Închide

Licitația pentru transformarea zonei Kogălniceanu a fost reluată de municipalitate. Riverani și civici îngrijorați că se taie teii de pe una dintre cele mai frumoase străzi din centrul Clujului. Au propus o petiție contra tăierilor. Director din Primărie: „Mai bine faceți o petiție împotriva dezinformării”. „Strada câștigă noi arbori, iar cei existenți sunt păstrați”

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 21, 2021 0 884

Mihai Wittenberger, riveran pe strada Kogălniceanu și cel care nu a reușit să stopeze tăiere copacilor și ridicarea clădirii hotel de pe strada Avram Iancu, găsit odios de către comunitatea din Cluj a creat o amplă polemică pe grupul Clujul Civic după ce a anunțat că primarul Emil Boc vrea să taie toți teii de pe această stradă odată cu implementarea proiectului de pietonalizare. Angajați din mediul universitar sau din sectorul cultural din Cluj, față în față cu postarea privind teii de pe Kogălniceanu, au calificat demersul ca inadmisibil și au propus chiar o petiție prin care să fie stopate tăierile de copaci. Directorul din Primărie Ovidiu Cîmpean a arătat că, prin proiect, „strada câștigă noi arbori, iar cei existenți sunt păstrați” sau chiar i-a invitat pe civici să facă o petiție contra dezinformării. Potrivit proiectului, în zona străzii Kogălniceanu se vor îndepărta 10 din copaci existenți nevaloroși iar în loc se vor planta 36 de tei.

„Kogalniceanu str. pietonală. Ideea de pietonizare a străzii este excelentă, doar ce nu spune primarul este ca urmează să fie tăiați toți teii de pe stradă și înlocuiți, cu noua iubire, arțar alb. Cum lucrările nu au început, îi putem opri! Boc are o problemă cu copacii, noi avem o problemă cu Boc. Strada poate fi modernizată, dar să lase teii în pace!! Când era elev și Boc s-a plimbat în umbra lor”, a scris Mihai Wittenberger în 20 februarie pe Grupul Clujul Civic.
Wittenberger este de profesie arheolog și riveran pe Kogălniceanu și face parte din grupul de vecini care au încercat să oprească construcția hotelului monstruos (criticat în ultima perioadă de sociatatea civilă din Cluj, de specialiști ahitecți și istorici pentru că a fost acceptat aproape de zidul medieval al Clujului) dar și tăierile de copaci de pe amplasament, premergătoare proiectului și operate nelegal la vremea respectivă – acum 3 ani.
Angajați din mediul universitar sau din sectorul cultural din Cluj, față în față cu postarea privind teii de pe Kogălniceanu, au calificat demersul ca inadmisibil și au propus chiar o petiție prin care să fie stopate tăierile de copaci.
Înainte să apară propunerea de lansare a petiției, directorul din Primăriei Ovidiu Cîmpean a intervenit și a postat imagini simulate de proiectanți (biroul Mossfern a arhitectului Arnold Makalic, fost membru în comisia de monumente) privind felul în care va arăta zona Kogălniceanu după implementarea proiectului. El a ținut să spună că informația privind tăierea teilor e un Fake News.
(randări Mossfern privind felul în care va arăta strada Kogălniceanu după modernizare)
După ce fostul directorul al Muzeulului Național de Artă dar și a celui din Cluj,  Călin Stegerean, a propus lansarea unei petiții pentru stoparea tăierilor, Cîmpean a propus civicilor să inițieze mai bine un alt fel de petiție.  „Mai bine faceți o petiție împotriva dezinformării”, a arătat Cîmpean. El a mai informat că proiectul de amenajare a zonei Kogălniceanu a fost prezentat public, mai ales că el a câștigat și un concurs de soluții unde arhitecții au prezentat planșe și propuneri pentru transformarea zonei.
Recent, Primăria a reluat licitația pentru modernizarea Zonei Kogălniceanu, anulată la începutul anului acesta, după ce unicul ofertant, societatea Diferit a fost descalificată, după cum a anunțat primarul Emil Boc.
Noua licitație pentru contractul de 38,5 milioane lei și un termen de execuție de 19 luni va avea loc în luna martie. Mai precis, data limită pentru depunerea ofertelor este 15 martie.

Proiectul de modernizare a zonei Kogălniceanu – Iuliu Maniu este cel mai așteptat proiect de pietonalizare din centrul orașului. Pentru el se face lobby de mai bine de 10 ani. Lucrările de modernizare vizează străzile Mihail Kogălniceanu, Universității, Emmanuel de Martonne, Bolyai Janos, Hermann Oberth, Kovacs Dezso, Gaal Gabor, Baba Novac, Piața Timotei Cipariu – tronsonul Turnul Croitorilor și Iuliu Maniu.

Proiectul mai prevede deschiderea curții Primăriei din Piața Unirii și realizarea unei legături pietonale pe acest traseu pe Eroilor și zona Kogălniceanu. De asemenea, urmează să fie plantați circa 260 de copaci în aceste zone.

Pe strada Kogălniceanu urmează să apară două zone exclusiv pietonale (una între Universității și Emanuel de Martonne și cealaltă între Herman Oberth și Gal Gabor) gândite în așa fel încât oamenii să își dorească să utilizeze pietonal spațiul în detrimentul mașinilor prin renunțarea la demarcația între trotuare și partea carosabilă, mobilier urban, vegetație.

Din cele peste 300 de locuri de parcare care există în toată această zonă urmează să mai rămână câteva locuri de parcare. Adică 11 parcări, plus două stații de încărcare pentru mașini electrice în zona Kogălniceanu și 3 locuri de parcare, plus alte două stații încărcare mașini electrice în zona Iuliu Maniu. Accesul riveranilor va fi permis pe toate arterele.

În ceea ce privește copacii, în caietul de sarcini al licitației se arată că se vor tăia 43 de arbori din zona Universității, 10 de pe Kogălniceanu și 42 din zona Baba NOvac – Piața Ștefan cel Mare.

În locul lor se va planta masiv. Pe strada Kogălniceanu se vor planta 36 de noi tei.

Pe strada Universității urmează să se planteze 41 de copaci – 36 de arbori ornamentali de tipul glădiță sunburst și 6 gingko biloba.

Pe Emmanuel de Martonne se vor planta 6 tei, la fel ca și pe strada Bolyai Janos.

Pe strada Kovacs Denzo se vor planta 3 tei iar pe strada Herman Oberth se vor planta alți 2 tei. Te strada Gaal Gabor se vor planta 7 tei.

În zona Baba Bovac – Piața Ștefan cel Mare se vor planta 21 de tei, 2 magnolii și material dedrofloricol (275 de bucăți).

Pe Iuliu Maniu urmează să se planteze circa 20 de copaci, în condițiile în care în prezent aici nu există niciun arbore.

Vezi și: Firma amenințată de Boc cu penalități pentru lucrările din Piața Blaga, singurul ofertant pentru modernizarea de 38 de milioane lei pregătită de Primărie în zona Kogălniceanu

(Sursă caiet de sarcini licitație modernizare zona Kogălniceanu, sursa SEAP)

Postarea de pe grupul Clujul Civic a generat peste 80 de comentarii 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.