Închide

Musai plăcuțe! Primarul dă înapoi cu turnul multilingv. Tinerii maghiari nu renunță la luptă, deși tribunalul a respins Kolozsvar-ul

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 15, 2016 0 489

Grupul de inițiativă, adunat sub denumirea „Musai-Muszaj”, care a înițiat în urmă cu un an mobilizarea clujenelor și primăvara proceselor pentru a se cere primăriei amplasarea plăcuțelor bilingve – în română maghiară- la intrările orașului, anunță că va ataca decizia de astăzi a Tribunalului Cluj. Prin această decizie, instanța a respins acțiunea societății civile clujene privind instalarea de tăblițe multilingve la intrările în Cluj-Napoca. De cealaltă parte, primarul Emil Boc, cel care a anunțat că problema falsă a plăcuțelor va fi rezolvată prin montarea noilor turnuri care vor marca intrările în oraș, dă înapoi și spune că primăria are probleme juridice cu terenul pe care aceste instalații urmează să fie amplasate.

„Tribunalul Cluj-Napoca nu obligă Primăria la instalarea tăblițelor multilingve. Conform deciziei Tribunalului Cluj, Asociația Minority Rights are calitate procesuală și Primarul este responsabil pentru instalarea tăblițelor multilingve. Însă, judecătorul consideră cererea neîntemeiată și astfel Primăria Cluj-Napoca nu este obligată la instalarea acestora. Considerăm că este regretabil faptul că 50.000 de clujeni maghiari nu sunt suficienți pentru instalarea tăblițelor multilingve! Așteptăm argumentarea judecătorului și vom face apel la această decizie”, a anunțat grupul de inițiativă Musaj-Muszaj.

La Cluj e “musai-muszaj” să se pună plăcuțe bilingve, zice un grup din societatea civilă: în Capitala Europeană a Tineretului primarul salută în maghiară, dar intrările în oraș se anunță doar în română

La acțiunea inițiată de Asociația Minority Rights s-au constituit parte și 370 de tineri din Cluj-Napoca. Inițial, targetul era ca în primăvara lui 2015 să se pornească 1000 de procese împotriva deciziei primăriei clujene de a nu monta plăcuțe multilingve la intrările în oraș.

sursa: portal.just.ro

sursa: portal.just.ro

Ce spuneau consilierii locali și primarul în urmă cu un an – Scandalul și reproșurile din Consiliul Local – 

Nou discurs pro multiculturalism: Primăria s-a apărat în instanță de Kolozsvar ca să facă voia Consiliului Local. Numele orașului afișat în cinci limbi

Primarul Emil Boc a anunțat că numele orașului va fi afișat în cinci limbi, așa cum cum s-a procedat și în anul Capitalei Europene a Tineretului, însă după ce primăria va amplasa totemurile rezultate în urma concursului de soluții lansat anul trecut pentru marcarea intrărilor/ieșirilor din oraș. Concursul primăriei a fost lansat sub denumirea de Servicii de proiectare pentru obiectivul – intrările orașului – concurs de idei pentru un sistem de comunicare integrat în Cluj-Napoca. Procedura de acum vine după două inițiative similare (una a primăriei și cealaltă a Asociației Cluj-Napoca 2021) care au eșuat, iar primăria a decis să schimbe regulile concursului. În concursului din 2015, contractul de proiectare a fost câştigat de Biroul individual de arhitectură Alexandru Fleşeriu Nicolae, la valoarea de peste 72.290 lei. Potrivit primăriei, deocamdată nu a fost predat studiul de fezabilitate care să ateste cât vor costa turnurile multilingve pe care primăria urmează să le monteze la intrările în oraș. 

proiect castigator turnul

La începutul acestui an, primarul a dat înapoi privind realizarea noilor instalații motivând că au apărtut probleme privind situația juridică a terenului pe care acestea unează să fie amplasare care urmează să se rezolve prin colaborarea cu Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj care deține respectivele perimetre.

sursă foto – cover – Musai-Muszaj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.