Închide

Licitație nouă pentru lucrările la Turnul Pompierilor, locul nou din Cluj-Napoca promis pentru cele mai spectaculoase poze

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - oct. 18, 2021 0 946

Primăria a scos la licitație lucrările de revitalizare a Turnului Pompierilor, după ce municipalitatea a decis să rezilieze contractul cu vechiul constructor, Research Consorzio Stabile Societate Consortile ARL. Potrivit caietului de sarcini, lucrările de modernizare sunt realizate în proporție de circa 70% iar contractul necesită conservarea lucrărilor dar și finalizarea obiectivului. Noul contract este estimat la peste 4,2 milioane lei și un termen de finalizare de 8 luni iar data de licitație este 29 octombrie.

 

„Având în vedere stadiul fizic de execuție, coroborat cu lucrările propuse prin proiect și rămase de executat, ținând cont de perioada următoare de timp friguros, lucrările ce fac obiectul
prezentului caiet de sarcini sunt împărțite în două etape în sensul prioritizării acestora, fapt care va fi exemplificat în graficul de execuție propus de ofertant. Etapa I- de conservare în regim de
urgență, ceea ce impune finalizarea sudurilor structurii metalice care formează extensia turnului, montarea șarpantei și învelitorii, grunduirea și termospumarea confecției metalice exterioare,
precum și montarea unor prelate perimetrale confecției metalice pentru protejarea de intemperii a lucrărilor efectuate la interiorul clădirii. Aceste lucrări vor fi executate premergător perioadei de timp friguros. Etapa II cuprinde totalitatea lucrărilor de finalizare a restaurării turnului, așa cum sunt menționate în documentația tehnică anexată”, se arată în caietul tehnic al noii licitației lansată de Primărie pentru revitalizarea Turnului Pompierilor pe care municipalitatea și-a asumat-o în urma unui concurs de soluții.

Noua licitație a fost lansată în 13 octombrie și are ca dată limită ziua de 29 octombrie 2021. Criteriul de adjudecare este prețul cel mai scăzut iar constractul e estimat la peste 4,3 milioane lei. Ofertantul câștigător trebuie să facă dovada că a executat în ultimii 5 ani, lucrări similare celor propuse a fi achizitionate prin prezenta procedura în valoare cumulată de minim 4.000.000 lei fără TVA din maxim 3 contracte. Durata lucrărilor de realizat este estimată la 8 luni. Ofertanții trebuie să aibă specialiști în echipă și li se recomandă, prin caietul de sarcini, să viziteze și actualul șantier.

Primarul Emil Boc a anunțat în septembrie că municipalitatea a inițiat rezilierea contractului pentru Turnul Pompierilor care urmează să fie integrat în circuitul turistic și cultural și să devină Turnul Oglindă din care de poți poza cu orașul Cluj-Napoca. De modernizarea Turnului Pompierilor se ocupa asocierea Research Consorzio Stabile Societate Consortiale, pe un contract de aproape 8 milioane de lei fără TVA. Lucrările trebuiau terminate in 18 iulie 2020. „Eu am propus rezilierea contractului. Am înţeles că se mişcă tare repede de când am anunţat rezilierea public, dar voi porni reziliere. Mai au 15%, dar nu mai stau să povestesc, ai nişte termene. A primit aproape un an de zile pelungire locală, mai mult”, declara Emil Boc la ZIUA LIVE.

Arhitectul Vlad Sebastian Rusu, cel care a câștigat, alături de echipa sa, concursul de soluții organizat de municipalitate și a făcut proiectul s-a arătat atunci dezamăgit de situație, mai ales că lucrează din 2017 la respectivul proiect.“Pentru noi este o foarte mare dezamăgire deoarece lucrăm la acest proiect din 2017. Având în vedere că a fost primul concurs, ne-am implicat emoțional, pentru că ne-am dorit să oferim un exemplu de arhitectură care să confirme că formula concursului poate să creeze bune exemple în arhitectură. Nu doar pentru Cluj, ci pentru întreaga țară, Turnul Pompierilor putea deveni un exemplu de obiect excepțional rezultat în urma unui concurs de soluții (…) Va trebui găsit un alt constructor. Este nevoie de un calcul al lucrărilor efectuate, iar construcția trebuie pusă în conservare, astfel încât ceea ce s-a construit să nu fie afectat. Sperăm ca în primăvară să se reia lucrările, astfel ca peste un an, în cel mai rău caz, să fie terminate. Tot ce sper eu este ca, pentru cele 15 procente din lucrare rămase, să mai fie constructori interesați”, spunea Rusu, citat de media9, cu mențiunea că ceea ce s-a executat de vechiul constructor până acum este bine executat.

Primăria Cluj-Napoca și Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania au organizat în 2016 un concurs internațional de soluții, în vederea reabilitării obiectivului. Câștigător a fost Vlad Sebastian Rusu – Birou Individual de Arhitectură, avându-i drept coautori și colaboratori pe Anamaria Olănescu, Anda Gheorghe, Octav Olănescu, Ovidiu Rusu, Ludovic Kopenetz.

Implementarea proiectului câștigător este realizată cu finanțare europeană, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Lucrările de reabilitare au fost demarate în iulie 2018. Valoarea întregului proiect cu finanțare europeană este de 10,2 milioane lei, cu taxa pe valoarea adăugată (9,3 milioane fonduri nerambursabile, 0,9 milioane contribuția municipalității).

Proiectul câștigător prevede mai multe intervenţii pentru transformarea turnului: eliminarea întregii structuri de beton, crearea unei noi “coloane vertebrale” – un “miez” translucid, care lasă vizibile vârstele turnului, instalarea unui lift care face mult mai accesibil punctul de belvedere din vârf, iar sus se va instala “oglinda”, care îi va reflecta pe vizitatori, dar şi pe trecătorii de jos, din stradă, loc de unde se vor putea realiza selfie-uri spectaculoase, după cum anunțau proiectanții. De asemenea, proiectul implică și pietonalizarea străzii Tipografiei.

vezi și:

Turnul-„far”. Ce (mai) poate câştiga oraşul în urma concursului pentru reabilitarea Turnului Pompierilor

Dezamăgire în echipa care a câștigat primul concurs de soluții organizat ca la carte de Primăria Cluj: “Ne-am dorit să oferim un exemplu de arhitectură care să confirme că formula concursului poate să creeze bune exemple în arhitectură“

Nici un comentariu

Scrie un comentariu