Închide

Care e mutarea Primăriei după prima zăpadă: „Vom analiza. Firmele n-au intervenit promt pe toate arterele”

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 27, 2018 0 373

O noapte cu ninsoare mai serioasă în Cluj-Napoca a pus în dificultate firmele angajate de Primărie pentru a curăța străzile de zăpadă. Marți de dimineață s-a circulat foarte greu în multe zone din oraș, străzile principale au fost pline de zăpadă și mâzgă. La fel și zonele pietonele. Șoferi, clujeni pietoni sau politicieni au bătut obrazul oficialilor municipalității reproșându-le că au scăpat situația sub control. Abia după prânz și după ce ninsoarea s-a oprit, circulația pe arterele importante a revenit la normal.

Despre intervențiile celor două firme care se ocupă de salubrizarea Clujului, Rosal și Brantner, viceprimarul Dan Tarcea spune că ambele societăți au fost verificate „la GPS” privind intervențiile din noaptea de 26-27 februarie. Potrivit verificărilor, mașinile celor două firme au trecut de trei ori pe arterele principale din oraș incluse în „urgența I”. Tarcea a oferit ca exemple arterele Calea Turzii, Bună Ziua sau Eugen Ionesco, străzi pe care datele luate de pe GPS-urile instalate pe utilajele de deszăpezire au arărat că acestea au trecut de trei ori, la intervale de câteva ore, pe respectivele străzi.

Temperaturile scăzute de sub -9 grade au îngreunat eficiența acțiunilor de cutățare a carosabilului cu sare care și-a făcut efectul mult mai târziu, la fel și ninsoarea. De dimineață a fost convocat comandamentul de urgență și s-au operat deszăpeziri în sistem baterie, cu două utilaje și antemergător de la poliția locală pentru a se curăța zăpada de pe toate benzile de circulație aflate pe artere importante din Cluj.

Potrivit viceprimarului, firmele n-au intervenit prompt în tot orașul, nici nu și-au făcut treaba ca la carte. „Așteptăm raportul cu privire la toate zonele. Putem aplica sancțiuni sau putem refuza la plată facturile emise pentru arterele unde nu s-a intervenit și nu s-a curățat zăpada. Deocamdată nu am decis, însă pot spune că nu suntem mulțumiți privind modul în care s-a deszăpezit întreg orașul”, a spus Tarcea.

Anul trecut, Primăria a concesionat pentru 8 ani serviciile de deszăpezire pentru jumătatea de est a orașului către firma Brantner. Aceasta a câștigat inițial tot contractul de salubritate stradală a Clujului, însă după contestații și acțiuni în instanță de la copetitoarea Rosal, i s-a retras felia de vest.

Pentru salubrizarea jumătății de vest a orașului s-a făcut o nouă licitație, însă una pentru un acord cadru pe 2 ani. La procedură a participat pe lângă Rosal și societatea Garden Center Grup (cea care a suflat contractul de întreținerea a spaților verzi cu Primăria Cluj firmei Rosal, fiind târâtă de aceasta din urmă prin instanțe). Aceasta a reușit să blocheze procedura, însă la începutul acestui an, Primăria a dăruit, prin negociere directă fără publicare unui anunț de participare, firmei Rosal contractul de peste 40 de milioane lei pentru salubrizarea jumătății de oraș de care s-a ocupat și pe vechiul contract. „O procedură legală, permisă de lege, Rosal fiind singura firmă care a participat și a și câștigat”, după cum au explicat oficialii Primăriei. Contractul nou cu Rosal a fost atribuit în februarie anul acesta.

Consiliul Local a refuzat în primă fază să prelungească contractele de salubrizare stradală din Cluj care expirau în toamna lui 2014, la cerea societăților, Rosal și Brantner care s-au tot ocupat de salubrizarea orașului pe vechile contracte încheiate în 2006. Pentru că Primăria n-a reușit să adjudece corect noua licitație organizată în 2013, apoi pe cea din 2015, forul local a prelungit contractele pentru ca orașul să nu aibă probleme cu deszăpezirea sau cu praful, vara.

Vezi și:

Brantner primește jumătate din salubritatea stradală. Pentru cealaltă jumătate deținută de Rosal, primăria mai face o licitație. Instanța „a trântit”, din nou, rezultatul stabilit de primărie

Salubritatea de 35 milioane de euro a Clujului, din nou, la mâna instanței

Licitația de 35 de milioane de euro pentru salubrizarea Clujului, din nou contestată

Rosal scoasă din cărți la Cluj. Brantner ia licitația de 35 de milioane de euro organizată pe final de mandat a lui Boc și adjudecată după câștigarea alegerilor

Da, ați greșit de două ori la salubritate -modelul de bune practici de la instanță pentru primăria Cluj. Ce va face primarul

2015 cu noroc? Se reia licitația de 30 de milioane de euro pentru salubrizarea stradală. Actualizată cu rata inflației

Stop joc la salubritate. Au suflat și-n iaurt după primul eșec și au anulat licitația pentru potul de 140 de milioane de lei

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.