Închide

Horia Ciorcilă și Gicu Gânscă au demisionat din CA-ul societății ACI. Disputa în acționariat vizează preluarea controlului total al companiei

ActualitateEconomieTop News by Cosmina Fernoaga - mai 13, 2020 1 5091

Mari neînțelegeri la nivelul conducerii uneia dintre cele mai importante și bogate societăți clujene de construcții, ACI – care învârte anual o cifră de afaceri uriașă – de peste 45 milioane de euro.  Deținători majoritari ai acționariatului, cei doi cunoscuți oameni de afaceri clujeni, Horia Ciorcilă  (președinte al Băncii Transilvania), și Gicu Gânscă (Grup4Instalații) au demisionat din Consiliul de Administrație al ACI, fără să-i fi avizat în prealabil pe frații Ioan și Dorin Așchilean (fondatorii societății). Informația retragerii celor doi din CA a fost publicată în Monitorul Oficial și a fost confirmată pentru Actual de Cluj și de actualul director general al ACI, Cristian Chindea.

„Domnii Ciorcilă și Gânscă rămân acționari ai societății ACI. Au demisionat din Consiliul de Administrație, dar nu știu eu să vă spun motivele, și nici cine va intra în locul lor”, a comentat Chindea, la solicitarea Actual de Cluj.

Fricțiunile dintre Ciorcilă și frații Așchilean ar fi apărut de mai mult timp, spun sursele Actual de Cluj, motivul fiind legat în mare parte de suspiciunile celor doi fondatori cum că se încearcă îndepărtarea lor de la conducerea ACI, și o comasare a societății cu un concern străin de construcții.

Un prim semn în sprijinul acestui argument îl reprezintă proiectul noului sediu al Băncii Transilvania, de pe B-dul 21 Decembrie, care este construit de firma maghiară de construcții  KÉSZ (foto jos). Deși Horia Ciorcilă (președinte al BT) este acționar majoritar al societății ACI – considerată a fi una dintre cele mai importante companii de construcții românești, care au realizat obiective majore de investiție, atât pe pe plan național cât și internațioanl – proiectul sediului Băncii a fost acordat unei firme maghiare, care în ultimii ani se mișcă tot mai bine în piața de construcții din România.

Un al doilea semn care confirmă neînțelegerile de la nivelul conducerii ACI e faptul că acționarii majoritari l-au îndepărtat, anul trecut, pe Dorin Așchilean, din funcția de director general, deși el se afla la șefia societății încă din 1999.  Dorin Așchilean a fost înlocuit cu inginerul Cristian Chindea.

Frații Ioan și Dorin Așchilean nu au răspuns în niciun fel invitației Actual de Cluj de a comenta această situație – fapt care de asemenea poate  fi interpretat ca un semn al deteriorării înțelegerii avute cu Horia Ciorcilă.

Din același grup de afaceri și interese, Horia Ciorcilă, Gicu Gânscă și Dorel Goia, au preluat acționariatul majoritar al ACI în 2011. De altfel, cei trei oameni de afaceri sunt cunoscuți pentru strategia lor de acapara și a jongla cu cei mai importanți actori care activează în domeniul construcțiilor: furnizori de materiale sau constructori.

În prezent,  frații Dorin și Ioan Așhchilean (foto jos) mai dețin 26% din societea ACI, pe care au privatiza-o în 1994, după ruptura din Trustul – Antrepriza Generala de Constructii Industriale Cluj. Ioan Așchilean se află încă la șefia Consiliului de Administrație, iar pentru a fi înlăturat, majoritarii ar avea nevoie de un procent de 85%, din acționariat. În prezent, Ciorcilă, Gânscă și Goia dețin doar 70%.

ACI s-a desprins din Trustul – Antrepriza Generala de Constructii Industriale Cluj (care în 1990 era divizat în 8 societati). În 1994, ACI, este prima societate din sectorul Constructiilor privatizată integral. În 1999, director general este numit Dorin Așchilean, iar  Ioan Așchilean e ales prin AGA presedinte al Consiliului de Administrație. În 2004 au mai avut loc câteva divizări în ACI (s-au rupt alte firme), și-a început totodată un amplu proces de extindere și retehnologizare. În 2011 are lor o modificare a organizării societatii, momentul când în schembă intră grupul lui Ciorcilă. Pe tot acest parcus, ACI a derulat contracte majore de lucrări de investiții, în mare parte dintre ele atribuite de stat.

Stadionul „Cluj Arena”, Sediul Consiliului Judetean Cluj, Sediul Bibliotecii Județene „O.Goga”, Modernizarea Spitalului Militar, Noul sediu al Facultatii de Stiinte Economice, din cadrul UBB Cluj, Sediul BRD (Bdul 21 Decembrie), Sediul Banc Post (str Mihai Eminescu), Sala de Sport Sf. Gheorghe, Stadion Municipal Tg. Jiu, Stadion „Ion Oblemenco” Craiova – sunt doar câtvea dintre proiectele majore realizate de ACI

Conform ZF, cifra de afaceri bugetată de companie pentru anul 2018 a fost de 28,5 mil. Pentru anul 2019, cifra de afaceri era prognozată la 45 de milioane de euro.

Până la publicarea materialului, Horia Ciorcilă nu a emis un punct de vedere legat de viitorul societății ACI.

Vom reveni cu detalii pe marginea acestui subiect.

Sursa Foto: Horia Ciorcilă (topantreprenori.ro), 2 sediul Banca Transilvania (kesz.ro), Ion Așchilean (produsinardeal.ro)

Un comentariu

  1. Ce ma bucur.aici e mana lui Goia care s-a saturat de combinatiile lui Gansca si ale lui Ciorcila.poate in sfarsit il pune cineva la punct pe escrocul si falimentarul de Gansca.si Ciorcila joaca cu ungurii.halal caractere.

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare