Închide

Director medical oncolog: „Pacienții noștri sunt cei mai expuși și nu interesează pe nimeni. Ei sunt într-un mare pericol, iar chimioterapia nu o poți amâna două luni”

Actual de ClujRecomandarea redacțieiSănătateTop News by Catalin Suciu - mart. 16, 2020 0 18042

Din 26 februarie 2020, dată de referință în România – depistarea primului caz de COvid-19 -, nici un oficial al Guvernului, nici un ministru, secretar de stat sau angajat al Ministerului Afacerilor Interne nu a pomenit nimic, nici un cuvânt, despre bolnavii de cancer. Despre ce se întâmplă cu ei în context de epidemie/pandemie.

Bolnavii de cancer din România sunt cei mai expuși la infectare și pentru ei virusul poate fi mortal.

În acest moment, un bolnav de cancer din județul Bacău care vine la Cluj la consult, iar medicul din Cluj îi prescrie o rețetă, o poate face doar la fața locului. Pacientul din Bacău își poate scoate medicamentele doar din Cluj, de asemenea. Nu s-a modificat nimic în acest sens, deși e situație de urgență semnată de președintele Klaus Iohannis.

Pacientul din Bacău trebuie să se deplaseze mereu și mereu la Cluj pentru rețetă pentru medicamente.

Potrivit medicilor oncologi, cei care fac tratament cu chimioterapie sunt cei mai expuși la infectare și la deces în contextul epidemiologic actual. Ei au sistemul imunitar cel mai vulnerabil. România are sute de mii de bolnavi de cancer. Nu există o cifră exactă fiindcă în România nu există un registru al bolnavilor de cancer. Există cifre care indică numărul pacienților decedați. Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, în 2018, ultimul an care apare cu date publice contabilizate, au murit peste 51.000 de români de cancer. Tot în 2018 au fost diagnosticați alți peste 83.000. Un număr total nu se știe și nu-l poate oferi nici o instituție publică. Se estimează doar că România sunt peste 200.000 de bolnavi de cancer activi. Specialiștii spun că sunt mult mai mulți.

Acești bolnavi de cancer sunt cei mai expuși în perioada de epidemie Covid19.

Ei au fost lăsați la fundul sacului. Guvernanții nu pomenesc nimic despre ei. Ei contează doar pentru medicii care îi tratează și pentru rude, pentru familie. Ei se regăsesc în „starea de urgență” în câteva fraze și fără nume.

Potrivit decretului de astăzi, Art. 17 – Prelungirea aplicabilității actelor normative, cu valabilitate până la data de 31 martie 2020, privind acordarea serviciilor medicale și medicamentelor în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, programe naționale de sănătate – preventive și curative, pe perioada stării de urgență, cu modificarea prevederilor, în caz de necesitate, după cum urmează:

b) serviciile medicale și medicamentele pot fi acordate și validate și fără semnarea cu cardul național de asigurări sociale de sănătate și fără termen de raportare în 3 zile lucrătoare de la data acordării serviciilor;

Adică nu s-ar mai pierde vremea cu sistemul care dă rateuri de multe ori. Dar situația bolnavilor de cancer rămâne neschimbată.

Vă dăm un exemplu. Avem un pacient bolnav de cancer din Bacău care face tratament cu tablete. El vine la Cluj la consult medical. Doctorul îi prescrie rețeta de medicamente, iar pacientul din Bacău își scoate medicamentele din farmacie din Cluj. El pleacă la Bacău. Când se termină medicamentele, el are nevoie de o nouă rețetă și de noi medicamente. Pacientul din Bacău nu le poate obține decât dacă vine din nou la Cluj!  După ziua de azi, când nu mai este nevoie de cardul de sănătate pentru bolnavii de cancer ei bine…. pentru ei nu s-a schimbat nimic. Dacă prin absurd bolnavul de cancer ar primi rețeta de medicamente pe mail la Bacău, el tot ar trebui să vină cu ea la Cluj.

Așa e sistemul medical din România.

Atât de mult își prețuiesc oamenii din Sănătate pacienții. La cei bolnavi de cancer  nimeni nu se gândește. Ei apar pe o listă, la „și alții”.

Un medic oncolog, Adrian Udrea,  directorul medical de la clinica Medisprof, care oferă tratamente decontate de stat bolnavilor de cancer, atrage atenția în privința bolnavilor de cancer și a riscurilor la care se supun în fiecare zi.

„După cum bine știm, principala metodă de prevenție este contactul redus. Noi nu putem face asta cu bolnavii de cancer și vă explic și de ce.  Eu am 80% dintre pacienți care vin din altă parte. Eu aș vrea să le fac unora care au nevoie de tablete consult telefonic în acest moment, să fie scris la dosar, dacă sunt probleme și așa mai departe, apoi să le prescriu rețeta pe mail sau direct în farmacia din localitatea de unde vine pacientul. Sistemul acesta de asigurări presupune faptul că eu eliberez o rețetă, iar pacientul trebuie să vină în Cluj.De ce? E vorba de asigurări naționale. Noi putem să verificăm calitatea de asigurat și fără cardul de asigurări de sănătate. Dacă cumva nu merge sistemul, oricum omul ne poate trimite o adeverință, care, la fel, ar trebui să poată fi eliberată online, dar nu e nici aia. E o situația disperată pentru bolnavii de cancer. Cei mai mulți vin cu mașina fiindcă nu au încotro, dar țineți cont de faptul că sunt pacienți care fac radioterapie și trebuie să fie aici zi de zi. 

Ca măsuri de prevenție, noi facem un triaj telefonic cu 24 de ore înainte de venirea la clinică, apoi facem triaj la intrare,iar înăuntru intră strict pacientul care urmează tratamentul.  Pe urmă își urmează tratamentele. Noi avem în medie 50 de pacienți pe zi cu tratament intravenos și avem cam 100 pe radioterapie, unde ședințele sunt zilnice.

Cei care sunt din altă parte, stau la câteva pensiuni, dar nu sunt locuri. Așa că fiecare trebuie să circule în plină pandemie, ei fiind cei mai expuși din punct de vedere al vulnerabilității sistemului imunitar. Sunt foarte mulți bolnavi și nu știu pe cine interesează din stat, din acest sistem administrativ. Pare că pe nimeni. Uitați: noi am cerut un cort de la ISU ca să-l instalăm în fața clinicii pentru triaj. Ne-au răspuns că nu mai au. Un angajat de-ai noștri a adus un cort mare de acasă și l-am instalat, s-a făcut igienizare și tot ce trebuie. Noi ne doream un cort militar să instalăm și aeroterme. Nu sunt. Acum încercăm să cumpărăm din altă parte. Ne străduim, dar este inadmisibil ce se întâmplă. 

Noi suntem sănătoși, iar în jurul nostru lumea se panichează, se sperie. Ce-ar trebui, spuneți-mi, să facă, bolnavii de cancer? Păi ar trebui să fie în genunchi de frică la tratamentele pe care le fac.  Ei se luptă să trăiască zi de zi și sunt primii expuși la virus. Sunt obligați să-și asume toate riscurile pentru a urma tratamentul. 

Apoi cei care vin la radioterapie și n-au unde sta în Cluj? De ce nu propune un hotel, de exemplu, să ofere un preț preferențial pentru ei, că tot traversăm cu toții această criză. Probabil că ar putea să facă ceva hotelierii în acest sens, dar poate nu trebuie condamnați, poate ei nu știu situația, poate nu s-au gândit.  Cine se mai gândește la celălalt? Suntem în criză în România, s-au închis școlile, s-au luat anumite măsuri. 

Poți amâna chimioterapia? Sigur, o săptămână, poate două, deși riști să ai rezultate mai puțin bune. Dar două luni nu poți, fiindcă nu mai rămâne nimic de salvat.  Și-atunci ce mai facem? Noi discutăm despre oameni, despre acești pacienți cu cancer„, spune medicul pentru Actualdecluj.ro.

Cei ma mulți pacienți de la Medisprof – Institutul Cancerului –  vin la chimioterapie intravenoasă și radioterapie. La radioterapie, ca bolnav, faci tratament în fiecare zi. Adică nu poți veni cu mașina personală din Bacău la Cluj, faci tratamentul și pleci iar la Bacău pentru a reveni a doua zi. Cei care pot se cazează în oraș, de unde iar trebuie să se deplaseze cu ce pot ei la clinică.

Zilnic.

Cei care nu pot, fac naveta. Cei care sunt mai aproape. Marius M., din Bistrița, face naveta: „Am 25 de ședințe de radioterapie și vin în fiecare zi la Cluj. N-am găsit cazare pe care să mi-o permit. La 150/noapte am găsit. Plus că acum nu știm unde stăm în Cluj. Unele hoteluri se închid, altele nu știu cât sunt de curate, de igienizate, cine a fost acolo. Ce facem? Facem naveta. Eu sunt aproape, dar chiar așa, plăcut nu-i să faci Bistrița-Cluj-Bistrița în fiecare zi. Știu riscurile la care mă supun, dar sunt obișnuit. De când fac tratament cu cancer, nu mă tem de nimic. Doar e cancer. Numai când auzi te sperie. Cancer.”

Citiți și:

Lumea paralelă. Un reportaj din cea mai prosperă zonă turistică din Cluj, spitalul de Oncologie Ion Chiricuță

Un doctor pentru toți

Casa Filip, după un an: peste 230 de bolnavi de cancer cazați

În numele fiului. Părinții unui copil diagnosticat cu cancer construiesc o casă cu 10 camere pentru cei care vin în Cluj la tratament

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.