Închide

AUDIO Prima femeie luată ostatică de Hezbollah locuiește la Cluj; cum a încercat să-i înțeleagă pe teroriști

ActualitateInternaționalTop News by Actual de Cluj - mart. 31, 2015 0 494

Avionul în care se afla a fost deturnat de teroriști și în cele cinci zile în care a fost ținută ostatică  a încercat să-i înțeleagă pe teroriști. În lumina atacurilor teroriste din ultima vreme, prima femeie din lume ce a fost ținută ostatică de Hezbollah, ce acum locuiește la Cluj, crede că are o explicație pentru motivația din spatele acestor atacuri.

Pamela Rațiu (66 ani) e o prezență exotică la Turda: a cunoscut mare parte din marile metropole ale lumii, s-a aflat permanent în high life-ul societății, în special în cei zece ani cât a fost căsătorită cu celebrul cântăreț Demis Roussos – timp în care a avut parte și de o experiență traumatizantă.

Era în 1985 iar avionul în care se aflau Roussos și Pamela, cea de-a treia sa soție, zbura de la Atena spre Roma când a fost deturnat de militanți Hezbollah. Roussos și soția sau au fost eliberați după cinci zile, în vreme ce restul ostaticilor au rămas captivi, în total, 17 zile. „Am fost interogați timp de 15 ore și apoi am fost mutați constant în diferite ascunzători: pe fundul unei mașin, cu tancuri, tot ce vezi în filme; nu-i urăsc, nu urăsc pe nimeni. Când le-am mâncat mâncarea – ficat crud, grăsime crudă – erau șocați că am făcut efortul să înțeleg puțin mai bine cultura lor; cred că asta e important, într-o astfel de situație”, spunea recent Pamela Rațiu într-un interviu.

Așa că am întrebat-o, având în vedere situația internațională și conflictele din Orientul Mijlociu, care crede ea, cunoscând mare parte din motivele militanților, că ar fi soluția la rezolvarea problemei. „Sunt spălați pe creier de când sunt mici”, spune ea, „și e greu să rezolvi o astfel de problemă cu tratate de pace, schimbările nu se fac peste noapte”. „E greu să faci tratate de pace când îți pun copii în brațe, scot gloanțele din pistol și li-l pun în mână ca să se joace cu el. Ai părinți, bunici, unchi, mătuși – toți îți spun că, să spunem, evreii sunt rău, palestinienii sunt răi sau oricare ar fi cazul. Crești cu această impresie despre ce e bun și ce e rău din ceea ce ți s-a spus de către părinți. Deci problemele merg mult mai departe și sunt mai adânci, și nu pot fi rezolvate doar mergând în Orientul Mijlociu și semnând un tratat de pace, indiferent că e secretarul de stat sau oricine o fi. Problemele sunt mult mai adânci, multe au legătură cu sărăcia, cu neînțelegerea altor culturi sau religii. E nevoie să intrăm adânc, să analizăm și să venim cu o strategie și un plan, apoi încet-încet schimbările pot fi făcute, dar nu peste noapte și nu cu tratate de pace, când nu ai mers la rădăcina problemei. Un exemplu ar fi studierea religiei lor, să învețe să aibă respect pentru toate religiile. ONG-urile pot aduce palestinienii și comunitatea evreiască la un loc- să dau un exemplu – , să înceapă să se înțeleagă unii pe alții. Sunt de aceeași vârstă și deci au aceeleași preocupări, dar au nevoie să respecte cultura celuilalt, iar asta cere ani de zile”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu