Închide

Război total între firmele de casă ale Primăriei. Firma „tătucului” spațiilor verzi din Capitală vrea să scoată „din cărți” firmele fraților Așchilean

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mai 10, 2021 0 1716

Gardean Center Grup, firma părintelui spațiilor verzi din Capitală acuză Primăria că a încălcat legile concurenței și a acceptat la licitație două firme la care acționari sunt frații Dorin și Ioan Aschilean, după ce Primăria a atribuit licitația pentru modernizarea parcului Armătura (contract estimat la aproape 18 milioane lei) către Nord Conforest, firmă controlată de Dorin Așchilen. La procedură a mai participat și ACI Cluj, firmă la care Dorin Achilean e acționar alături de fratele său Ioan Așchilean, dar și de oamenii de afaceri Horia Ciorcilă, Dorel Goia sau Gicu Gânscă.

Firma Gardean Center s-a mai războit cu Primăria din Cluj după ce era să fie lăsată fără activitatea de întreținere a spațiilor verzi din Cluj-Napoca, pe care a câștigat-o inițial, apoi a pierdut-o în favoarea Regiei Primăriei. Garden Center Grup a depus ofertă și la noua licitație organizată de Primărie din Cluj pentru întreținerea zonelor verzi. O altă firmă din grup, Ro Verde Landscaping, e în asocierea care se ocupă de amenajarea bazei La terenuri din Mănăștur.

Nord Conforest a început în ultimii ani să câștige pe bandă rulantă contracte cu Primăria din Cluj pe proiecte cu bani europeni – a finalizat Parcul Între Lacuri, lucrează la parcul Pădurea Tineretului, a câștigat contractul pentru modernizarea liceului Onisifor Ghibu, fiind singurul ofertant.

În 29 aprilie, firma Nord Conforest a fost desemnată câștigătoarea licitației pentru modernizarea parcului Armătura, contract estimat la peste 17,9 milioane lei. Oferta Norconforest a fost puțin peste 14 milioane lei.

(sursă: SEAP, contestație Garden Center Grup)

Asocierea de pe locul II, Garden Center Grup, firma controlată de Ioan Olteanu, poreclit de media din București ca părintele spațiilor verzi din Capitală, a contestat în ultima zi, 6 mai, înainte de a trece termenul limită, rezultatul procedurii. Aceasta după ce Primăria ar fi refuzat să ofere firmei o serie de clarificări, mai ales că aceasta avea suspiciuni că prin acceptarea ofertelor ACI Cluj și Nord Conforest la licitație se încalcă legislația în materie de concurență, având în vedere că frații Dorin și Ion Achilean sunt acționari la ambele societăți. Garden Center Grup dorea să știe dacă Primăria a cerut clarificări Consiliului Concurenței privind participarea celor două firme la procedură.

Potrivit contestației depuse de Garden Center Grup la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor, Primăria trebuia, potrivit legii, să descalifice cele două societăți de la licitație, având în vedere că frații Dorin și Ioan Așchilean sunt în conducerea și administrarea ambelor firme.

(sursa SEAP, contestație Garden Center Grup)

Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor urmează să judece contestația.

Detalii aici despre licitație Primăriei pentru parcul Armătura: Proprietarii Hotelului Privo din Târgu Mureș continuă să atace licitațiile Primăriei din Cluj. Ofertanții care vor să facă Parcul I.L. Cargiale plus ACI Cluj, interesați să transforme și parcul Armătura

Anul trecut, au apărut mari neînțelegeri la nivelul conducerii ACI Cluj – care învârte anual o cifră de afaceri uriașă – de peste 45 milioane de euro.  Deținători majoritari ai acționariatului, cei doi cunoscuți oameni de afaceri clujeni, Horia Ciorcilă  (președinte al Băncii Transilvania), și Gicu Gânscă (Grup4Instalații) au demisionat din Consiliul de Administrație al ACI, fără să-i fi avizat în prealabil pe frații Ioan și Dorin Așchilean (fondatorii societății). Fricțiunile dintre Ciorcilă și frații Așchilean ar fi apărut de mai mult timp, au arătat anul trecut sursele Actual de Cluj, motivul fiind legat în mare parte de suspiciunile celor doi fondatori cum că se încearcă îndepărtarea lor de la conducerea ACI, și o comasare a societății cu un concern străin de construcții.

Detalii: Horia Ciorcilă și Gicu Gânscă au demisionat din CA-ul societății ACI. Disputa în acționariat vizează preluarea controlului total al companiei

Din decembrie a fost numit și un nou director la ACI Cluj, inginerul Iulian Marian Butnariu, inginer în telecomunicații, cu legături în politică și prezență în consiliile de administrație ale unor societăți de stat, ,după cum susține presa centrală. Ioan Așchilean a rămas președintele Consiliului de Administrație.

Garden Center Grup s-a mai războit cu Primăria din Cluj pe fostul contract pentru administrarea spațiilor verzi din Cluj-Napoca, atribuit societății inițial, în defavoarea Rosal, apoi dat Regiei Primăriei a Domeniului Public și ulteriotr împărțit între aceastea două.

Acum, Primăria a licitat un nou contract de peste 188 de milioane lei, 4 ani și 3 loturi (Cluj Est, Cluj vest plus Cimitirele), licitația fiind în prezent în faza de evaluare a ofertelor. Garden Center Grup a licitat pentru toate loturile.

Vezi și: S-a semnat contractul. Baza sportivă La Terenuri din cel mai mare cartier al Clujului ar urma să fie gata în toamna lui 2021

(Ioan Olteanu, sursa: revista Fermierului)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu