Închide

Proiect original din Cluj pentru grupuri informale, prezentat ca model în Bruxelles și Strasbourg

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - iul. 28, 2015 1 410

Modelul prin care o parte din bugetul orașului Cluj-Napoca e alocat pentru proiecte  derulate de grupuri informale ajunge și în alte orașe, și chiar și în Europa.

E vorba de proiectul ComOn Cluj-Napoca, derulat de grupul Pont, grup care a adus titlul de Capitală Europeană a Tineretului în Cluj-Napoca și proiect care a legat multe grupuri informale din Cluj-Napoca de proiecte ce pot fi implementate în oraș. Liderul Grupului Pont, Andras Farkas, spune că va replica proiectul și în alte cinci orașe din țară, dar și în Strasbourg și Bruxelles. Farkas arată un tricou alb cu o siglă simplă, roșie, pe piept: „e un tricou din 2012, când grupul Pont și Primăria au anunțat faptul că Clujul va candida pentru titlul de capitală europeană a tineretului”, spune el. „Atunci am pornit la un drum ]n care s-au întâmplat foarte multe lucruri, one thing led to another. Bugetul participativ pentru tineret a rezultat din acest tricou, poate suntem aici din cauza acelui tricou, pentru  că dacă nu am fi câștigat acel titlu și probabil nu ne-am fi gândit ce putem implementa în plus în 2012, n-am fi stat în delta Dunării pentru fondul norvegian, care n-ar fi decis finanțarea, n-ar fi fost apelul de idei, primăria n-ar fi decis să sprijine acest demers și să aloce fonduri, etc”, spune el.

Farkas adaugă că prin proiectul bugetării participative „am reușit să conectăm cam toate segmentele societății”. „Am mobilizat grupuri informale, adică un segment care aveam sentimentul că există în Cluj și poate produce ceva semnificativ pentru acest oraș”, spune el. „Am mobilizat 18.000 de persoane fizice care să clasifice inițiativele venite din grupuri informale și astfel am conectat forte multe puncte. Din punctul nostru de vedere, al inițiatorilor, credem că ce s-a făcut până acum am reușit să generăm un precedent în Cluj pentru comunitatea clujeană și s-a creat un model care se poate scala, atât la nivel național cât și la nivel european. Vrem să mergem în 5 orașe românești ]n care să prezentăm modelul și să implementăm inițiative similare, și către Europa – două evenimente în Bruxelles și Strasbourg, de diseminare, ca să comunicăm la nivel european”.

Prin proiectul de bugetare participativă, grupurile informale de clujeni pot primi finanțări de până la 4.500 de lei pentru implementarea ideilor lor în oraș. Zeci de inițiative au fost înregistrate în proiect și acestea au fost apoi votate de cetățeni; proiectul cu cele mai multe voturi, aproape 1.000, e cel depus de grupul de inițiativă Musai – Muszaj pentru promovarea multiculturalității și multilingvismului orașului.

Cele cinci orașe în care va fi promovat proiectul de la Cluj sunt București, Iași, Timișoara, Brașov și Sibiu sau Craiova.

Citește și:

Cine e pe locul 1 în lista de proiecte pentru bugetarea participativă de 500.000 de lei

 

Scrie un comentariu

Tags