Închide

Mai mult de doi copii pe un loc la creșele publice din Cluj. „E bătaie de joc. Asta e mesajul Primăriei, restul să se descurce, la fițe și 5000 de euro pe an”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iun. 25, 2021 0 1776

Peste 1.570 de cereri s-au depus pentru un loc în creșele publice din Cluj-Napoca. Primarul Emil Boc se lăuda în 24 iunie la un post de radio că un număr de 1282 de dosare s-au depus online, iar restul fizic, la cele trei centre de înscriere stabilite de municipalitate.

Momentan, mai bine de doi copii concurează pe un loc la creșele publice, anul acesta fiind vacante doar 637 de locuri. „E bătaie de joc. Restul, să se descurce, la fițe și 5000 de euro pe an”, a subliniat o mămică care a depus anul acesta dosar.

 

Potrivit Primăriei, s-au depus peste 1400 de cereri pentru un loc în creșele publice din Cluj-Napoca. Pentru 2021-2022 sunt vacante doar 637 de locuri (580 – linia română, 57 – linia maghiară), după cum arată Centrul Bugetar de Creșe din subordinea Primăriei.

Cele mai multe locuri vacante sunt la creșa ”Casa Spiridușilor”, de pe strada Băița, – 78, iar cele mai puține le găsim la creșele ”Martinel” 12, respectiv 17, la ambele structuri, sau ”Clopoțica” cu doar 18 locuri.

Ultima zi de înscrirere e 25 iunie. Repartizarea computerizată a dosarelor va avea loc în 30 iunie, iar afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor va fi în data de 7 iulie.

”Am raportul pe masă. 1282 de persoane au completat online dosarul pentru înscrierea la creșă. Cum adică nu? Vreți să notați? 1282 de persoane au completat online cererile. Din punctul acesta de vedere, aceasta este comunicarea pe care o am. Îi sfătuiesc pe clujeni să folosească în continuare procedurile online. Dacă sunt probleme punctuale, dar când sunt 1282 de cereri depuse online, cred că spune totul și că programul a funcționat”,s-au lăudat primarul Emil Boc în 24 iunie, la Napoca FM.

„Nu pot spune decât că e bătaie de joc într-un oraș precum Clujul. Asta e mesajul Primăriei, restul să se descurce, la fițe și 5000 de euro pe an. Există această problemă în fiecare an, iar Primăria, care are un buget de 380 de milioane de euro, nu are un plan concret, măcar să dea în folosință câte 100-200 de locuri în creșe pe an”, a subliniat o mămică care a depus anul acesta dosar.

Anul acesta, consilierii USR PLUS au cerut Primăriei un plan anual pentru construcția de creșe în Cluj-Napoca. Boc le-a arătat că Primăria face eforturi să crească numărul de locuri în creșe și le-a fluturat în față și programul de sprijin pentru plata unei bone.

În 2021, locurile la creșă sunt și mai puține, având în vedere pandemia.

”În condiții de funcționare normală sunt 1382 locuri dar capacitatea locurilor din creșe, cu respectarea restricțiilor de distanțare în baza reglementărilor legale în vigoare pe perioada pandemiei COVID este de 806 locuri, din care 637 se vacantează pentru înscrierile 2021-2022 (prin plecarea la grădiniță a copiilor din creșe care, până la data de 31 august împlinesc vârsta de 3 ani). Diferența de 169 este reprezentată de copiii înscriși care mai rămân în creșe și în următorul an școlar 2021-2022”, arată Primăria.

În prezent, Primăria semnalează că există proiecte în lucru pentru încă 180 de locuri noi în creșe – extindere creșă str Meziad nr 4 și extindere creșă str. Negoiu 9B, care urmează să se dea în exploatare cel mai târziu în 2022.

vezi și:

Fără un plan pentru construcția de noi creșe, Primăria aruncă apă de ploaie în ochii clujenilor: Vouchere de 150 de euro pentru bone acreditate

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare