Închide

Dezamăgire în echipa care a câștigat primul concurs de soluții organizat ca la carte de Primăria Cluj: “Ne-am dorit să oferim un exemplu de arhitectură care să confirme că formula concursului poate să creeze bune exemple în arhitectură“

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - sept. 13, 2021 0 919

Primăria a inițiat rezilierea contractului pentru modernizarea Turnului Pompierilor din Cluj-Napoca, după ce constructorii nu au respectat termenele contractuale. Primarul Emil Boc a anunțat că lucrările sunt finalizate în proporție de 85% dar și să municipalitatea va contracta un alt constructor care să termine lucrarea. Arhitectul Vlad Sebastian Rusu, cel care a câștigat, alături de echipa sa, concursul de soluții organizat de municipalitate și a făcut proiectul s-a arătat dezamăgit de situație, mai ales că lucrează din 2017 la respectivul proiect.

“Pentru noi este o foarte mare dezamăgire deoarece lucrăm la acest proiect din 2017. Având în vedere că a fost primul concurs, ne-am implicat emoțional, pentru că ne-am dorit să oferim un exemplu de arhitectură care să confirme că formula concursului poate să creeze bune exemple în arhitectură. Nu doar pentru Cluj, ci pentru întreaga țară, Turnul Pompierilor putea deveni un exemplu de obiect excepțional rezultat în urma unui concurs de soluții”, a spus Vlad Sebastian Rusu la Napoca FM, citat de media9.ro.

“Va trebui găsit un alt constructor. Este nevoie de un calcul al lucrărilor efectuate, iar construcția trebuie pusă în conservare, astfel încât ceea ce s-a construit să nu fie afectat. Sperăm ca în primăvară să se reia lucrările, astfel ca peste un an, în cel mai rău caz, să fie terminate. Tot ce sper eu este ca, pentru cele 15 procente din lucrare rămase, să mai fie constructori interesați”, a mai subliniat arhitectul, citat de aceeași sursa. El a mai spus că ce s-a făcut până acum este bine executat.

Primăria Cluj-Napoca a inițiat rezilierea contractului pentru modernizarea Turnului Pompierilor cu asocierea Research Consorzio Stabile Societate Consortiale, un contract de aproape 8 milioane de lei fără TVA. Lucrările trebuiau terminate in 18 iulie 2020. „Eu am propus rezilierea contractului. Am înţeles că se mişcă tare repede de când am anunţat rezilierea public, dar voi porni reziliere. Mai au 15%, dar nu mai stau să povestesc, ai nişte termene. A primit aproape un an de zile pelungire locală, mai mult”, a declarat Emil Boc, la finalul săptămânii trecute, la ZIUA LIVE.

Primăria Cluj-Napoca și Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania au organizat în 2016 un concurs internațional de soluții, în vederea reabilitării obiectivului. Câștigător a fost Vlad Sebastian Rusu – Birou Individual de Arhitectură, avându-i drept coautori și colaboratori pe Anamaria Olănescu, Anda Gheorghe, Octav Olănescu, Ovidiu Rusu, Ludovic Kopenetz.

Implementarea proiectului câștigător este realizată cu finanțare europeană, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Lucrările de reabilitare au fost demarate în iulie 2018. Valoarea sa este de 10,2 milioane lei, cu taxa pe valoarea adăugată (9,3 milioane fonduri nerambursabile, 0,9 milioane contribuția municipalității).

Proiectul câștigător prevede mai multe intervenţii pentru transformarea turnului: eliminarea întregii structuri de beton, crearea unei noi “coloane vertebrale” – un “miez” translucid, care lasă vizibile vârstele turnului, instalarea unui lift care face mult mai accesibil punctul de belvedere din vârf, iar sus se va instala “oglinda”, care îi va reflecta pe vizitatori, dar şi pe trecătorii de jos, din stradă. De asemenea, se pietonalizează strada Tipografiei.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare