Închide

Reîncep incendiile de miriști, doar ieri au fost 9 incendii în Cluj

Actualitate by Actual de Cluj - mart. 04, 2021 0 66

Au reînceput incendiile de vegetație în Cluj, ca în fiecare primăvară: proprietarii de terenuri dau foc miriștilor, flăcările scapă de sub control și e nevoie de intervenția pompierilor. Ieri de exemplu au avut loc nu mai puțin de nouă intervenții.

Cel mai recent dintre cele nouă a avut loc în Câmpia Turzii, un incendiu de vegetație uscată anunțat după ora 20. La fața locului au intervenit o autospecială pentru stins incendii a Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din Câmpia Turzii și una de la detașamentul de pompieri Turda. Până să sosească pompierii, SVSU lichidase deja focarul. ”Din păcate este cel de-al nouălea (incendiu-n.red.) astăzi”, a comentat purtătorul de cuvânt al pompierilor din Cluj, Andrei Biriș.

Astfel de situații au loc cu sutele în fiecare primăvară doar în Cluj. Clujenii își dau foc la miriști și ajung ca flăcările să scape de sub control: în zeci de cazuri au trebuit să cheme pompierii ca focul să nu se extindă. În primăvara anului trecut de exemplu doar într-o săptămâmă echipajele au acționat pentru stingerea a 34 de incendii, provocate, în mare parte, de neglijența celor care curăță terenurile agricole sau pășuni, fără a respecta măsurile minime de apărare împotriva incendiilor, care se impun în astfel de situații.  Arderile cuprind anual suprafețe care cumulează sute de hectare, distrug case de vacanță sau anexe gospodărești și multe dintre acestea au avut loc în vecinătatea fondului forestier. Anul trecut a fost înregistrat și un deces al unui bărbat din municipiul Dej, care a încercat să stingă un astfel de incendiu până la sosirea pompierilor.  

Arderile de vegetație uscată pentru igienizarea terenurilor agricole sau a pășunilor se realizează doar după ce se obține permisul de lucru cu focul, eliberat, prin grija primarului, de către șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență sau persoana desemnată în acest sens. Altfel amenzile ajung la 5.000 de lei.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare