Închide

Instanțele clujene scot din Cluj firma părintelui spațiilor verzi din Capitală

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iul. 12, 2017 0 1115

O nouă decizie a fost luată de instanțele clujene săptămâna aceasta în privința acordurilor cadru semnate de primărie anul trecut cu Garden Center Grup pentru întreținera spațiilor verzi din Cluj-Napoca.  Tribunalul a dat, din nou, dreptare firmei Rosal care a pornit acțiuni în instanță după ce a pierdut licitația în favoarea firmei bucureștene și a dispus constatarea nulității acrodurilor cadru încheiate de primărie cu Garden Center Grup.

 

„Respinge excepţia inadmisibilităţii şi a nulităţii cererii completatoare, invocate de pârâta Mun. Cluj-Napoca, prin primar. Respinge excepţia lipsei de interes a reclamantei, excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei G C G SRL, şi excepţia prescripţiei dreptului la acţiune invocate de pârâta G C G SRL. Admite excepţia autorităţii de lucru judecat a petitului 3 din acţiunea formulată. Respinge petitul privind obligarea autorităţii contractante să continue procedura de atribuire prin licitaţie publică deschisă în vederea atribuirii acordurilor-cadru de servicii pentru „întreţinerea şi amenajarea spaţiilor verzi de pe raza Municipiului Cluj-Napoca” pentru loturile I şi II, pentru autoritate de lucru judecat. Admite în parte acţiunea formulată şi completată de reclamantul R G SA, în contradictoriu cu pârâtele MUN. CLUJ-NAPOCA, prin primar, G C GR SRL, A B S E, SC R SRL, F P COM SRL, A G E SRL. Anulează Acordurile cadru nr. 75716/24.02.2016 şi 75718/24.02.2016. Respinge petitul 4 al acţiunii ca inadmisibil. Compensează cheltuielile de judecată. Ia act de declaraţia reprezentantei reclamantului de solicitare a cheltuielilor de judecată constând în onorariu avocaţial pe cale separată”, este soluția pe scurt dată de Tribunalului Cluj.

Decizia pronunțată în 11 iulie nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Societatea Garden Center Grup deținută de Ionuț Olteanu, supranumit de media “părintele spațiilor verzi din Capitală” a cerut Primăriei în luna mai să anuleze deciziile prin care a dat activitatea de întreținere a spațiilor verzi din Cluj propriei regii și să fie repusă în drepturi. Aceasta după ce Curtea de Apel a casat sentința prin care Rosal Group (mare pierzătoare a contractului cu administrația clujeană) reușise să blocheze contractul încheiat în februarie 2016 de Primărie cu Garden Center Group. Consilierii locali au respins solicitarea.

Viceprimarul Dan Tarcea a spus că, înainte de a se pronunța, trebuie să primească motivarea pentru a vedea exact dacă, în afara de anularea acordurilor cadru cu Garden Center Grup, primăria mai are și alte obligații. „Noi avem contractul cu Regia Domeniului Public în vigoare pentru activitatea de întreținerea spații verzi. Încă nu am văzut noua soluție a instanței, Dacă sunt anulate acordurile cadru cu Garden Center Grup, asta este. Noi vom respecta oricum o decizie definitivă a instanței”, a menționat Tarcea.

Contractul pentru întreținerea spațiilor verzi ale Clujului a fost încheiat, la finalul lunii februarie 2016, după o licitație, cu firma Garden Center Grup pentru 52,5 milioane lei și 4 ani de zile. Marea pierzătoare a fost firma Rosal Grup care deținea anterior contractul, participantă și ea la licitație. Rosal s-a adresat instanței și a reușit să blocheze contractul cu Garden Center Grup. Anul trecut, niciunul dintre oficialii primăriei nu recunoșteau că au probleme cu contractul de înreținere a spațiilor verzi din oraș. În februarie 2017, Consiliul Local a decis să își angajeze regia proprie pentru a se ocupa de spațiile verzi din oraș, în baza unui contract atribuit direct, în condițiile legii. Este vorba despre o afacere de peste 10 milioane de lei pe an. Același for local a aprobat și tarifele la care regia va presta activitățile specifice din acest contract.

Avocatul societății Garden Center Group, Florea Valerică, semnala Primăriei atunci că respectivele tarife sunt mult mai mari decât cele cu care firma privată a câștigat licitația organziată de primărie. Mai precis, cu 38% mai mari în condițiile în care firma privată și-a asumat prețurile mai mici cu un punct de lucru deschis la Cluj unde are angajați 115 oameni. Primarul Emil Boc susținea atunci că nu a avut obiecții privind derularea contractului cu Garden Center Group și decizia primăriei de a ceda activitatea către RADP nu este vreun fel de sancține aplicată firmei. Modul de abordare propus de primărie rezultă după o decizie a instanței din 14.10.2016 prin care s-a constatat nulitatea absolută a acordurilor cadru încheiat de primărie cu societatea Garden Center Grup, după ce Rosal a atacat în instanță deciziile primăriei de a da contractul firmei bucureștene. Primarul a spus că, potrivit respectivei decizii, primăria nu mai poate încheia din 1 martie 2017 vreun contract subsecvent în baza acordului cadru pentru întreținerea spațiilor verzi. Așa că a venit cu varianta temporară ca RADP să se ocupe de această activitate, mai ales că decizia instanței a fost atacată cu recurs, însă instanța n-a stabilit vreun termen în această nouă acțiune iar primăria trebuie să aibă alternativă până la o soluție definitivă.

DETALII DESPRE SITUAȚIE dar și DESPRE CUM MOTIVA DIRECTORUL RADP, ION PANTELIMON, PREȚURILE PROPUSE: Spațiile verzi merg la regia primăriei. La prețuri cu aproape 40% mai mari, acuză firma care deținea contractul, acum suspendat prin grija Rosal

Vezi și: Firma “părintelui spațiilor verzi din Capitală” strânge cu ușa Primăria: a dat nelegal propriei regii activitatea de întreținere a spațiilor verzi

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.