Brantner primește jumătate din salubritatea stradală. Pentru cealaltă jumătate deținută de Rosal, primăria mai face o licitație. Instanța „a trântit”, din nou, rezultatul stabilit de primărie
ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 25, 2016 0 622
Nici în 2016 administrația locală clujeană nu a reușit să lămurească în totalitate licitația pentru adjudecarea unuia dintre cele mai grase contracte din bani publici, cel pentru salubrizarea stradală a Clujului (spălat străzi vara și deszăpezit iarna), contract de 158 de milioane de lei pe opt ani. La începutul acestei luni, primăria a semnat contractul cu Brantner doar pentru sectorul de care societatea se ocupă și în prezent (jumătate de est a orașului) pentru 77,4 milioane lei. Societății i se atribuise de comisia de licitație a primăriei întreg contractul de circa 35 de milioane de euro, însă Rosal (care se ocupă în prezent de salubrizarea stradală din sectorul de vest) a contestat decizia în instanță și a reușit să întoarcă rezultatul. Instanța a a dispus, din nou, anularea unui rezultat al licitației stabilit de o comisie a primăriei pentru sectorul deținut acum de Rosal, dar atribuit către Brantner. Felia de peste 80 de milioane de lei va fi, din nou, scoasă la licitație de primărie.
Consiliul Local a refuzat în primă fază să prelungească contractele de salubrizare stradală din Cluj care expirau în toamna lui 2014, la cerea societăților, Rosal și Brantner care se ocupă și acum de salubrizarea orașului pe vechile contracte încheiate în 2006. Pentru că primăria n-a reușit să adjudece corect noua licitație organizată în 2013, apoi pe cea din 2015, forul local a prelungit contractele pentru ca orașul să nu aibă probleme cu deszăpezirea sau cu praful, vara.
Trei firme s-au bătut pentru contractul de salubrizare stradală și dezăpezirea Clujului, relicitat de primăriei după ce în 2014 a atribuit contractul unor firme cu ofertă neconformă, iar în 2015 a anulat procedura. Contractul licitat în 6 aprilie 2016 (pe final de mandat 2012-2016) a fost adjudecat pe ambele sectoare și opt ani firmei Brantner-Vereș, în detrimentul asocierii de firme din grupul RER și a Rosal Grup. Valoarea totală a contractului câștigat de Brantner este de peste 35 milioane euro (peste 158 de milioane lei), pentru a curtăța străzile orașului în următorii 8 ani de zile.
Compania Rosal a depus ofertă pe ambele sectoare, RER Ecologic Service Oradea pentru lotul 2 și Asociarea RER Ecologic Service Buzău -RER Ecologic Service București, Rebu SA pentru lotul 1. Potrivit primăriei, comisia de evaluare a declarat neconformă și a respins oferta depusă de Asociarea RER Ecologic Service Buzău -RER Ecologic Service București, Rebu (pentru lot 1), deoarece aceasta nu a corespuns caietului de sarcini din punct de vedere tehnico-financiar. Atât asocierea de firme din grupul RER cât și Rosal au contestat decizia luată de comisia de licitație a primăriei pe motiv că oferta declarată câștigătoare nu respectă caietul de sarcini. RER Ecologic Service Buzău -RER Ecologic Service București, Rebu SA au contestat și faptul că oferta lor a fost declarată inadmisibilă, dar și oferta depusă de cei de la Rosal Grup. CNSC a respins cee două contestații și a obligat societățile contestare să plătească fiecare cheltuieli de judecată de peste 21.000 lei.
Rosal a formulat și la Curtea de Apel Cluj plângere împotriva deciziei luată de Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor. În 3 octombrie, Curtea de Apel a decis anularea rezultatului stabilit de comisia de licitație pentru lotul I (contract estimat la peste 80,7 milioane lei pe 8 ani și deținut în prezent de Rosal Group) și menținerea rezultatului stabilit de aceeași comisie pentru lotul II (adică atribuirea lui către Brantner, societatea care îl și deține).
„Noi nu am avut decât să ne conformăm deciziei instanței. Am semnat deja contractul pentru Brantner pentru lotul II iar pentru lotul I, jumătatea de vest a orașului vom mai organiza o licitație. Între timp, de acest lot se va ocupa Rosal Group, potrivit deciziei luate de Consiliul Local, ca să nu avem probleme în această iarnă cu serviciile de deszăpezire”, au explicat oficialii primăriei.
Rosal Group se ocupă de salubrizarea din Cluj din 2006, în baza unui contract cu primăria care a expirat în 2015, dar a prelungit de forul local până la finalizarea noii licitații organizată de primărie. Firma este o obișnuită a banului public de la primăria lui Boc, aceasta deținând și contractul pentru întreținerea spațiilor verzi din Cluj pe care l-a pierdut recent în favoarea firmei supranumitului părinte al spațiilor verzi din Capitală, Garden Center Grup.