Închide

Firma “părintelui spațiilor verzi din Capitală” strânge cu ușa Primăria: a dat nelegal propriei regii activitatea de întreținere a spațiilor verzi

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 16, 2017 0 635

Societatea Garden Center Grup deținută de Ionuț Olteanu, supranumit de media „părintele spațiilor verzi din Capitală” a cerut Primăriei să anuleze deciziile prin care a dat activitatea de întreținere a spațiilor verzi din Cluj propriei regii și să fie repusă în drepturi. Aceasta după ce instanța a casat sentința prin care Rosal Group (mare pierzătoare a contractului cu administrația clujeană) reușise să blocheze contractul încheiat în februarie 2016 de Primărie cu Garden Center Group. Consilierii locali au respins solicitarea, însă oficialii primăriei spun că în cel mai scurt timp vor lua o decizie – fie suspendarea contractului cu regia proprie, în favoare firmei din București, fie derularea în paralel a contactelor, mai ales că cel cu Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) implică și alte servicii care nu fac obiectul contractului cu Garden Center Grup.

O avocată reprezentantă a Garden Center Grup a intervenit la ședința Consiliul Local din 16 mai și a cerut forului local ca firma să fie repusă în drepturi, concomitent cu anularea hotărârilor prin care regia primăriei a primit activitățile de întreținere a spațiilor verzi. Aceasta a invocat ultimele date din instanță și faptul că nu mai există niciun fel de sentință care împiedică derularea contractului deja încheiat de Primăriei cu firma pe care o reprezintă.

În plus, avocata a mai spus că oricum societatea se consideră prejudiciată și va cere instanței despăgubiri pentru că Primăria Cluj a refuzat pe nedrept să încheie acorduri subsecvente cu acesta în baza acordului cadru din februarie 2016.

Firma a forumulat și plângere prealabilă împotriva respectivelor Hotărâri prin care administrația locală a decis să încredințeze întreținerea spațiilor verzi către RADP.

Executivul primăriei a recomandat respingerea plângerii prealabile. Rezervându-și dreptul ca ulterior să vină cu propunerea suspendării contractelor încheiate cu RADP.

sursa: primariaclujnapoca.ro

Șefa Serviciului Juridic, Alina Rus, a precizat că e real că de la momentul adoptării hotărârilor prin care spațiile verzi au ajuns la RADP până la momentul prezent s-a pronunțat o decizie a Curții de Apel Cluj care casează decizia instanței de fond. Acest fapt nu împiedică respingerea plângerii și ulterior posibilitatea de a menține acordurile cadru cu Garden Center. De altfel, RADP a primit prin contractele aprobate de Consiliul Local și alte activități legate de spațiile verzi care nu făceau obiectul acordului cadru cu Garden Center Grup.

În final, consilierii locali au ales să își mențină decizia prin care au cedat activitatea de întreținerea a spațiilor verzi către propria regie. Viceprimarul Dan Tarcea a declarat că în termen foarte scurt administrația va veni cu o soluție. „Suspendăm acordul cadrul cu RADP. Sau mergem în paralel cu ambele firme. Vom stabili un cadru în așa fel încât iarba din oraș să nu crească de doi metri, nici să fim pasibili să ni se ceară prejudicii în instanță”, a spus Tarcea.

Contractul pentru întreținerea spațiilor verzi ale Clujului a fost încheiat, la finalul lunii februarie 2016, după o licitație, cu firma Garden Center Grup pentru 52,5 milioane lei și 4 ani de zile. Marea pierzătoare a fost firma Rosal Grup care deținea anterior contractul, participantă și ea la licitație. Rosal s-a adresat instanței și a reușit să blocheze contractul cu Garden Center Grup.

Anul trecut, niciunul dintre oficialii primăriei nu recunoșteau că au probleme cu contractul de înreținere a spațiilor verzi din oraș. În februarie 2017, Consiliul Local a decis să își angajeze regia proprie pentru a se ocupa de spațiile verzi din oraș, în baza unui contract atribuit direct, în condițiile legii. Este vorba despre o afacere de peste 10 milioane de lei pe an. Același for local a aprobat și tarifele la care regia va presta activitățile specifice din acest contract.

Avocatul societății Garden Center Group, Florea Valerică, a venit la ședința ordinară a Consiliului Local din februarie și a semnalat consilierilor că vor da contractul de întreținere a spațiilor verzi la tarife mult mai mari decât cele cu care firma privată a câștigat licitația organziată de primărie. Mai precis, cu 38% mai mari în condițiile în care firma privată și-a asumat prețurile mai mici cu un punct de lucru deschis la Cluj unde are angajați 115 oameni. În acest fel, a subliniat el, bugetul local va fi prejudiciat.

Primarul Emil Boc susținea atunci că nu a avut obiecții privind derularea contractului cu Garden Center Group și decizia primăriei de a ceda activitatea către RADP nu este vreun fel de sancține aplicată firmei. Modul de abordare propus de primărie rezultă după o decizie a instanței din 14.10.2016 prin care s-a constatat nulitatea absolută a acordului cadru încheiat de primărie cu societatea Garden Center Grup, după ce Rosal a atacat în instanță deciziile primăriei de a da contractul firmei bucureștene. Primarul a spus că, potrivit respectivei decizii, primăria nu mai poate încheia din 1 martie 2017 vreun contract subsecvent în baza acordului cadru pentru întreținerea spațiilor verzi. Așa că a venit cu varianta temporară ca RADP să se ocupe de această activitate, mai ales că decizia instanței a fost atacată cu recurs, însă instanța n-a stabilit vreun termen în această nouă acțiune iar primăria trebuie să aibă alternativă până la o soluție definitivă.

DETALII DESPRE SITUAȚIE dar și DESPRE CUM MOTIVA DIRECTORUL RADP, ION PANTELIMON, PREȚURILE PROPUSE, MAI JOS:

Spațiile verzi merg la regia primăriei. La prețuri cu aproape 40% mai mari, acuză firma care deținea contractul, acum suspendat prin grija Rosal

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.