Închide

Final de Zile Culturale Maghiare, cu primar pe scenă și salut în maghiară- care a fost mesajul organizatorilor

ActualitateTop NewsUncategorized by Actual de Cluj - aug. 21, 2016 0 550

După câteva zile de concerte, expoziţii şi cu strada Kogălniceanu pietonală, Zilele Culturale Maghiare din Cluj şi-au închis ediţia de 2016 duminică seara, cu Piaţa unirii plină. Ediţia din acest an a stat sub semn aniversar: în 19 august s-au marcat cei 700 de ani de la ziua în care Clujului i-a fost acordat statutul de oraş regal liber, printr-o diplomă dată de regele Carol Robert de Anjou.

Vezi şi

FOTO/VIDEO Mesajul de “VIVAT Cluj – Kolzsvár – Klausenburg 700″: Cluj Capitală Culturală Europeană 2021

La gala de închidere a ZCM a sosit şi primarul Emil Boc, care a salutat publicul în limba maghiară. „Prin acest gen de manifestări (ca Zilele Culturale Maghiare) încercăm să fim un model al artei de a trăi împreună”, a spus primarul. Totodată, Emil Boc și-a exprimat bucuria dată de faptul că, în ultimii ani, Clujul a devenit un model de conviețuire pentru comunitățile din Europa și din întreaga lume. Asta deşi, amintim, instalarea plăcuţelor bilingve nu s-a putut încă rezolva.

„E a șaptea ocazie când ne întâlnim să ne bucurăm împreună, să trăim sentimentul de comunitate care stă la baza acestei manifestări”, a spus Gergely Balázs, organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare. Totodată, organizatorul principal al evenimentului și-a exprimat gratitudinea față de comunitatea română din Cluj, care participă tot mai mult la Zilele Culturale Maghiare. „Festivalul nu mai este doar al comunității maghiare, ci și al celei române majoritare, fiind o punte de legătură între cele două comunități”, a fost mesajul organizatorilor.

Prezent şi el la Cluj, Varga Mihály, Ministrul Economiei Naționale din Guvernul Ungariei, a vorbit despre importanța aceluiași simț al comunității. În cadrul galei, organizatorii festivalului și Ilona Deme, președintele Asociației „Copacul Vieții”, au anunțat că, în timpul campaniei caritabile derulate în cadrul  Zilelor Culturale Maghiare, publicul a donat 23.000 de lei, bani care vor fi folosiți pentru cumpărarea unui leagăn de joacă pentru copiii cu deficiențe locomotorii, în cadrul proiectului umanitar „Și eu vreau să mă joc”. De altfel, aflată alături de Ilona Deme pe scenă, Horváth Anna, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, a mulțumit publicului pentru donații și a punctat faptul că leagănul va fi amplasat într-un loc public în curând.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu