Închide

Ce au spus clujenii, europenilor, în 2015. Cum își vede Clujul infrastructura și clujenii traiul în Capitala Ardealului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 16, 2016 0 416

Cât de satisfăcuți sunt clujenii de viața în Cluj? 500 de oameni au răspuns în cadrul ultimul Eurobarometru pe care Comisia Europeană îl face odată la trei ani, începând cu 2004, privind Percepția calității vieții în orașele europene. Documentul a fost publicat în luna ianurie.

În cadrul Eurobarometrului din 2015 au fost intervievați peste 40.000 de oameni din 79 de orașe europene. Clujul a fost printre acestea, alături de 2 alte orașe din țară, București și Piatra Neamț. Întrebările sunt centrate pe calitatea vieții, iar oamenii au fost intervievați pentru a evalua calitatea unor servicii din orașele lor – educația, infrastructura culturală și sportivă, transportul public și serviciile oferite de administrație, dar și piața muncii, a locuințelor sau serviciile administrației publice.

Ce zicem despre infrastructura orașului

Clujenii nu prea utilizează transportul în comun și nu prea sunt mulțumiți de acesta

Dacă în Capitală, 38% din respondenți nu sunt mulțumiți de transportul public, iar 48% sunt mulțumiți, în Cluj-Napoca un procent ridicat – 18% – dintre cei întrebați au răspuns cu Nu știu când au fost întrebați dacă sunt mulțumiți de transportul public în comun. O explicație a celor care au realizat barometrul este că încă nu se utilizează transportul public de către toți cetățenii. 22% din clujeni sunt multumiți de transportul public din oraș iar 47% au răspuns cu „mai degrabă mulțumiți”, la fel cum au răspuns și locuitorii din Piatra Neamț. Doar 37% dintre clujeni folosesc într-o zi normală transportul în comun.

cluj2

cluj

cluj3

cluj4

 

(sursa Eurobarometru 2015 – FLASH EUROBAROMETER 419, Quality of Life in European Cities 2015, la fel ca restrul datelor tabelare din text)

Doar 12% dintre clujeni sunt foarte mulțumiți de serviciile medicale din oraș

Potrivit Eurobaromentrului european pe 2015, s-au înregistrat creșteri față de 2012 ale gradului de satisfacție a cetățenilor cu privire la serviciile medicale doar în București (cu 11%) și Piatra Neamț (cu 12%).  În Cluj-Napoca, 38 % dintre respondenți răspuns că sunt mai degrabă satisfăcuți de serviciile medicale. Doar 12% sunt foarte mulțumiți de acestea.

cluj2

cluj

cluj3

cluj4

 

Avem stadion și polivalentă noi nouțe. Dar n-avem măcar jumătate din clujeni mulțumiți de infrastructura sportivă

Cea mai puternică scădere a gradului de satisfacție față de 2012, referitor la infrastructura sportivă din orașele din România incluse în Eurobarometru s-a înregistrat la Piatra Neamț (scădere de 9%). În Cluj-Napoca, doar 28 % din respondenți sunt foarte mulțumiți de infrastructura sportivă, în timp ce în Piatra Neaț, procentul este de 28. În București, e și mai mic, 10%.

cluj

cluj2

cluj3

cluj4

 

Din ce în ce mai mulțumiți de infrastructura culturală a Clujului

70% dintre bucureșteni sunt mulțumiți de facilitățile culturale (săli de concerte, teatre, muzee, librării) în timp ce în Cluj-Napoca, proporția celor mulțumiți este de 85%, înregistrându-se o creștere a gradului de satisfacție în 2015, cu 9%, față de 2012.

cluj

cluj2

cluj3

cluj4

 

Suntem cei mult mai mulțumiți decât bucureștenii de serviciile educaționale 

cluj

cluj2

cluj3

cluj4

 

Ne place calitatea străzilor și clădirilor din cartierul nostru

57% din bucureșteni nu sunt mulțumiți de calitatea străzilor și clădirilor din Capitală. 61 % dintre clujeni sunt, în schimb mulțumiți sau aproape mulțumiți de străzi și clădiri.

cluj

 

cluj2

cluj3

cluj4

 

Nu mai suntem mulțumiți de calitatea spațiului public

70% dintre respondenții clujeni sunt mulțumiți pe deplin de piețe publice, scuaruri și zone pietonale în 2015. Cu toate acestea a scăzut procentul de oameni mulțumiți față de 2012, cu 7%. Ceilalți locuitori din Capitală și Piatra Neamț sunt mumt mai puțin mulțumiți față de clujeni privind spațiile publice.

cluj

cluj2

cluj3

cluj4

 

91% din clujeni sunt mulțumiți pe deplin de accesibilitatea magazinelor de retail din oraș.

Ce credem despre viața în Cluj

E ușor să-ți găsești un job în Cluj-Napoca

Clujul este printre singurele 14 orașe unde majoritatea celor intervievați au spus că este ușor să-ți găsești un job. 67% dintre clujeni au răpuns cu da. Față de precedentul Eurobarometru din 2012, percepția față de găsirea unui loc de muncă e mai mult decât pozitivă în cazul Clujului (+25%). Același răspuns majoritar pozitiv l-au dat praghezii (72%), cetățenii din Munchen (62%) și cei din Bratislava (62%).

Străinii sunt bine integrați în oraș

Majoritatea celor din orașele europene intervievați au fost de acord că prezența străinilor este benefică pentru oraș. Clujenii au răspuns în proporție de 91% că sunt cel mai probabil de acord că prezența străinilor e bună pentru oraș. N-au fost de acord cu afirmația orașe precum Instambul, Atena, Torino sau Ankara. La întrebarea dacă străinii sunt bine integrați în oraș, doar șapte orașe europene din cele 79 de pe listă, au răspuns cu da în proporție de peste 70%. Cele mai mari nivele de acceptare a respectivei afirmații s-au înregistrat în Zagreb (77%) și Cluj-Napoca (73%).

Suntem la fel de nemulțumiți ca bucureștenii de prețul locuințelor

60% dintre locuitorii din Piatra-Neamț, intervievați pentru Eurobaromentru, spun că pot să-și găsească o locuință la un preț accesibil în orașul lor. În schimb, doar 12% din respondenții din Cluj-Napoca, dar și cei din București sunt de acord cu cei din Piatra Neamț la capitolul de accesibilitatea a locuințelor.

cluj

cluj2

cluj3

Ne simțin siguri în Cluj

92% dintre respondenții clujeni spun că se simt în siguranță în Cluj-Napoca, față de 61% din bucureșteni și 88% din locuitoitorii din Piatra Neamț. 89% din clujeni se simt în siguranță și în cartierul în care locuiesc. 76% din bucureșteni sunt total de acord că se simt în siguranță în cartierele unde stau.

Poți să ai încredere în confrații tăi din oraș?

58% din bucureșteni nu sunt de acord că pot avea încredere în cei care locuiesc în Capitală. 17% din clujeni spun da, hotărât, iar 53%, aproape Da. 76% din clujeni spun că vecinii lor din cartier sunt de încredere. În București, însă a crescut gradul de încredere în confrați în 2015, față de 2012, cu 7%.

Avem servicii administrative eficiente

60% e procentul de răspunsuri pozitive din Cluj referitoare la cât de eficiente sunt serviciile administrative ale orașului. Avem același procentaj ca Oslo (capitala Norvegiei) sau Manchester din Marea Britanie.

1

(verde=foarte mulțumit de serviciile administrative, roșu=deloc mulțumit)

Poți avea încerede în administrația publică a orașului? 58% din Bucureșteni spun că nu. 65 % din clujeni spun că da, sau aproape da.

Cu toate acestea, nu suntem în primele poziții în topul orașelor europene la cei doi indicatori corelați, eficiență și încredere în administrația publică locală.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare