Închide

Cine se bate să „deseneze” noul cimitir al orașului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 17, 2015 0 837

Trei societăți au depus oferte pentru contractul de proiectare al noului cimitir pe care primăria dorește să îl înființeze în cartierul Someșeni, pe strada Moș Ioan Roată. Cea mai mică ofertă a venit din parte Civitas Proiectare care a licitat la mai puțin de 50% din valoarea estimată a contractului.
Primarul Emil Boc anunțat încă de anul trecut, înainte de intrarea în vigoare a noului Plan Urbantic General că acesta prevede amenajarea unui nou cimitir în cartierul Someșeni. Edilul explica că primăria deține un teren de 30 de hectare în zona străzii Moș Ioan Roată, dincolo de poligonul armatei și că acesta nu poate fi folosit pentru alte proiecte deoarece există interdicții de construire, acesta fiind situat în proximitatea Aeroportului Internațional Cluj. Așa că, explica primarul, pe acesta se va gândi de la zero un cimitir, cu toate dotările și infrastructura necesară.

Anul acesta primăria a scos la licitație serviciile de proiectare pentru noul cimitir. Contractul implică realizarea unui Plan Urbanistic Zonal, Plan Urbanistic de Detaliu, Studiu de Fezabilitate, Proiect tehnic, detalii tehnice pentru autorizația de construire, detalii de execuție, caiete de sarcini pentru amenajările exterioare, racorduri și branșamente. Aceasta a fost estimat la 298.000 lei.

Trei societăți au depus oferte la licitația lansată de primărie în luna aprilie. Este vorba despre Civitas Proiectare, DAT Constructive și Arhi Dinamic. Cea mai mică ofertă a aparținut Civitas Proiectare care a propus un preț de peste 145.000 lei. Pe locul doi ca valaore este oferta DAT Constructive – 187.900 lei. Arhi Dinamic a ofertat 240.300 lei. Comisia de licitația este în curs de evaluare a ofertelor.

O obișnuită a prețului cel mai mic

Civitas Proictare mai are și alte contracte cu primăria clujeană câștigate pe criteriul prețului cel mai mic. Aceasta este extensia pe parte de proiectare din grupul de firme deținute de Vasile Bercan, fost sectretar în Ministerul Transportului pe vremea PD-ului. Civitas Proiectare este o societate înființată în 2012. Societatea are ca acţionar pe Daciana Maria Bercan. În 2013 firma Civitas Proiectare a câștigat contractul de proiectare a bazei sportive pe care primarul a anunțat că vrea să o amenajeze în zona cartodromului. Primăria a bătut palma cu firma de proiectare pentru 29.000 de lei, la o valoare de 38% din preţul estimat. ,

De asemenea, firma s-a ocupat și de proiectul de modernizare a cinematografului Dacia din Mănăștur, câștigând alături de 2 Invest contactul de proiectare și execuție. Valoarea contractului este de peste 2,8 milioane de lei cu TVA din care proiectarea este de peste 60.000 lei, iar valoarea lucrărilor de construcție de peste 2,7 milioane lei.

Același tandem din grupul de firme a lui Bercan ( Civitas Proiectare și 2 Invest) a câştigat, după cum a relatat presa bistrițeană, un contract, la sub jumătate din valoarea estimată, cu primăria din Bistriţa, pentru proiectul de reabilitare a clădirii unde funcţionează serviciul de taxe şi impozite locale. Potrivit presei din Bistriţa, cele două firme asociate au câştigat contractul la aproape 19.000 de lei, acesta fiind estimat de municipalitatea bistriţeană la peste 46.000 de lei.
Civitas Proiectare a avut în 2013 o cifră de afaceri de peste 1,6 milioane lei, realizată cu 18 salariați dar și un profit de peste 63.000 lei.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.