Închide

Ce strategie de locuire va avea Clujul pentru următorii 10 ani. Clujenii, chemați la o nouă dezbatere la Centrul de Inovare și Imaginație Civică

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mart. 03, 2021 0 491

În Cluj-Napoca, cea mai scumpă piață imobiliară din țară, unde apartamentele se vând cu prețuri exorbitante și locurile de parcare se taxează cu mii de euro, în orașul unde civicii fac presiuni constante pentru a crește accesul la locuire a categoriilor defavorizate prin asumarea construirii de locuințe sociale de către Primărie dar și în municipiul recunoscut în topurile naționale și internaționale pentru calitatea vieții, Primăria face o dezbatere publică în care să se discute despre strategiile de „locuire” pentru Cluj-Napoca pentru următorii 10 ani. Discuțiile sunt programte online, joi, 4 martie de la ora 17:00,  în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC). Specialiști și oameni din societatea civilă au semnalat deja pe parcursul celorlalte dezbateri publice organizate de Primărie că la Cluj se locuiește prost și scump dar și că e nevoie de intervenții pentru a aduce prețurile locuințelor și ale chiriilor la niște niveluri decente raportate la veniturile populației din oraș.
Deja, de la celelalte dezbateri organizate de Primărie în cadrul procesului de realizare a  Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021-2030, Ovidiu Cîmpean, director în Primărie și coodonatorul  CIIC în cadrul căruia se organizează consultări publice privind proiectele insituției, a anunțat că orașul va avea o strategie pe partea de locuire.

„(…) Clujul are probleme mari la permisivitatea vieții. Se trăiește mai scump, social mai rău. Politicile publice locale ar trebui îndreptate pentru accesibilizarea spațiilor de locuit și e nevoie de o metodologie mai ancorată în realitate”, arăta arhitectul Eugen Pănescu, în cadrul unei dezbateri organizate pe tema regenerării urbane.

Coordonatorul CIIC, directorul din Primărie Ovidiu Cîmpean l-a liniștit  și a spus că la finalul SIDU, Clujul va avea o strategie de locuire.

Eniko Vincze a adus în discuție necesitatea acestei strategii de locuire pentru Cluj-Napoca, nu doar din pespectiva categociilor defavorizate pe care le sprijină și pentru care a cerut în repetate rânduri Primăriei să-și asume proiecte reale pentru a crește accesul acestora la locuințe. „Trebuie să nu vedem problema locuirii doar pentru categoriile defavorizate. Clujul are probleme de aglomerare și prețuri mari la locuințe care pun probleme tuturor categoriilor. Chiar dacă ne mândrim cu un salariu mediu de 3800 de lei, 400-500 de euro chirie lunar este foarte mult. Nici chiar propunerile formulate ca să existe 20% locuințe accesibile și 5% locuințe sociale nu sunt suficiente”, arăta Vincze în cadrul aceleiași dezbateri publice.

Expertul Marius Cristea de la Banca Mondială, cel care coordonează Planul de Amenajare a Teritoriului Județului Cluj pentru Consiliul Județean,  a anunțat și el că cele mai multe resurse din cadrul strategiilor de la Cluj s-au alocat pentru partea de regenerare urbană dar și pentru cea de  locuire. „Acum punem pe hartă aceste date și vom avea un grafic pentru fiecare cartier”, promitea Cristea.

Strategia de locuire va fi prezentată public în cadrul dezbaterii online de joi, 4 martie 2021, începând cu ora 17.00.  Dezbaterea va fi organizată prin intermediul platformei electronice ZOOM și va fi transmisă live pe paginile de Facebook Municipiul Cluj-Napoca și CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică. Pentru înscrierea la cuvânt, cei interesați trebuie să adreseze o solicitare în opțiunea ”mesaj” a paginii CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică pentru a putea primi linkul de conectare în ziua dezbaterii și detalii cu privire la intervenție. Durata maximă a unei intervenții va fi de 3 minute.
Stategia Integrată de Dezvoltare Urbană 2021 -2030 este realizată de Primăria Cluj-Napoca, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj și experții Băncii Mondiale.
Dezbaterea publică este parte a proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).
Vezi și: Clujul vrea să fie capitala europeană a regenerării urbane. Cum a fost la prima dezbatere a viitoarei strategii a orașului pentru 2021-2030 și ce au cerut clujenii

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare