Închide

Creșă nouă cu șase grupe în cartierul Mănăștur

Actual de ClujActualitateTop News by Luminiţa Silea - iul. 14, 2021 0 722


Un atelier dezafectat de la Colegiul Tehnic Edmond Nicolau din cartierul Mănăștur, de pe strada Negoiu, va fi înlocuit cu o creșă nouă cu șase grupe. Proiectul este la faza studiului de urbanism și a fost prezentat în comisia de urbanism a Primăriei. Proiectanții de la Verdum Studio au propus și un concept pentru viitoarea creșă – „năsturelul vesel, cusut de pământ cu doi copaci”, aceștia explicând că au fost nevoiți să creeze două curți de lumină în interiorul clădirii unde au propus plantarea a doi copaci, tocmai ca să poată respecta normativele de proiectare a spațiilor interioare destinate copiilor. Clădirea e prevăzută și cu lamele pentru umbrirea automatizată a spațiului, au mai explicat proiectanții.

 

Pentru creșa de pe strada Negoiu pe care Primăria vrea să o amenajeze prin extinderea, etajarea și schimbarea parțială a destinației unui atelier din cadrul Colegiului Tehnic Edmond Nicolau, proiectanții de la Imosteel și Vertum Studio au făcut un Plan Urbanistic de Detaliu pe care l-au prezentat în comisia de urbanism, dar și o serie de simulări privind viitorul obiectiv. Viitoarea unitate urmează să fie compusă din două corpuri de clădiri cu parter, etaj și demisol, respectiv parter și terasă circulabilă.

Creșa ar urma să aibă 6 grupe, după cum a explicat arhitectul Octavian Simion și a fost o adevărată provocare pentru echipa de proiectare, mai ales în privința asigurării condițiilor din normative pentru spațiile viitoarei creșe prin reconversia clădirii de tip hală unde a funcționat atelierul. „Am creat două puțuri de lumină în interiorul clădirii în care am plantat doi arbori. Altfel nu puteam asigura ventilarea naturală a dormitoarelor. Așa am ajuns și la conceptul proiectului și la numele creșei. Năsturelul vesel, un pătrat cusut de pămând cu doi copaci”, au arătat proiectanții.

„Poate trimitem acest proiect la comunele învecinate să se molipsească, mai ales că unii ne acuză că spunem lucrurilor pe nume. Noi avem populație stabilă în Cluj-Napoca de 10 ani încoace, marea creștere e afară din municipiu. Cu toate acestea noi am făcut câte o creșă pe an din 2007 încoace și mai construim în continuare altele. Așa că trebuie să fim corecți cu istoria”, a ținut primarul Emil Boc să spună despre proiect.

Arhitecții din comisie nu au făcut comentarii despre viitoarea creșă. Documentația de urbanism a fost avizată de comisie și de arhitectul șef.

Părinții din oraș dar și consilieiri USR PLUS au criticat și în acest an Primăria deoarece nu oferă destule locuri în creșele publice din oraș, nici nu își asumă un plan anual pentru construirea de creșe. În fiecare an rămân în afara sistemului foarte mulți copii, deși se înscriu pentru un loc în creșele publice iar oficialii instituției, ca să se disculpe, oferă declarații bombastice. Prin intermediul lor, primarul Emil Bic sau viceprimarul Dan Tarcea susțin mai nou că vina pentru situația creată aparține comunelor învecinate care nu construiesc creșe sau grădinițe destule motiv pentru care toți părinții din aceste zone își înscriu copiii în Cluj-Napoca.

Vezi și:

Mai mult de doi copii pe un loc la creșele publice din Cluj. „E bătaie de joc. Asta e mesajul Primăriei, restul să se descurce, la fițe și 5000 de euro pe an”

Orașul de 5* nu găsește soluții pentru cei mai mici dintre clujeni. Părinte către primarul Emil Boc, după ce a rămas „sub linie” la examenul creșelor: „Veți avea o nouă colegă de birou, o fetiță de 1 an și 11 luni”

 

 

 

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.