Închide

438 de proiecte pentru spaţiul public, în cursa cu voturi pentru 500.000 de lei. Ce alegeţi: cinema, parcuri, ateliere, o statuie în genunchi ?

ActualitateTop News by Kristina Reştea - mart. 31, 2015 2 548

 

Cinema Arta sau Conti, Piaţa Unirii, mall-urile, centrul oraşului sau zidurile gri, spaţii de la km 0 ori în cartiere, lacurile din Gheorgheni, Pădurea Hoia sau Parcul Central – sunt spaţii unde vor să ajungă sutele de proiecte înscrise într-un proces de bugetare participativă. Miza: bugetul de aproximativ 500.000 de lei care se va împărţi pentru 250 de proiecte, sub umbrela Capitalei Europene a Tineretului, titlu de Cluj în 2015.

În „competiţia” COM’ON au fost înscrise 438 proiecte, care se luptă acum să strângă voturi. Până în 13 aprilie.

Puteţi consulta şi vota AICI proiectele.

Proiectul propus de Grupul PONT în parteneriat cu Federația SHARE și administraţia locală se derulează sub titlul de „Buget Participativ de Tineret” în Cluj 2015, Capitala Europeană a Tineretului. Proiectul beneficiază de sprijinul financiar al Mecanismului Spațiului Economic European 2009-2014 prin Fondul ONG, Componenta IMPLICARE. Scopul declarat: derularea unui proces de bugetare participativă bazat pe implicarea tinerilor. Pe baza rezultatelor obţinute, Municipiul Cluj-Napoca va finanța implementarea unor proiecte în cadrul programului Cluj-Napoca 2015, Capitala Europeană a Tineretului. Obiectivul este crearea unui portofoliu de 250 de proiecte propuse de către tineri și adresate comunității locale, proiecte care se vor derula în spații publice și comunitare, cu acces liber. Bugetul total al activităţilor culturale, educative, sportive, civice preconizate a se realiza va fi de aproximativ 500.000 lei.

 

Ce propun tinerii Clujului: cinema, sport, parcuri, cărţi, statui

Perioada de înscriere s-a încheiat oficial, iar în aceste zile e deschisă procedura de vot online, pentru sutele de proiecte depuse. Cele 438 de idei „ajung” aproape peste tot în oraş, unele sunt chiar mobile, vizează dans, cinema, lectură, sport, desen şi instalaţii, sunt eco, verzi sau sociale, propun instalaţii, lumini, parcuri, filme, muzică şi basme ori învierea de spaţii uitate ale oraşului.

Cycle Studio propune ateliere de reciclat mobilă în spaţiu public, activitate care se poate defăşura în cartiere sau în centrul oraşului, cu ajutorul unei biciclete modificate. Habitat Gheorgheni vrea mai multe intervenţii în zona lacurilor din cartierul unde s-a promis noul mare Parc Est: realizarea unui pachet de trepte din lemn și a unui ponton care să faciliteze accesul la apă, locuri de şedere, un turn de observaţie. Intervenţiile s-ar realiza alături de studenţi de la Facultatea de Arhitectură, sub egida Zilelor Arhitecturii, din mai.

Un alt proiect „învie” un cinematograf închis în centrul oraşului. Mai precis, intenţia anunţată de Cinema Arta este de a amenaja un spațiu deschis evenimentelor culturale din Cluj-Napoca, care va debuta cu Conferințele, tot din cadrul evenimentului Zilele Arhitecturii 2015. Amenajarea, care va susține aceste evenimente, trebuie să aiba un caracter permanent și un anumit nivel de adaptabilitate, spun iniţiatorii proiectului.

Pop-up Gallery este un proiect de reactivare a unor spații comerciale nefolosite din Cluj-Napoca. „Vrem să transformăm aceste spații în galerii temporare de artă, în spații de expoziție pentru tineri artiști”, explică cei de la Potential Collective. Proiectul „Design Made in Cluj” îşi propune să reunească cele mai proaspete şi mai interesante produse de design de obiect realizate de tinerii din Cluj într-o expoziţie colectivă, într-o iniţiativă We made.

Urban Lights of Klausenburg propune Fairy Painting, un proiect pentru colorarea unor „suprafețele gri și întunecate”. „Scopul proiectului este să transforme aceste spații în unele de basm. Pentru a realiza acest demers am dori să folosim schițe realizate de clujeni. Basmele ar urma să se realizeze în cadrul unor workshopuri din desene realizate cu cretă. Lucrările vor putea fi vizionate în două moduri, pentru că se vor realiza și variante fluorscente, astfel încât poveștile vor fi diferite ziua și noaptea”, spun iniţiatorii propunerii.

Cu iniţiative deja consacrate în cel mai mare cartier al Clujului, echipa La Terenuri mai are câteva idei. Una dintre acestea vizează construirea unui amfiteatru, în faţa scenei urbane realizată acum 2 ani în zona din Mănăştur.

OMFUG ar vrea reactivarea unei clădiri-simbol pentru oraş, acum în paragină, dar aflată în prorpietatea privată: propune inițiativa Continental Visual Journey, ceea ce ar însemna deschiderea clădirii, „în mod principal în sălile mari din parter”, pentru artiștii vizuali locali. Faţă-n faţă are nevoie de fonduri pentru „Share Books”, o acțiune de strângere de cărți pentru o viitoare bibliotecă ce va fi instalată la Pata Rât. „Evenimentul de strângere a cărților va avea loc în Piața Unirii sau în unul din cele două mall-uri din Cluj-Napoca, în jurul conceptului SmartBench, unde zilnic vor fi organizate evenimente de tip: miniconcert, dezbateri, interviuri”, arată iniţiatorii propunerii.

CREATE.ACT.ENJOY propune închirierea din cartierele periferice ale Clujului o maşină Dacia 1300, albă, care să fie plasată temporar în Piaţa Unirii. Pictată de clujeni şi transformată în obiect de artă colectiv, aceasta ar fi apoi redată cartierului de unde a fost luată. Cinemobilul pregăteşte o dubiţă echipată cu cele necesare pentru a putea proiecta filme în aer liber pe un ecran mare. „Roboţi industriali UTCN” propune un eveniment în care elevii vor fi familiarizaţi cu lumea roboticii prin intermediul unor prezentări pe această temă, urmând a participa la un training de programare a roboţilor.

 

Ideile „creative” vin însă din toate zonele, iar unele au aspiraţii înalte: una dintre propuneri vizează o aplicaţie care urmăreşte crearea unei „platforme de rugăciune online” pentru oraşul Cluj-Napoca. O conferinţă de trei zile pentru aproximativ 200 de tineri liceeni, studenţi şi tineri căsătoriţi – e o altă idee. Scopul: „să ajutăm tinerii să înţeleagă nevoile individului şi ce are nevoie ca să ajungă la fericire”, scriu iniţiatorii, „Tineri Fericiţi cu Relaţii extraordinare”. Statu-ia vrea realizarea unei… statui. Una „reprezentativă pentru Capitala Europeană a Tineretului”. Ideea finală: un tânăr în genunchi cu o floare în mână. Aceasta va fi, cu generozitate, donată oraşului şi „se va adresa celor pasionaţi de fotografie şi selfie”.

 

Calendarul COM’ON

  • 16 decembrie 2014 (00.00): Platforma de înscriere a grupurilor de inițiativă și a inițiativelor este operațională și grupurile de inițiativă pot să înceapă înscrierea proiectelor.
  • 28 februarie 2015, ora 23.59: Termenul limită de înscriere a inițiativelor online
  • 28 februarie 2015, ora 17.59: Termenul limită de înscriere a inițiativelor în formă tipărită.
  • 29 martie 2015: Termenul limită de verificare tehnică a inițiativelor propuse.
  • 30 martie (ora 13.00) – 13 aprilie (ora 23.59): Perioada de derulare a mecanismului de decizie prin vot.
  • 4 mai – 30 noiembrie 2015: Inițiativele sprijinite pot fi realizate în această perioadă.
  • 5 decembrie 2015: Termenul limită pentru depunerea rapoartelor financiare și narative pentru proiectele finanțate.

 

2 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare