Închide

Capitala minorităților europene se mută la Cluj, se adună 200 de delegați care învață cum să lupți pentru autonomie. UDMR: „Vor afla despre încălcările drepturilor comunității maghiare și provocările luptei pentru autonomie”

InternaționalTop News by Actual de Cluj - mai 16, 2017 1 759

Clujul devine pentru câteva zile capitala minorităților naționale europene, de mâine, cu peste 200 de delegați din țări europene, și se pun bazele unui document care ar urma să crească prerogativele regionale în Europa – de exemplu vechea problemă a autonomiei teritoriale în Transilvania, promite UDMR.

Congresul anual al Federation Union of European Nationalities (FUEN – Uniunea Federală a Naționalităților Europene) debutează mâine în sala de conferințe a Grand Hotel Napoca – la acesta sunt așteptați peste 200 de delegați din numeroase țări europene, care vor fi primiți de cei cinci președinți de consilii județene ai UDMR, e vorba de Tamás Sándor din Covasna, Borboly Csaba din Harghita, Péter Ferenc din Mureș, Pásztor Sándor din Bihor și Pataki Csaba din Satu Mare, care prezintă regiunea Transilvaniei în cadrul sesiunii intitulate Târgul Minorităților, găzduit de Horváth Anna, vicepreședinte executiv UDMR pentru administrațiile publice locale și fost viceprimar în Cluj-Napoca, anchetată de DNA.
Lucrările Congresului încep joi cu mesajul de salut al președintelui FUEN, Vincze Loránt, urmat de alocuțiunile reprezentanților organizațiilor membre ale FUEN din România. Programul Congresului continuă cu dezbaterea intitulată Hit the Road, la care vor lua parte membrii comisiei de inițiativă ai Minority SafePack Initiative.

În cursul după-amiezii de joi va avea loc dezbaterea pe tema contribuției minorităților naționale autohtone la patrimoniul cultural european, în prezentarea lui Navracsics Tibor, comisar european pentru educație, cultură, tineret și sport.
Vineri, în parteneriat cu Universitatea Glasgow, va avea loc dezbaterea – masă rotundă cu titlul „Practica și provocările autonomiilor culturale-naționale în Europa Centrală și de Est”. La aceasta va participa și Stéphanie Marsal, consilier al Înaltului Reprezentant pentru minoritățile naționale al OSCE. Dezbaterea va fi urmată de evidențierea problemelor cheie cu care se confruntă minoritățile naționale autohtone, în prezentarea Petrei Roter, președintele consiliului consultativ al Convenției-cadru pentru minoritățile naționale autohtone și a lui Laczikó Enikő Katalin, subsecretar de stat la Departamentul pentru Relații Etnice. Tot vineri, dar după-masa, este programată o dezbatere pe tema minorităților naționale la care vin lectori din regiunea Cataloniei, dar și Porcsalmi Bálint, președintele executiv al UMDR și Csáky Pál, europarlamentar maghiar din Slovacia.
Totodată, vineri, în cadrul unui eveniment festiv organizat la Castelul Bánffy din Bonțida, va fi lansată oficial campania de strângere a semnăturilor de susținere pentru Minority SafePack Initiative. „Într-un an trebuie adunate un milion de semnături din cel puțin șapte state membre ale UE, pentru sprijinirea Inițiativei Cetățenești”, explică organizatorii, care subliniază că primii semnatari ai petiției vor fi membrii Comisiei de Inițiativă, printre care se află și președintele UDMR, Kelemen Hunor.
Lucrările Congresului se vor încheia sâmbătă cu ședința adunării generale a FUEN și un program cultural susținut de artiști populari din regiunea Călatei.  „Minority SafePack Initiative, cel mai important proiect politic al FUEN, a pornit de aici, din Transilvania, la inițiativa UDMR. Ne dorim ca, după patru zile de Congres, participanții să se întoarcă acasă ca ambasadori ai Transilvaniei. Ei vor cunoaște, astfel, unde se află statuia lui Sf. Gheorghe la Cluj, ce aromă au brânzeturile de Covasna, mezelurile de Ciuc, țuica de Sălaj, vor asculta folclorul din regiunea Mureșului, a Călatei și își vor aminti cu drag de castelul Bánffy din Bonțida, pentru că vor semna într-un cadru festiv, pentru susținerea Minority SafePack Initiative”, spune președintele FUEN, Vincze Lorant. „Vor afla despre încălcările  drepturilor comunității maghiare, despre eforturile de păstrare a moștenirii culturale, provocările luptei pentru autonomie și despre experiența noastră în încercarea de a obține extinderea dreptului de folosire a limbii materne, deoarece și ei la rândul lor, acasă, se confruntă cu aceleași probleme. Acestea sunt motivele pentru care Congresul FUEN se desfășoară la Cluj”, adaugă acesta.

Un comentariu

  1. daaaaa….si minoritatea romana din ungaria nu e invitata???
    Sa vezi in ungaria ce incalcari al drepturilor minoritatilor etnice sunt.
    Execrabil. udmr trebuie scos in afara legii9.
    E o adunatura de sovini unguri care fac jocul budei-pesta.

Scrie un comentariu