Închide

Inițiativa „Musai-Muszáj” care vrea Kolozsvar-ul la intrare în Cluj-Napoca știe de ce Clujul a rămas fără TITLU

ActualitateAdministrațieCulturăTop News by Luminiţa Silea - sept. 17, 2016 0 1891

Grupul de inițiativă, adunat sub denumirea „Musai-Muszáj” care a înițiat în urmă cu un an mobilizarea clujenelor și primăvara proceselor pentru a se cere primăriei amplasarea plăcuțelor bilingve – în română și maghiară- la în Cluj-Napoca au luat atitudine și au aruncat public mănușa bilingvă a Clujului-pierzător. Adică 5 idei despre faptul că clujenii sunt pregătiți de titlul de Capitală Culturală Europeană, chiar dacă Clujul nu este. 

Perechea de mănuși atuncată Clujului de cei de la „Musai-Muszáj” are o mână cu laude pentru clujeni care meritau să câștige și una cu critici la adresa autorităților locale care nu au curajul să-și asume toate problemele orașului și să facă pași pentru rezolvarea lor.

Cei de la „Musai-Muszaj”, au pierdut inițial în instanță, în primăvara lui 2016, procesul cu primăria clujeană pentru instalarea de plăcuțe bilingve la intrările în Cluj-Napoca.  Prin intermediul Asociației Minority Rights au formulat recurs și, potrivit potrivit deciziei luate de Curtea de Apel Cluj la începutul lunii septembrie, au obținut rejudecarea cauzei lor: instalarea Kolozsvar-ul la intrare în Cluj-Napoca. Curtea de Apel le-a admis recursul și a dispus casarea primei sentințe și rejudecarea acțiunii din nou la Tribunalul Cluj.

DETALII AICI:

Musai-Muszaj merge din nou la judecată ca să pună Kolozsvar-ul la intrare în Cluj-Napoca

CARE SUNT CELE 5 idei despre CLUJ-ul fără titlu enunțate de „Musai-Muszáj”:

„1. RO) Primăria Cluj-Napoca nu a organizat o festivitate în ziua în care a fost anunțat titlul de Capitală. Totuși, clujenii, români, romi și maghiari, au susținut și au așteptat împreună decizia, indiferent de rezultat, în Piața Unirii. Șampania s-a epuizat și fără titlu…

(HU) Kolozsvár polgármesteri hivatala nem szervezett eredményvárót. Mégis, a kolozsváriak a város főterén románul, cigányul és magyarul egy emberként szurkoltak és várták az eredményt, bármi is legyen az. A pezsgő így is elfogyott.

2. (RO) Primăria Cluj-Napoca ar dori ca Clujul să fie Timișoara. Clujenii însă nu și-ar dori să fie timișoreni în loc de clujeni.

(HU) Kolozsvár polgármesteri hivatala szeretné, ha Kolozsvár Temesvár volna. A kolozsváriak mégsem szeretnék, hogy kolozsvári helyett temesváriak legyenek,

3.(RO) În toate cele trei orașe: Baia-Mare, Cluj-Napoca și Timișoara multiculturalitatea este de fațadă. Singura diferența este că clujenii nu sunt mulțumiți de acest lucru.

(HU) Kolozsvár ugyanannyira kirakatmultikulti mint Temesvár vagy Nagybánya. A különbség csak annyi, hogy a kolozsváriaknak ez nem elég.

4.(RO) Clujul nu a devenit Capitală Culturală Europeană, clujenii se simt totuși cetățenii unei capitale.

(HU) Kolozsvár most nem lett Európa Kulturális Fővárosa, a kolozsváriak mégis a fővárosiaknak érzik magukat ezután is.

5.(RO) Clujul nu a avut curajul să-și asume toate problemele clujenilor. Clujenii însă ne se mulțumesc cu ignorarea problemelor.

(HU)Kolozsvár nem merte felvállalni a kolozsváriak összes problémáját. A kolozsváriak viszont szembesítik a város vezetőségét a problémáikkal”.

CITEȘTE ȘI:

Clujul nu acceptă înfrângerea și vrea să înceapă proiectul “Cealaltă Capitală 2021 -Capitala Transilvaniei”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.