Închide

Nord Conforest ia toate contractele de la Primărie. Va moderniza și parcul Feroviarilor

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 08, 2021 1 1484

Firma „părintelui spațiilor verzi din Capitală”, Ionuț Olteanu, Garden Center Grup a pus armele jos. Nord Conforest a câștigat și contractul pentru modernizarea parcului Feroviarilor. Anunțul a fost făcut de primarul Emil Boc la o emisiune locală de radio. Boc a spus că firma care a contestat rezultatul și-a retras plângerea iar Primăria va semna contractul cu această societate pentru parcul Feroviarilor. În plus, a mai spus că Primăria nu are finațarea asigurată pentru acest proiect, având în vedere că n-au pornit programele din următorul exercițiu de finanțare al UE.

Garden Center Grup contestase și licitația pentru parcul Armătura. Firma a fost avertizată public de primarul Emil Boc, în 16 iunie, în privința lucrărilor pe care le are cu Primăria pentru modernizarea bazei La Terenuri, după ce primarul a făcut o vizită pe șantier și a anunțat că acesta a ajuns doar la 30% în condițiile în care termenul de finalizare este toamna lui 2021.

 

Licitația pentru revitalizarea și activarea parcului Feroviarilor a fost lansată anul trecut, a avut ca dată limită ziua de 18 decembrie, apoi s-a decalat pentru luna februarie. Contractul este estimat la peste 43.280.000 lei (peste 8,4 milioane euro). Criteriul de selecție a fost prețul ofertei (90%) și componenta de mediu (10%) (program de realizare a lucrărilor orientat pe reducerea consumului de energie, folosirea de energie regenerabilă, materiale și produse ecologice, consumuri reduse de apă, management pentru deșeurile de pe șantier). La procedură  au participat Tehnodomus, Electro Grup dar și firmele care deja sunt printre ofertanții la celelalte licitațiia de modernizare a unor zone verzi din Cluj-Napoca (Armătura, parcul I.L Caragiale) – ACI Cluj, Nord Conforest sau De Construct Project Consult cu Garden Center Grup.

Contractul fusese atribuit către Nord Conforest, însă rezultul licitației a fost contestat de Garden Center Grup, la fel ca în cazul licitației pentru parcul Armătura.

După cum a anunțat primarul Emil Boc în 8 iulie la Napoca FM, contractul pentru modernizarea parcului Feroviarilor se va semna cu Nord Conforest, după ce contestația a fost retrasă. Edilul a mai spus că parcul urmează să se realizeze din fonduri europene, în exercițiul financiar 2021-2027 al Comisiei Europene, pe care, deocamdată, nu au pornit programele de finanțare.

În 29 aprilie, firma Nord Conforest a fost desemnată și câștigătoare a licitației pentru modernizarea parcului Armătura, contract estimat la peste 17,9 milioane lei. Oferta Norconforest a fost puțin peste 14 milioane lei. Decizia a fost contestată tot de Garden Center Grupă (cea care lucrează alături de Electrogrup la crearea bazei La Terenuri din Mănăștur), însă Boc a anunțat, la finalul lunii iunie, că Primăria a câștigat definitiv procesele și va semna contractul cu câștigătorul inițial al procedurii. Garden Center Grup contesta, printre altele, că acționarii Nord Conforest și cei ai ACI Grup sunt aceeași, frații Ioan și Dorin Așchilean și că s-ar încălca legislația concurenței.

Detalii: Război total între firmele de casă ale Primăriei. Firma „tătucului” spațiilor verzi din Capitală vrea să scoată „din cărți” firmele fraților Așchilean

Licitația pentru modernizarea parcului Armătura, câștigată definitiv în instanță, contractul de lucrări se semnează săptămâna viitoare

Recent, în 16 iunie, primarul Emil Boc a transmis un avertisment public către Garden Center Grup referitor la baza la Terenuri anunțând că lucrările sunt la 38%, termenul de finalizare e începutul lunii octombrie 2021, dar și că, dacă nu va termina la timp, constructorii riscă să ajungă pe lista rușinii. Boc a făcut o vizită de șantier și a postat apoi imagini de la fața locului pe Facebook.

Primăria a anunțat că șantierul bazei La Terenuri este la 30% iar termenul de finalizare va fi extins cu „zilele ploioase în care nu s-a putut lucra”

Noul termen pentru finalizarea Bazei La Terenuri

Nord Conforest a început în ultimii ani să câștige pe bandă rulantă contracte cu Primăria din Cluj pe proiecte cu bani europeni – a finalizat Parcul Între Lacuri în 2020, lucrează la parcul Pădurea Tineretului (care trebuie finalizat la finalul lui 2021), a câștigat contractul pentru modernizarea liceului Onisifor Ghibu, fiind singurul ofertant.

Proiectul Parcului Feroviarilor a fost contractat de Primăria Cluj prin concurs de soluții, la peste 550.000 lei, în 2018, câștigător fiind biroul de proiectare al arhitectului Vlad Rusu.

Lucrările de modernizare includ pe lângă grădina de 5,3 hectare și reabilitarea arterei Parcul Feroviarilor, amenajarea ambelor maluri ale Someșului în zona parcului, construirea a două pasarele pietonale peste Someș, dar și dotări.

În parc vor fi amenajate 2 lacuri artificiale, platforme de relaxare, se vor construi un pavilion și 2 amfiteatre, se va defini un circuit coerent de alei, se vor face corecții de vegetație, se va monta un sistem modern de iluminat, dar și unul de irigații etc. Se vor monta bănci din lemn cu metal și beton aparent, rasteluri pentru biciclete, se va crea un loc de joacă și unul pentru fitness în aer liber, se vor monta coșuri de gunoi, dar și cișmele de apă.

Strada Parcul Feroviarilor va fi reamenajată cu benzi pentru biciclete separate de vegetație joasă, trotuare cu jardiniere, borduri cu senzori de colectare a apelor pluviale ca pe strada Regele Ferdinand, plantații de tei argintiu pe ambele trotuare. Malurile Someșului, cel spre strada Traian și celălalt spre parc vor fi reamenajate natural cu alei din lespezi de piatră, amenajări peisagere și corecții de vegetație prin toaletări adecvate, mobilier urban, bolovani rotunjiți.

Cele două pasarele pietonale și velo se vor amenaja una spre strada Iuliu Coroianu, iar cealaltă spre strada Spitalului, urmând să creeze noi trasee de traversare a zonei spre Piața Gării.

Vezi și: Licitație de peste 8 milioane de euro pentru activarea Parcului Feroviarilor

sursa foto: randări Asiza prin care se simulează cum va arăta parcul după proiectul de modernizare

Un comentariu

Scrie un comentariu