Cine e pe locul 1 în lista de proiecte pentru bugetarea participativă de 500.000 de lei
ActualitateTop News by Kristina Reştea - apr. 16, 2015 5 1041
Au adunat 1000 de cereri de înregistrat la primărie prin care clujenii cer amplasarea unor indicatoare, plăcuțe trilingve, în limbile română, maghiară și germană: „CLUJ-NAPOCA”, „KOLOZSVÁR”, „KLAUSENBURG”. Au făcut flash-mob-uri cu autostop, cu mesaje pentru cultura vecină şi dezbateri. Acum cei de la Musai-Muszaj au reuşit să adune 920 de voturi pentru obiectivul lor, acesta fiind cel mai votat proiect dintre cele din lista Com’On Cluj, proiectul de bugetare participativă care împarte 500.000 de lei între iniţiative pentru comunitate. S-au depus 437 de propuneri şi proiecte care au concurat pentru voturi, iar procedura s-a încheiat ieri.
Până în 15 aprilie 2015, ora 23.59 s-au adunat 48.609 de voturi de la 18.782 tineri pentru cele 437 inițiative, au calculat organizatorii.
Vezi AICI lista, propunerile şi numărul de voturi adunate de fiecare proiect.
Cu 920 puncte, proiectul Musai-Muszáj este cel mai votat din lista COM’ON Cluj. „Köszönjük Kolozsvár! Mulțumim Cluj-Napoca! Danke schön, Klausenburg”, a fost mesajul, multilingv, al iniţiatorilor.
„Inițiativa Musai-Muszáj are ca obiectiv realizarea unui oraș cu adevărat multicultural și muiltilingv, prin atragerea atenției publicului la problemele legate de conviețuirea mai multor etnii în același spațiu. Astfel vrea să organizezeze diverse flashmoburi și dispute publice” – aceasta a fost descrierea de câteva rânduri a asocierii celor de la Musai-Muszaj.
Mişcarea a demarat în februarie, cu un manifest lansat de un grup de aproximativ 20 de reprezentanți ai societății civile, în contextul procesului primăriei cu o fundație olandeză pe tema (ne)amplasării plăcuțelor bilingve. Grupul de inițiativă, adunat sub denumirea „Musai-Muszaj”, anunţa atunci planul: ca în următoarele 3 luni să mobilizeze 1000 de cetățeni clujeni pentru a se cere primăriei amplasarea plăcuțelor bilingve la intrările orașului.
Proiectul propus de Grupul PONT în parteneriat cu Federația SHARE și administraţia locală se derulează sub titlul de “Buget Participativ de Tineret” în Cluj 2015, Capitala Europeană a Tineretului. Proiectul beneficiază de sprijinul financiar al Mecanismului Spațiului Economic European 2009-2014 prin Fondul ONG, Componenta IMPLICARE. Scopul declarat: derularea unui proces de bugetare participativă bazat pe implicarea tinerilor. Pe baza rezultatelor obţinute, Municipiul Cluj-Napoca va finanța implementarea unor proiecte în cadrul programului Cluj-Napoca 2015, Capitala Europeană a Tineretului. Obiectivul este crearea unui portofoliu de 250 de proiecte propuse de către tineri și adresate comunității locale, proiecte care se vor derula în spații publice și comunitare, cu acces liber. Bugetul total al activităţilor culturale, educative, sportive, civice preconizate a se realiza va fi de aproximativ 500.000 lei.
“Scopul proiectului Com`ON Cluj-Napoca a fost să asigure un portofoliu de 250 de inițiative pentru comunitatea clujeană, fiecare proiect putând să primească o finanțare de maxim 4.500 lei. Pentru asta, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a alocat un buget total de 500.000 lei. Însă ceea ce s-a întâmplat a întrecut așteptările tuturor: s-au adunat 451 de inițiative, iar valoarea medie a bugetului unei inițiative a fost de 4.186 lei. Adică aproape de pragul maxim. În funcție de bugetele inițiativelor validate prin vot de comunitate, vor putea primi finanțare maxim 250 de inițiative, fiecare cu buget de până la 4.500 lei, dar în limita bugetului total de 500.000 lei alocat de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Dacă bugetul total de 500.000 lei se consumă înainte de a se ajunge la inițiativa cu numărul 250, atunci aceea va rămâne fără finanțare”, precizau responsabilii de proiect Com’On cu o zi înainte de închiderea votului.
“Echipa Com`ON Cluj-Napoca va încerca să ducă aceste proiecte mai departe, printr-o strategie pe două planuri: Pe cele validate și care au primit finanțare vom încerca să le transformăm în proiecte durabile, stabile, să obținem împreună cofinanțări, iar pe cele nevalidate vom încerca să găsim căi pentru a le valida într-un fel sau altul, în funcție de nivelul de implicare a grupurilor care le-a emis”, susțineau reprezentanții echipei de proiect, după “avalanșa” de propuneri.
[…] Cine e pe locul 1 în lista de proiecte pentru bugetarea participativă de 500.000 de lei […]
[…] Cine e pe locul 1 în lista de proiecte pentru bugetarea participativă de 500.000 de lei […]
[…] realizat alături de Asociația pentru Relații Comunitare și de Grupul Pont, cel care a gestionat Com‘On Cluj, proiectul de bugetare participativă cu bani puși la bătaie de către […]
[…] Cine e pe locul 1 în lista de proiecte pentru bugetarea participativă de 500.000 de lei […]
[…] Cine e pe locul 1 în lista de proiecte pentru bugetarea participativă de 500.000 de lei […]