Închide

De la gazonul de pe stadion, pe „verdele” din tot Clujul pentru 120 de milioane lei. Primăria are firmă nouă care va întreține zonele verzi și cimitirele din oraș

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - oct. 18, 2021 0 1633

Licitația pentru întreținerea spațiilor verzi din Cluj-Napoca (un acord cadru estimat la peste 188 de milioane lei, 4 ani și 3 loturi – Cluj Est, Cluj vest plus Cimitirele) a fost câștigată de Eco Garden Construct, cea care întreține gazonul stadionului Cluj Arena și a furnizat copaci în proiectele Primăriei de modernizare a parcurilor și străzilor din oraș. Societatea a câștigat contractul cu o ofertă însumată pe cele trei loturi de peste 120,7 milioane lei iar Primăria a semnat deja contractele cu firma.

 

Primăria a semnat contractele pentru  întreținerea zonelor verzi și cimitirelor din Cluj-Napoca în 5 octombrie cu firma Eco Garden Construct. La licitație au participat 5 ofertanți, printre care și Garden Center Grup, firma părintelui spațiilor verzi din capitală, Ioan Olteanu, cea care a câștigat în trecut contractul cu municipalitatea clujeană, după scandaluri și acțiuni în instanță. Contractul (acord cadru pe 4 ani) fusese estimat pentru cele trei loturi (sector Est, sector Vest, cimitire) la peste 188 de milioane lei.

(sursa SEAP)

(firme participante licitatie)
Criteriu de atribuire a vizat oferta financiară (94%) iar restul, 6%, cea tehnică – 2% numărul de autoturisme electrice (minim un utilaj), 2% numărul de utilaje de spalat mecanizat electrice (ninim 2) și 2%, numărul de utilaje de tuns gardul viu (minim 5 bucați) electrice.
Ofertantul câștigător a fost nevoit să facă dovada experienței similare cu cele care fac obiectul caietului de sarcini (activități de întreținere spații verzi) în valoare cumulată de cel puțin 5.000.000 lei fără TVA din maxim 5 contracte.

Potrivit gazetadecluj.ro, contractele pe care cei de la Eco Garden Construct le-au prezentat la capitolul experiență similară sunt cele câștigate de la CJ Cluj pentru întreținerea gazonului de pe Cluj Arena. „În luna august, CJ Cluj a încheiat un contract de 391.655 de lei, fără TVA, cu ”băiatul” de la Eco Garden Construct care se obligă să dea cu îngrășământ și să tundă gazonul de pe Cluj Arena. Anul trecut,  CJ Cluj a prelungit contractul mai vechi încheiat cu firma Eco Garden, valoarea actului adițional încheiat fiind de 359.993 de lei, fără TVA. În 2019, Contractul ”Servicii de mentenanţă şi întreţinere pentru gazonul Stadionului Cluj Arena” a fost atribuit acestei firme pentru suma de 238.649 lei, fără TVA. În septembrie 2018 și ianuarie 2019, CJ Cluj a plătit pentru întreținerea Gazonul de pe Cluj Arena peste două milioane de lei firmei Eco Garden, patronată și administrată de Mircea Bujor Crăciun. De asemenea, firma lui Crăciun a primit contractul pentru gazonul de pe stadionul din Craiova. În rest, majoritatea lucrărilor făcute de firmă sunt pentru amenajarea de curți și grădini particulare”, arată sursa menționată.

Mai mult, una dintre firmele participante, Garden Center Grup a atras atenția că Primăria ar fi introdus acest criteriu cu o valoare subevaluată, față de licitația precedentă organizată la Cluj-Napoca pentru același serviciu (pe un teritoriu mai mic, fără cimitire) când firmele participante trebuiau să facă dovada unei experințe similare din 5 contracte de 10 milioane lei, tocmai pentru a favoriza Eco Garden Construct. Consiliul Național pentru Soluționare Contestațiilor a respins contestația formulată de Garden Center Grup în acest sens prin decizia 155/c4/12 din 22 ianuarie 2021.

Garden Center Grup a mai câștigat în 2016 contractul de întreținere a zonelor verzi din Cluj-Napoca, a fost scoasă din cărți în favoare Regiei Primăriei, însă, după dispute în instanță, a primit o felie din zonele verzi din Cluj-Napoca. În prezent, firma s-a mai războit la alte licitații cu municipalitatea (pe care le-a contestat, de exemplu cea pentru Parcul Feroviarilor câștigată de Nordconforest) și chiar a fost amenințată public de primarul Emil Boc cu rezilierea contractului pentru baza La Terenuri din Mănăștur, contract de care se ocupă în prezent prin Ro Verde Lanscaping, firmă din același grup, controlat de omul de afaceri Ioan Olteanu, supranumit de presă Părintele Spațiilor Verzi din Capitală. Ulterior firma a renunțat la război și se mai ocupă pentru Primărie de modernizarea parcului Ștefan cel Mare din centrul Clujului, contract de peste 10, 3 milioane lei pentru care municipalitatea a anunțat începerea lucrărilor toamna aceasta.

Vezi și: Instanțele clujene scot din Cluj firma părintelui spațiilor verzi din Capitală

Firma “părintelui spațiilor verzi din Capitală” strânge cu ușa Primăria: a dat nelegal propriei regii activitatea de întreținere a spațiilor verzi

Nord Conforest ia toate contractele de la Primărie. Va moderniza și parcul Feroviarilor

Primăria a anunțat că șantierul bazei La Terenuri este la 30% iar termenul de finalizare va fi extins cu „zilele ploioase în care nu s-a putut lucra”

Noul termen pentru finalizarea Bazei La Terenuri

Despre Eco Garden Construct, gazatadecluj.ro mai arată că cea mai mare cifră de afaceri din ultimii ani a fost de 9,5 milioane lei, deci de 11 ori mai mică decât valoarea lucrărilor contractate de la municipalitate pentru zonele verzi din Cluj-Napoca. Potrivit exigențelor din noul contract, firma trebuie să aibă cel puțin 80 de muncitori/per lot plus încă 50 pentru activitatea din cimitire. În prezent, societatea figurează cu 35 de angajați.

Societatea Eco Garden Construct e controlată de Mircea Crăciu. Acesta a avut în ultimii ani o serie de ieșiri în spațiul public, fie pozându-se cu primarul Emil Boc și copacii pe care firma i-a furnizat și plantat pe strada Napoca (în cadrul proiectului de modernizare cu fonduri europene), fie pronunțându-se cu privire la teii de pe strada Kogălniceanu din Cluj-Napoca. Crăciun a reușit să provoace un uriaș scandal după ce a anunțat că, de fapt, teii din zona centrală a Clujului, de pe o stradă emblematică a orașului vor fi relocați. Ulterior, Crăciun a spus că declarațiile sale au fost scoase din context și că nu se va atinge de teii de pe Kogălniceanu.

Detalii: UPDATE Scandalul teilor din centrul Clujului. Firma „de casă” a Primăriei are un punct de vedere diferit față de păstrarea teilor: sunt alergeni și nu se mai folosesc în UE

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu