Închide

UPDATE Scandalul teilor din centrul Clujului. Firma „de casă” a Primăriei are un punct de vedere diferit față de păstrarea teilor: sunt alergeni și nu se mai folosesc în UE

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mart. 03, 2021 2 972

Mircea Crăciun, șeful firmei care furnizează copaci noi cu balot în proiectele Primăriei de modernizare a unor străzi și parcuri din oraș, Eco Garden Construct, a provocat un uriaș scandal după ce a anunțat că, de fapt, teii din zona centrală a Clujului, de pe o stradă emblematică a orașului vor fi relocați. Ulterior, Crăciun a spus că declarațiile sale au fost scoase din context și că nu se va atinge de teii de pe Kogălniceanu.

Recent, Mihai Wittenberger, riveran pe strada Kogălniceanu și cel care nu a reușit să stopeze tăiere copacilor și ridicarea clădirii hotel de pe strada Avram Iancu, găsit odios de către comunitatea din Cluj, a creat o amplă polemică pe grupul Clujul Civic după ce a anunțat că primarul Emil Boc vrea să taie toți teii de pe această stradă odată cu implementarea proiectului de pietonalizare.

Angajați din mediul universitar sau din sectorul cultural din Cluj, față în față cu postarea privind teii de pe Kogălniceanu, au calificat demersul ca inadmisibil și au propus chiar o petiție prin care să fie stopate tăierile de copaci. Directorul din Primărie Ovidiu Cîmpean a arătat că, prin proiect, „strada câștigă noi arbori, iar cei existenți sunt păstrați” și i-a invitat pe civici să facă o petiție contra dezinformării. Potrivit proiectului, în zona străzii Kogălniceanu se vor îndepărta 10 din copacii existenți nevaloroși iar în loc se vor planta 36 de tei.

Inivitat la o emisiune locală, Mircea Crăciun, patronul firmei care furnizează copaci în proiectele Primăriei, Eco Garden Construct, a anunțat că teii sunt alergeni și că n-au ce căuta în zona centrală a Clujului, mai ales că și la nivelul Uniunii Europene se ține tot mai mult cont de factorul alergen când se aleg copacii pentru aliniamentele stradale.

„În ultimii zeci de ani, s-au luat niște decizii nefericite legate de amplasarea unor arbori și soiuri de arbori plantați. Acum trebuie să revenim în baza unor studii de specialitate pe care le facem în concordanță cu ceea ce e prevăzut la nivel de Uniunea Europeană. Un exemplu: aliniamentele stradale formate din salcâm. Salcâmul este o plantă stabilizatoare de versanți. Nu are ce să caute pe aliniamentele stradale. Nu are valoare estetică mare, face mizerie, umbră face prea puțin, oxigen nu eliberează foarte mult. Conform unor studii ale Universității din Bologna, sunt specii care eliberează cantități de oxigen de la 30 până la 65 la sută mai mult în spațiul urban în detrimentul altor specii de arbori iar marile orașe din Europa printre care și Clujul au început să își îndrepte atenția spre astfel de arbori. Sunt în general arborii cu frunză lată, gen platan, arțar, carpen, frasin, pe primul loc e frasinul. Am investit într-un utilaj de scos și transplantat arbori tocmai din cosiderentul că dorim să mutăm arborii care trebui mutați. În ceea ce privește situația de pe strada Kogălniceanu, arborii care vor suporta mutarea cu siguranță vor fi mutați, vor fi relocați. Vor fi aduse specii mai valoroase care vor pune în valoare estetic spațiul respectiv și funcționalitatea lui și vor crește aportul de oxigen, vor fi un plămân verde pentru oraș. Arborii care vor fi plantați sunt de minim 30-35 cm circumferință și 6 metri înalțime. Teiul are un factor alergen foarte mare alături de plop. În noile amenajări urbane care se fac în Uniunea Europeană se ține cont și de factorul alergen foarte mult pentru că din cauza poluării vedem că generațiile mai în vârstă și cele tinere, mai ales copiii observăm că au o toleranță scăzută la polen, la acarieni. Ecologiștii pun planta pe primul loc, părinții îi pun pe copii. E o chestiune de abordare pe care fiecare e liber să o aibă cum consideră că e corect. Departe de mine gândul să vin să spun că ecologiștii nu au dreptate sau ecologiștii nu fac bine. Dar recomandarea mea e să se documenteze bine pentru că există peste tot informații de calitate”, a declarat Mircea Crăciun.

Ulterior, el a spus că declarațiile sale au fost scoase din context și că teii din zona centrală a Clujului vor rămâne pe poziție.

A apărut chiar și un filmulet făcut de civicii din Cluj prin care Primăria este luată peste picior având în vedere declarațiile contradictorii pe tema păstrării teilor pe strada Kogălnicenau prin proiectul de modernizare aflat în prezent în licitație pentru contarctarea unui constructor. Detalii:  https://www.facebook.com/100002002178114/videos/3747181932025176/

Eco Garden Construct s-a ocupat de studiul de fezabilitate pentru modernizarea unui alt parc din centrul Clujului unde se propuneau corecții serioase de vegetație, parcul Ștefan Cel Mare de la Teatrul Național. Peste 3800 de persoane au semnat o petiție inițiată în 18 octombrie pentru a stopa tăierile arborilor din parcul Ștefan cel Mare situat în centrul Clujului, parc pentru care Primăria a și atribuit contractul de modernizare. Prin această petiție oamenii au cerut municipalității „să modifice proiectul astfel încât copacii existenți, mai ales cei cu un coronament bogat, să fie păstrați, iar pavările/asfaltările să fie păstrate la un minim necesar, cu maximizarea spațiilor verzi”.

Chestionat asupra situației, primarul Emil Boc a spus că e „cu ochii ca pe butelie pe fiecare copac din acest oraș” și că nu se vor tăia arbori maturi din respectivul parc decât dacă aceștia nu mai pot fi păstrați din punct de vedere al sănătății. Boc a anunțat că managerul orașului, Gheorghe Șurubaru, este responsabil pentru acest proiect și că, după ce îi va testa cu „RMN-ul deținut de Primărie”, după cum l-a numit primarul, va prezenta public situația fiecărui arbore. Acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Detalii: Ce efect a avut o petiție pornită împotriva tăierilor de arbori de la Teatrul Național din centrului Clujului. Primarul Boc spune că e cu ochii ca pe butelie pe fiecare copac din acest oraș. Managerul Șurubaru, pus să dea explicațiile

Vezi și: Licitația pentru transformarea zonei Kogălniceanu a fost reluată de municipalitate. Riverani și civici îngrijorați că se taie teii de pe una dintre cele mai frumoase străzi din centrul Clujului. Au propus o petiție contra tăierilor. Director din Primărie: „Mai bine faceți o petiție împotriva dezinformării”. „Strada câștigă noi arbori, iar cei existenți sunt păstrați”

UPDATE: Biroul Mossfern, cei care s-au ocupat de proiectul de modernizare a zonei Kogălniceanu arată că „plantația istorică de pe strada Mihail Kogălniceanu reprezintă chiar prima plantație de aliniament stradal din regiune, propusă în etape diferite de către primarul orașului, ulterior rectorul universității din Cluj la acea vreme, Haller Károly”. Ei mai spun că „pe strada Mihail Kogălniceanu, prin prezentul proiect se vor planta 36 de tei. 7 din aceștia susbstituie puieți planați recent, neadecvat, fără considerente dimensionale și certificare. Alți 5 tei substituie, cu păstrarea întocmai a poziției, exemplare care din punct de vedere fitosanitar nu sunt salvabile. Se propune și eliminarea a doi arbori, a căror poziție nu va fi preluată de replantare pe locul respectiv. Este vorba despre un brad (propus spre tăiere) din preajma grupului statuar Școala Ardeleană, precum și replantarea unui tei cu scopul eliberării perspectivei de acces și prim impact vizual cu strada.”
( amenajare urbană Kogălniceanu, Cluj – plan general de amenajare str. Mihail Kogălniceanu)

Puieți plantați recent, neadecvat și exemplare care din punct de vedere fitosanitar nu sunt salvabile – str. Mihail…

Posted by Mossfern AUK – amenajare urbană Kogălniceanu, Cluj on Wednesday, March 3, 2021

2 comentarii

  1. daca vor trotuare largi pe Universitatii, atunci arborii trebuie relocati, nu pot ramane in mijlocul trotuarului. Daca se pastreaza trotuarele existente, atunci arborii se pot mentine. Vreti terase de alimentatie publica pe Universitatii? atunci trebuie trotuare mai late decat cele din prezent si realinierea arborilor. Nu vreti terase? atunci , in mare parte, totul ramane neschimbat.

Scrie un comentariu