Închide

VIDEO Ce spune Muzeul de Istorie despre descoperirea arheologică de pe șantierul din centrul Clujului, cel pentru modernizarea Bulevardului 21 Decembrie

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 01, 2021 0 693

Sarcofagul de piatră găsit pe șantierul de modernizare a Bulevardului 21 Decembrie este o descoperire extrem de rară, mai ales că acesta a fost găsit intact, susține Muzeul de Istorie al Transilvaniei care a preluat obiectul. Acum, specialiștii incearcă să caute date despre persoana decedată (oseminte care păreau de adolescent) dar și despre sigurul obiect găsit înăuntru, o monedă. Se estimează că era copilul unui om important din oraș.
„După cum v-am mai spus, în data 18 mai, în timpul lucrărilor de modernizare de pe Bulevardul 21 Decembrie, mai exact în timpul săpării unei gropi pentru montarea unui stâlp, la sud de Clinica Stanca, s-a descoperit un sarcofag roman intact, de copil, care aparține necropolei de est a orașului roman. Descoperirea a fost făcută de colegii de la Institutul de Arheologie și Istoria Artei Cluj-Napoca, respectiv de cercetătorul Adrian Ursuțiu și de Nica Ciubotaru, masterandă la Facultatea de Istorie din cadrul UBB. Aceștia au anunțat Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, care a preluat sarcofagul. Descoperirea este una rară din două motive principale. Sarcofagele sunt piese rare oricum. Acest sarcofag este chiar din piatră locală. În sarcofage se înmormântau doar persoanele importante. În cazul de față, avem de-a face cu copilul unei persoane importante. Sarcofagele intacte sunt și mai rare. În general, cele care se găsesc sunt deja jefuite încă din epoca romană.
Sarcofagul intact descoperit aici a stârnit astfel curiozitatea tuturor. În data de 7 iunie, o comisie de specialiști s-a întrunit pentru a desface sarcofagul. Înăuntru s-au descoperit osemintele unui adolescent, după cum s-a putut constata la o primă vedere. După deschiderea sarcofagului, materialul din interior a plecat spre cercetare. Singurul material arheologic descoperit, în afară de scheletul propriu-zis, a fost o monedă. Urmează să fie determinată cronologia și alte detalii legate de mormânt cu ajutorul monedei, dar și al altor analize”, a arătat Muzeul de Istorie al Transilvaniei, pe Facebook.
Aceștia au postat și un material video cu artefactul special și rar descoperit în centrul Clujului. Se crede că cel înmormântat în sarcofagul de piatră era copilul unui om important din oraș, având în vedere că acest mod de îngropare era specific doar pentru oamenii de vază.
Această descoperire face parte din cimitirul deja studiat de Muzeul de Istorie în momentul construirii sediului Ispectoratului Școlar Județean, din zona Canalului Morii. Specialiștii cred că, odată cu descoperirea acestui mormânt, respectiva zona de îngropăciune de pe Canalul Morii ar putea continua și în zona clinicii Stanca. Ei s-au declarat încrezători că vor putea descoperi mult mai multe detalii după efecturea testelor osemintelor și monedei din interiorul sarcofagului.
Copyright video: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei
sursa foto: captura video

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare