Închide

Proiectul cu peste 700 de apartamente în Someșeni, trimis la circulație de primarul Emil Boc. Investitor ar fi omul de afaceri Ștefan Berciu, cel care a anunțat un alt proiect în cartier cu telegondolă și drone care livrează acasă cumpărăturile

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - feb. 21, 2021 1 2781

Un ansamblu de blocuri cu 8 etaje dorit pe un teren de peste 1.9 hectare din cartierul Someșeni, în zona străzilor Vidrei 2-6 și Morii, a fost trimit de primarul Emil Boc la comisia de circulație, după ce vecinii s-au plâns de masivitatea sa și de faptul că va aduce deservicii și va aglomera străzile din zonă. Boc i-a avertizat pe proiectanți (AB Partener și Maiatec) că vor face atâtea apartamente cât va permite portabilitatea arterelor din cartierul Someșeni. Documentația a fost susținută de arhitectul Alexandrin Buraga originar din Chișinău și absolvent al Universității Ion Mincu din București care a fost și el anunțat că în Cluj-Napoca nu se proiectează de maniera pe care el o propune. Beneficiar al proiectului apare Alex și George, însă investitor ar fi omul de afaceri Ștefan Berciu, cel care controlează SDC Imobiliare.  Berciu a primit cu laude avizul pentru un alt proiect imobiliar tot în Someșeni, pe Dealul Borzaș cu intrare pe strada Moș Ion Roată, cu blocuri de 11-13 niveluri, dezvoltat în etape. Ulterior, Berciu a a anunțat că va începe cartierul de la Cluj cu un total de 10.000 de apartamente, Transilvania Smart City dar și că el va avea telegondolă și că dronele vor livra produse celor care se vor muta aici.

Maiatec și AB + PARTNERS au cerut avizul Primăriei la ultima ședință a comisiei de urbanism pentru un proiect imobiliar  pe 1,9 hectare din zona Vidrei-Morii din cartierul Someșeni.

Mai precis, blocuri cu 7 etaje și unul retras, deservite de o grădină de cartier. Prin proiect se propun și regularizări ale arterelor, dezvoltarea unui circuit pietonal sau livrarea către Primărie a unei grădinițe la cheie, cu parter și etaj. Proiectul a fost susținut de arhitectul Alexandrin Buraga care a ținut să arate că amplasamentul e vecin cu proiectul Arhimar, zona unde e propus fiind una industrială, supusă restructurării.

Potrivit proiectului, se intenționează reglementarea a două zone, una cu blocuri cu 5 etaje și unul restras, intercalate cu funcțiuni comerciale (parte și etaj), la strada și o alta cu 10 blocuri cu 7 etaje și unul retras în interior, în această zonă urmând să apară central grădinița și zona verde (configurată de proiectanți la 30% din suprafața terenului). În proiect se mai arată că vor fi plantați și 50 de copaci. Toate imobilele au două niveluri de subsol unde sunt asigurate parcările.

Prezentarea de la urbanism a fost făcută de arhitectul Alexandrin Buraga de la AB + Partners.

La discuțiile de la urbanism au fost prezenți și vecini ai proiectului, societăți care dețin hale în zonă sau riverani de la casele parter din zona Someșeni. Vecinii proiectului, cei de la Gilia, s-au plâns că sunt prinși în PUZ fără să li se ceară acordul. În documentație se arată că ei dețin un drum de acces și că au fost angrenați în proiect. Cei cu hale lângă viitorul cartier propus au recomandat panouri fonoabsorbante și investiții pe partea de reducere a zgomotului arătând că ei derulează activități zgomotoase în zonă. Riverani din zona Morii – Videi din cartierul Someșeni au arătat că vizavi de casele lor sunt propuse construcții masive, de 33 de metri și că ele vor genera diconform. Omul de afaceri Dan Pitic de la Perpetuum a adus în atenția primarului Boc și a comisie de urbanism problemele legate de circulația în zona Someșeni despre care a spus că are străzi care nu sunt capacitate pentru astfel de dezvolări imobiliare.

Având în vedere și intervențiile vecinilor, primarul Boc l-a luat la rost pe arhitectul proiectant și chiar l-a întrebat unde a terminat arhitectura și de unde este. Aflând că e din Chișinău și că a terminat la București, primarul Boc l-a avertizat să meargă acolo să proiecteze astfel de blocuri înghesuite și nu în Cluj Napoca.

Aflând că se doresc peste 700 de apartamente prin proiect, Boc l-a certat și că nu vrea să priceapă că străzile din Someșeni nu suportă atâta trafic, aceasta după ce Buraga a arătat că prin proiect se propun lărgiri de străzi și dimensionarea arterelor în așa fel încât să se circule fluent.

Așa că a cerut studiu de trafic pentru proiect și l-a trimis în comisia de circulația arătându-i proiectantului că va putea să construiască atâtea apartamente câte vor dicata studiile și specialiștii în așa fel încât să nu se depășească capacitatea portantă a străzilor din Someșeni. Arhitectul șef și alți specialiști din comisie au adus și ei obiecții proiectului.

Pe planșe, beneficiar al proiectului este societatea Alex și George însă, de fapt, investitor ar fi omul de afaceri Ștefan Berciu, cel care controlează SDC Imobiliare.

Firma și-a asumat că dezvoltă un alt proiect avizat anul trecut de Primărie, cu blocuri cu 11-13 niveluri tot în Someșeni, în zona străzii Moș Ion Roată, pe 35 de hectare de pe dealul Borzaș, la marginea Clujului. Despre el, Berciu a anunțat în mass-media că e cel mai mare proiect imobiliar din România și că va avea dotări SF pentru viitorii locuitori, telegondolă spre aeroport, heliport, hoteluri și că livrarea produselor se va face cu dronele.

Prin proiectul din Someșeni, Primăria urmează să primească la cheie o grădiniță.

Detalii despre proiectul SDC Imobiliare de pe Dealul Borzas din cartierul Someșeni:

Primăria a avizat un cartier cu blocuri turn, telegondolă și heliport la marginea orașului

(Arhitectul Alexandrin Buraga confirmă că lucrează cu SDC Imobiliare la celălalt proiect avizat de Primăriei în Someșeni, în zona străzii Moș Ion Roată)

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare