Închide

Orașul de 5* nu găsește soluții pentru cei mai mici dintre clujeni. Părinte către primarul Emil Boc, după ce a rămas „sub linie” la examenul creșelor: „Veți avea o nouă colegă de birou, o fetiță de 1 an și 11 luni”

Administrație by Actual de Cluj - iul. 01, 2021 1 536

Zi mare ieri pentru părinții de copii mici din Cluj-Napoca, care au așteptat, ca la examen, afișarea rezultatelor de „admitere” la creșă: s-au publicat listele cu cei acceptați în centrele administrației publice din oraș. Sute de persoane au rămas sub linie, adică pe listele de așteptare pentru cele 17 creșe aflate în subordinea primăriei.

Iată și câteva exemple: La Creșa Spiridușilor, grupa română, au fost admise 73 de dosare, în vreme ce 648 de nume se află pe lista de așteptare. La Castelul Fermecat apar 28 de dosare admise și 602 copii pe lista de așteptare; la o creșă mai mică, la Căsuța Iepurașilor, sunt doar 10 copii admiși și alți 151 pe lista de așteptare. Menționăm că o persoană poate figura pe mai multe liste de așteptare, în funcție de opțiunile de creșe bifate de părinți la momentul înscrierii.

Peste 1.570 de cereri s-au depus pentru locurile din creșele publice din Cluj-Napoca, arată datele oficiale. Aceasta în condițiile în care pentru 2021-2022 sunt vacante doar 637 de locuri (580 – linia română, 57 – linia maghiară), după cum arată Centrul Bugetar de Creșe din subordinea Primăriei.

Unul dintre părinții care și-au găsit numele copilului „sub linie”, la marea distribuire, i-a adresat primarului Emil Boc un mesaj public, pe rețeaua de socializare Facebook. Într-un anunț ironic, acesta îl felicită pe edil că din octombrie își poate mări echipa, luând-o la serviciu și pe fiica sa de nici doi ani, rămasă în afara „sistemului”.

Iată mesajul transmis de tată:

„Stimate d-le Primar,
Pe această cale doresc să vă anunț că începând cu data de 10.10.2021, veți avea o nouă colegă de birou. La data respectivă, fetița va avea vârsta de 1 an și 11 luni, este sociabilă, se adaptează ușor la medii noi, la oameni noi, este foarte încântată de activitățile de șantier și posibil să dea o mână de ajutor la emiterea unor noi autorizații de construire pentru creșe și grădinițe în orașul nostru.
Părinții ei au luat decizia ca fiica lor să se alăture echipei d-voastră, datorită faptului că, de la această dată ei vor fi la muncă, bunicii sunt persoane în vârstă, bani de creșă privată nu sunt, iar criteriile de departajare aprobate de administrația locală pentru admiterea la creșă, au situat-o „sub linie”.
Vă felicităm pentru mărirea echipei !!!”, a scris Mihai Burja, într-un mesaj pe Facebook.

Menționăm în acest context că în cazul în care părinții optează sau sunt nevoiți să apeleze la grădinițele private (care preiau și copii sub vârsta de 3 ani), costurile pe care trebuie să le suporte lunar familia ajung la aproximativ 2000 de lei, în cazul programului prelungit. Aceasta este, de fapt, și unica opțiune valabilă pentru părinții care muncesc, având în vedere că programul scurt sau cel mediu se încheie în jurul orei 13.00, adică în timpul programului de lucru.
Criza locurilor din creșele publice se repetă în fiecare an, iar în această perioadă acestea sunt chiar și mai puține, din cauza restricțiilor asociate pandemiei și stării de alertă. Anul acesta, Primăria semnalează că există proiecte în lucru pentru încă 180 de locuri noi în creșe – extindere creșă str Meziad nr 4 și extindere creșă str. Negoiu 9B, care urmează să se dea în exploatare cel mai târziu în 2022.

Un comentariu

  1. Ia vedeți, poate ca primaria Clujului nu are obligații si față de copii din Florești, Baci, Apahida, șamd. Prea s-au obișnuit cei din jurul Clujului ca orașul este o vaca de muls. E cazul sa cumpere și ei autobuze, sa construiască școli, creșe, Grădinițe, și sa suporte aceste costuri. Noi clujenii, plătitorii de impozite și taxe, ne-am cam saturat sa finanțăm proiecte care doar ne încarcă nota. Este valabil și pentru căși sociale. Știm, părinții au domiciliu prin flotant. Cât de convenabil!?

Scrie un comentariu