Închide

Cum face Statul milioane de euro pe seama traficului din Cluj

EconomieTop News by Mihai Prodan - iul. 14, 2021 0 787

În unul dintre cele mai aglomerate județe din țară, cu sute de mii de mașini pe străzi, șoferii stau în trafic, pietonii nu au loc pe trotuare din cauza mașinilor parcate, dar o instituție face bani buni din această aglomerație – vorbim de aproape un milion de euro pe an.
E vorba de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, care emite numerele de înmatriculare: cum emiterea acestora e taxată, pentru fiecare set de plăci direcția încasează o sumă de bani. Când e vorba de mii de mașini înmatriculate, suma colectată e substanțială. actualdecluj.ro a cerut în baza legii privind liberul acces la informațiile de interes public care sunt sumele colectate de DRPCIV în fiecare an, ca să afle că e vorba, anual, de cel puțin 1,5 milioane de lei pentru plăcile cu numere permanente și încă pe atâta pentru plăcile preferențiale.
Mai exact, DRPCIV a încasat în 2019 1,8 milioane de lei din emiterea plăcilor cu numere permanente, și 1,56 milioane de lei anul trecut. Plăcile cu numere provizorii au adus în trezoreria instituției alte 1,3 milioane de lei în 2019 și 1,1 milioane în 2020, iar plăcile preferențiale – 1,65 milioane în 2019 și 1,43 milioane în 2020. În total, aproape un milion de euro în fiecare an: emiterea plăcuțelor a adus 4,78 milioane în 2019, 4,12 milioane anul trecut și aproape două milioane în primele cinci luni din acest an.

Pentru șoferi sumele nu sunt mari, dar având în vedere parcul auto al Clujului, cu sute de mașini pe străzi, sumele adunate sunt substanțiale. Astfel, plăcile obișnuite costă 20 de lei – sau 40 de lei pe set. Numerele preferențiale costă dublu, 45 de lei pe operațiune, la care se adaugă valoarea plăcilor – 20 de lei plăcile obișnuite, 23 de lei plăcile de formă dreptunghiulară și 17 lei plăcile pentru motociclete.

Amintim, un raport al Instituției Prefectului pentru anul trecut arată că Serviciul Public Comunitra Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor – denumirea completă a instituției, care funcționează în subordinea Prefecturii – a înmatriculat doar în 2020 peste 54.500 de mașini. În contrapondere au fost radiate doar 37.800 de mașini, ceea ce înseamnă că parcul auto al Clujului a crescut cu peste 16.700 doar anul trecut.

Iată toate cifrele înregistrate la Cluj în ultimii doi ani și jumătate:

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare