Închide

Documentare premiate, proiectate la cinema Mărăști

Actualitate by Actual de Cluj - apr. 01, 2015 0 306

Caravana Docuart ajunge pentru al doilea an consecutiv în Cluj-Napoca la cinematograful Mărăști, în 4 aprilie, unde vor fi proiectate filmele premiate la București Docuart Fest 2014, singurul festival de film documentar exclusiv românesc.

Proiectul este organizat de Asociația Docuart cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Iată programul proiecțiilor:

14:20
George – R. Alexandra Coca – Cozma / 23 min
Câștigător al premiului pentru cea mai buna regie secţiunea studenţeasca la Docuart Fest 2014.
Documentarul urmărește povestea lui George, care reușește să surprindă cu talentul său. Este o poveste emoţionantă despre un copil de 12 ani, nevăzător, inteligent şi pianist talentat, luptător, model de urmat. George iubeşte cu tot sufletul ceea ce face, iar filmul prezintă unul dintre cele mai importante momente din viaţa lui, respectiv participarea la un concert alături de o formaţie românească celebra, Voltaj. Solistul trupei pătrunde în lumea lui George, o lume care îţi poate schimba valorile si modul de a te raporta la oameni şi la viaţă pentru totdeauna.

14:50
Aici Nora Iuga – R. Vlad Rotaru / 75 min
Câștigator al premiului pentru cea mai bună imagine, secţiunea principală la la Docuart Fest 2014.

„Aici Nora Iuga” este un documentar emoționant de aproape 75 de minute, realizat în perioada 2008-2014, la București și Berlin, care îți oferă, generos, o avalanșă de informații atât despre omul Nora Iuga, cât și despre scriitoarea și traducătoarea Nora Iuga. O regăsim pe aceasta la București, în apartamentul ei, înconjurată de cărți, arătându-ne „comorile” ei, vorbindu-ne despre soțul ei, poetul George Almosnino, citind din poemele lui, povestindu-ne despre Tiberiu, fiul său, balerin – maestru de balet la Opera Națională București -, despre bucuriile și tristețile sale, despre momentele bune și cele mai puțin bune. Filmul te poartă înainte și înapoi, te plimbă prin spații și prin timp, intercalează confesiunile Biancăi Burța-Cernat, Corinei Sabău, lui Octavian Soviany și Constantin Abăluță despre Nora Iuga, printre propriile ei mărturisiri.„Acest film vine să demonstreze că acolo unde literatura a câștigat, teatrul a pierdut”

16:20
Iulian – R. Alex Mironescu / 9 min
Câștigător al premiului pentru cea mai bună imagine, secţiunea studenţească la Docuart Fest 2014. Urmat de Q&A cu regizorul filmului

Documentarul prezintă portretul unei existenţe fără rădăcini. Este vorba despre un copil crescut într-un orfelinat din România. Iulian se hotărăşte să fugă de la casa de copii în căutarea unei vieţi pe cont propriu. Ajuns in Bucureşti, consecinţele deciziei luate nu intârzie să apară. Odată cu ele apar noi prieteni, care nu ezită sa-şi implice familiile în incercarea de a-l ajuta.

17:00
Sorin Chifiriuc: compromis – R. Alexandru Badea / 43 min
Câștigător al premiului pentru cel mai bun montaj, secţiunea studenţească la Docuart Fest 2014. Urmat de Q&A cu realizatorii filmului.

Sorin Chifiriuc, una dintre cele mai reprezentative figuri ale muzicii underground românesti, vorbeşte, printre multe alte lucruri, despre viaţa lui personala şi cariera muzicală. Spumos, viu, un personaj!
18:10
O altă zi a omenirii – R. Alexandru Vlad / 17 min
Câștigător al premiului special, secţiunea studenţească la Docuart Fest 2014. Urmat de Q&A cu regizorul filmului.
Filmul „Another Day of Mankind” prezintă terifianta poveste trăită de Charles Wratto, un fost copil soldat al Războiului Civil din Liberia, Africa. Acesta, printr-un colaj alcătuit din diferite memorii, construiește imaginea războiului ale cărui cicatrici se răgăsesc și astăzi în sufletele victimelor. De la strategiile de manipulare și transformare a copiilor în mașini de ucis, fără regrete, până la condițiile de igienă sau alimentație rupte din universul irealului, povestea se împletește într-un tot unitar, contemplând asupra fundamentelor brute ale liniilor de front, acolo unde conceptul de umanitate își pierde conturul. Se accentuează ideea că umanitatea, ca și concept social, politic, educațional și filosofic, există doar atâta timp cât nevoile fundamentale ale indivizilor, reprezentanți ai majorității, sunt satisfăcute.

19:00
Vibraţia – R. Germain Kanda / 14 min
Selecţia oficială, secţiunea studenţească la Docuart Fest 2014. Urmat de Q&A cu regizorul filmului

19:40
În spatele cortinei – R. Bogdan Mustaţă / 50 min
Câștigător al premiului pentru cel mai bun montaj, secţiunea principală la Docuart Fest 2014. Urmat de Q&A cu realizatorii filmului. Miza principală a filmului este familiarizarea publicului românesc şi occidental cu imaginea reală, nemascată a comunismului, departe de idealismul promovat de nostalgicii sau promotorii săi actuali. Astfel, prin filmul „În spatele cortinei” dorim să prezentăm publicului românesc şi european povestea comunizării forţate a României, urmărind principalele moduri prin care a avut loc destructurarea societății din perioada 1944-1951: de la desfiinţarea proprietăţii private, reforma agrară, reforma monetară, naţionalizarea obiectivelor industriale și decapitarea armatei, la fraudarea masivă a alegerilor electorale în favoarea Partidului Comunist, desfiinţarea pluralismului politic şi a libertăţii presei, subordonarea economiei intereselor Uniunii Sovietice şi abolirea monarhiei.

21:00
Afacerea Tănase – R. Ionuţ Teianu / 56 min
Câștigător al marelui premiu la Docuart Fest 2014.
Filmul este reconstituirea celebrei afaceri de spionaj numită de presa franceză “Afacerea Tănase” (Paris, 1982). Personajele principale – disidenţii Virgil Tănase şi Paul Goma, spionul Matei Haiducu – participă la reconstituire prin mărturii actuale sau din epocă, susţinuţi de relatările unui fost director adjunct al serviciului francez de contrainformaţii. Intriga politică din fundalul afacerii este ilustrată de conflictul dintre preşedinţii Francois Mitterrand şi Nicolae Ceauşescu. Documentarul ne dezvăluie faţa ascunsă a României ceauşiste în planul relaţiilor externe, precum şi mijloacele criminale la care Securitatea nu ezita să recurgă pentru reducerea la tăcere a opozanţilor.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare