Închide

Greii PSD defilează cu Vușcan de parcă acesta ar fi obținut deja șefia Consiliului Județean

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - apr. 15, 2015 0 598

Despre Gheorghe Vușcan s-a spus în repetate rânduri că ar fi unul dintre apropiații actualului ministru al Transporturilor, Ioan Rus, și că tocmai datorită acestei apropieri a ajuns să ocupe funcția de prefect al Clujului, în detrimentul altor colegi de-ai săi de partid, cu mult mai avizați decât el, precum Valentin Cuibus, spre exemplu, sau Dan Canta, ambii cu o experiență de necontestat în administrația publică clujeană. Tot apropierea de Rus îl determină pe Vușcan să fie suspect de băgăcios în treburi cu care, de fapt, în plan juridic-administrativ n-are nici un soi de legătură. Mai exact, prefectul Clujului se chinuie cât poate să-și lege numele de atribuțiile și de resursele Consiliului Județean, iar în această direcție e sprijinit intens de PSD Cluj, în special de Ioan Rus, liderul de facto al partidului, conform surselor Actualdecluj.ro. De altfel, prezența la Cluj a ministrului Ioan Rus și a Comisarului european Corina Crețu a confirmat pe deplin că lui Vușcan i se pregătește intrarea la șefia Consiliului Județean Cluj, iar șansele ca acest lucru să și întâmple nu sunt deloc mici, având în vedere că decizia de impunere a noului președinte se va tranșa la „masa verde” din 2016, după ce comisia electorală din Parlament a avut grijă să elimine alegerile locale la nivel de consilii județene. Și cum PDL-iștii sunt deja obișnuiți să-și trădeze partenerii de alianță – adică pe liberali în cazul de față (mai ales că apropierea dintre Emil Boc și Ioan Rus nu deloc o simplă legendă) – ne putem aștepta foarte bine ca Vușcan să obțină numărul necesar de voturi în plenul Consiliului, astfel încât să poată fi poziționat în această funcție.

Ioan Rus și Corina Crețu l-au scos la înaintare pe Vușcan și l-au lăsat acasă pe Oleleu

Într-o așa zisă vizită de lucru la Cluj, atât ministrul Transporturilor Ioan Rus, cât mai ales Comisarul european Corina Crețu, au avut grijă să se raporteze la prefectul Vușcan, în mod repetat, ca și cum acesta ar fi principalul lider al administrației județene. Corina Crețu a tot subliniat cum a purtat ea discuții cu Vușcan despre proiectele sociale finanțate din fonduri europene – care în realitate sunt gestionate de Direcția de specialitate din cadrul Consiliului Județean Cluj, Prefectura neavând nici cel mai mic rol în obținerea și gestionarea acestor finanțări. Crețu a insistat pe sarciniile și atribuțiile care revin Clujului în privința absorbției fondurilor alocate pe infrastructură, în umătorul exercițiu bugetar al UE, referindu-se din nou la Vușcan ca la un important factor de decizie în condițiile în care Prefectura n-a avut niciodată atribuții legale în a implementa astfel de proiecte. În schimb, cel care ar fi fost în măsură să ofere explicații pertinente în privința situației reale a proiectelor Clujului, președintele interimar al Consiliului Județean, Vakar Istavan, a fost ținut pe margine.  Mai mult, PSD a ales să-l ignore și pe vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Oleleu, pentru că acesta deși e membru de partid cu acte în regulă nu e deloc pe gustul lui Ioan Rus. Surse din PSD afirmă că Rus e foc și pară pe Oleleu, pentru că acesta a refuzat să treacă cu vederea neregulile din documentația tehnică propusă de conducerea Aeroportului clujean pentru proiectul intermodal. De altfel, Rus nu a ezitat să-și exprime nemulțumirea pentru faptul că acest proiect nu a mai ajuns să fie depus spre finanțare. Rus a evitat să justifice în vreun fel dezacordul exprimat ferm de către CFR în privința parteneriatului cu Aeroportul clujean pe tema acestui proiect, limitându-se să spună doar că se așteaptă ca data viitoare:  „toți cei interesați de proiect să fie mai insistenți”.  Tot Rus a menționat că îl susține pe Vușcan, dacă vrea să fie șef al Consiliului Județean: „Mai întâi să-l întrebăm dacă vrea să candideze și îl susțin”, a comentat Rus.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.
  • Articole similare