Închide

Întrebare de centru pietonal, când e musai-muszáj să treci de poarta roșie: care e orașul tău?

ActualitateTop News by Kristina Reştea - apr. 16, 2015 1 1167

„I already love this city!”, zice (cum nu se poate mai nimerit pentru un flashmob „multicultural”) un tătic cu juniorul în brațe. Fiindcă dacă e joi, e flashmob: cei de la asociația Musai-Muszáj, luptătorii pentru plăcuțe multilingve, s-au instalat în după-amiaza senină de primăvară în aproierea zonei populare de terase, pe o bucățică pietonală de oraș unde se stă la bere/vin/cafea, pe strada Matei Corvin.

Timp de o oră, dacă te plimbi prin zonă e musai/muszaj să treci pe sub poartă. Da: a apărut o poartă pe străduță. E roșie și gonfablilă, poartă „sportivăde finish de maraton. Numai că poarta roșie e ruptă în două. Nu dramatic, ci doar cu o frânghie ținută la sol de niște pietre cam nesigure. Fiecare jumătate are câte o plăcuță. Jumătatea 1 Orașul meu: Cluj-Napoca”. Jumătatea 2 Orașul meu: Cluj-Napoca / Az en varosom: Kolozsvar / Meine stadt: Klausenburg”.

„Care e poarta ta?”, te întreabă organizatorii, cu trimitere la lupta pentru instalarea de plăcuțe în mai multe limbi la porțile de intrare în oraș. Dacă mergi grăbit, cu capul în pământ, cu privirea în telefon ori după cățelul din lesă, treci prin care îți vine la îndemână. Însă trecătorii cărora li se atrage atenția asupra mesajelor de sus aleg, zâmbind, poarta cu plăcuța din mai multe cuvinte (de-ale lui și de-ale vecinilor). Sau cel puțin așa aleg, după o numărătoare neștiințifică, mare parte dintre trecători. În fața alegerii, un cuplu se desparte (temporar și răzând): ea alege Clujul, el – Cluj-Napoca, Klausenburg și Kolozsvar.

DSC_2817

Amintim că mişcarea Musai-Muszaj a demarat în februarie, cu un manifest lansat de un grup de aproximativ 20 de reprezentanți ai societății civile, în contextul procesului primăriei cu o fundație olandeză pe tema (ne)amplasării plăcuțelor bilingve. Grupul de inițiativă, adunat sub denumirea „Musai-Muszaj”, anunţa atunci planul: ca în următoarele 3 luni să mobilizeze 1000 de cetățeni clujeni pentru a se cere primăriei amplasarea plăcuțelor bilingve la intrările orașului.

„Am depus cele 1.000 de cereri, dar mai strângem! Cu cât avem mai multe, cu atât se transmite mesajul mai bine”, spune, din preajma porții consilierul local UDMR Gered Imre, susținător al mișcării Musai-Muszaj. „E și o componentă politică în această dispută. Dar eu am ales să sprijin în timpul meu liber aceste evenimente, care promovează multiculturalismul. Acestea sunt de altfel valorile cu care Clujul a câștigat titlul de Capitală Europeană a Tineretului și cele pe care mizăm și pentru canditatura la titlul de Capitală Culturală în 2021”, spune Gered.

DSC_2817

Acțiunea Poarta Roșie e doar cea mai recentă din seria de acțiuni „poliglote”.

În martie, susținătorii mișcării s-au adunat să facă autostopul cu pancarte multilingve, pe care participanții au scris, în 2-3-4 variante orașele de destinație Dacă e Cluj-Napoca nu e “Cluj-Napoca”, ci Cluj-Napoca, Kolozsvar sau Klausenburg.

 

Sursa foto: Musai-Muszaj

Sursa foto: Musai-Muszaj

 

La o altă acțiune pe principii multiculturale s-au lansat baloane în Piața „românească Avram Iancu, pe grupe de culori: roșii, galbene și albastre sau roșii/albe/verzi.

 

Foto: Musai-Muszaj

Foto: Musai-Muszaj

 

La început de aprilie, acțiunea Musai-Muszáj s-a stabilit în Piața Unirii, între standurile temporare instalate în centru. Flashmbob cu reguli stabilite:

„1. Vino în Piața Unirii din Cluj.
2. Ia-ți un număr.
3. Când persoana cu portavoce îți strigă numărul, vino în față și spune în portavoce ce îți place în legătură cu cultura vecinului tău maghiar. Poți face acest lucru fie în limba română, fie în maghiară, fie în mai multe limbi. În cazul în care alegi numai o limbă, persoana cu portavoce va traduce spusele tale și în limba vecinului.
4. Aplaudă-i pe toți cei care își exprimă opiniile, pentru curajul și sinceritatea lor.
5. Flashmobul se termină în momentul în care toți cei care au dorit să-și exprime părerea au reușit să facă acest lucru.
6. Înainte să pleci, prezintă-te unui participant care și-a exprimat părerea la flashmob”.

„Îmi place foarte mult mărțișorul”, zice un participant. „Ce îmi place la români: că s-a păstrat modul de adresare “Hristos a înviat! – Adevărat a înviat!”. Îmi plac micii. Și îmi place foarte mult o fată română. Româncă”, se corectează un alt partcipant.

Baloanele au zburat, autostopiștii s-au întors la casele lor, poarta roșie înjumătățită s-a dat jos. Dar ieri susținătorii plăcuțelor au mai revendicat câștigarea unei bătălii, despre care s-a vorbit și în jurul porții: Musai-Muszaj a adunat cele mai multe voturi la competiția de 437 de propuneri (încheiată ieri) pentru finanțare în cadrul proiectului de bugetare participativă Com‘On, defășurat sub umbrela Capitalei Europene a Tineretului.

Cine e pe locul 1 în lista de proiecte pentru bugetarea participativă de 500.000 de lei

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare