voi verifica miercuri de dimineață situația și voi vedea despre ce este vorba. Dacă mesajul este în conformitate cu legea, nu avem nicio problemă în a închiria spațiu publicitar. Dacă funcționarul nostru a greșit, vom lua, de asemenea, măsuri. Trebuie însă să cântărim, înainte, toate aspectele”, a spus Neag.

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.
  • Articole similare