Închide

Da, ați greșit de două ori la salubritate -modelul de bune practici de la instanță pentru primăria Cluj. Ce va face primarul

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - dec. 16, 2014 1 651

Cea mai controversată licitație a administrației locale clujene cu miză de 30 de milioane de euro, contract pe opt ani, după cea de la sala polivalentă, trebuie anulată. A spus Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor, iar instanța a menținut decizia, în procesul primăriei prin care a contestat-o. Primarul Emil Boc spune că a cerut comisiei de licitație să se întrunească săptămâna acesta pentru a anula procedura. Licitația se va relua, spune primarul, pe un caiet de sarcini cu corecții, care va intra în Consiliul Local la ședința din luna ianurie 2015 .

„Am cerut comisiei de licitație să se întrunească săptămâna aceasta și să dispună anularea licitației (așa cum a decis în august CNSC și a fost confirmat de Curtea de Apel Cluj în 15 decembrie-n.red.). Reluarea licitație trebuie să se facă în maxim 60 de zile. Vrem să organizăm noua licitație cât mai repede. În prima ședință a Consiliul Local din luna ianuarie 2015 vrem să intrăm cu caietul de sarcini modificat cu toate observațiile pe care le-am primit”, a declarat pentru Actualdecluj.ro primarul Emil Boc.

Primăria a adjudecat de două ori contractul de 30 de milioane de euro și opt ani pentru curațarea orașului de zăpadă și praf. Întâi către Supercom, firma milioanarului Ilie Ciuclea și apoi către grupul germen de firme RER, controlat în România de oameni din fostul PDL (Cezar Preda). Comisia de licitație a primăriei a luat de fiecare dată o decizie în afara legislației, a spus Consiliul Național pentru Soluționarea Contestației. Din septembrie 2013 când s-a anunțat licitația și până în prezent, primăria a avut o licitație la care toate cele șase societăți (oferta RER n-a mai fost puricată, însă contestatarii susțineau că nu aveau aviz valabil de la ANRSC pentru a opera servicii de salubritate, CNSC cerând anularea licitației pentru că primăria n-a avut trei oferte conforme, conform legii) s-a dovedit că aveau o ofertă neconformă, care nu a respectat caietul de sarcini. Primăria a respins doar trei oferte (Rosal, Romprest și Polaris M. Holding) din șase, pe parcursul licitației. Alte două societăți au fost descalificate de CNSC (Brantner și Supercom).

decizie curtea de apel

Primarul Emil Boc nu este îngrijorat de modul în care a evaluat comisia de licitație ofertele de la salubrizarea stradală și nici să lase noua licitație pe mâna acelorași oameni din comisia de licitație.

Vezi AICI cine a mai făcut parte din comisia de licitație consusă de directorul tehnice al primăriei, Virgil Poruțiu.

„Ei au mers pe ce le-a zis autoritățile statului. ANRSC ( Autoritatea Națională de Reglementare a Serviciilor de Utilitate Publică) a zis să mergem pe Ordonanța 34/2006 privind achițiile publice iar CNSC a zis că trebuia să mergem pe Legea 51/2006 privind serviciile comunitare de utilități publice. Acum instanța a mențiunut ce a zis CNSC. N-am motiv să nu merg cu aceeași comisie de licitație. Voi analiza totuși situația. Problema este că legislația de la noi este duplicitară. Nici o primărie din țară n-a reușit să adjudece acest serviciu. Toate au fost sau sunt în instanță cu licitațiile. Noi vom corecta caietul de sarcini. Aștept propunerile de la comisia de licitație și în ianuarie îl vom prezenta, Firmele nu au decât să-l respecte. Sperăm să reușit în 2015 să adjudecăm contractul. Cu licitația asta am stat un an și câteva luni din cauza legislației. Ce îmi spun oamenii ăștia că Legea 51 n-are norme de aplicare și au mers pe Ordonanța 34 de aceea au apărut problemele”, a subliniat primarul Emil Boc.

După ce CNSC a dispus în luna august anularea licitației privind concesionarea serviciului de salubrizare a orașului, edilul Emil Boc înclina balanța către instanță pentru a primi de acolo un model de bune practici. Acesta a venit în 15 decembrie când Curtea de Apel a decis respingerea contestațiilor la decizia CNSC și implicit menținerea acesteia.

CITEȘTE ȘI

De ce trebuia anulată licitația pentru salubrizarea Clujului

 

Primăria a atribui de două ori contractul, o dată către Supercom (CNSC a descalificat oferta, iar instanța a menținut soluția) iar a doua oară către grupul de firme RER (CNSC a dispus anularea procedurii întrucât, legal, primăria putea atribui contractul doar dacă avea trei oferte conforme rămase în cursă). La licitație au participat șase ofertanți din care a rămas în picioare doar oferta celor de la RER, celelalte fiind declarate neconforme pe parcursul procedurii. Ofertele Polaris M. Holding, Rosal și Romprest au fost decalificate de comisia de licitație a primăriei. Ofertele Brantner-Vereș și Supercom au fost clasificate ca neconforme, mai mult, CNSC a arătat că primăria – comisia de licitație – a favorizat respectivele firme pe parcursul procedurii de atribuire, acceptând ca acestea să-și modifice oferta.

Primarul nu a pus nicio clipă la îndoială profesionalismul membrilor din comisia de licitație ci a pus pe seama instituțiilor de la centruperipețiilede pe parcursul ultimul an în care instituția pe care o conduce nu a reușit să atribuie un contract prin licitație publică.

În prezent, salubrizarea stradală se face în oraș de către Rosal și Brantner, cu contracte din 2006 (care expirau în toama acestui an) care au fost prelungite până la finalizarea noii licitații și încheierea unor noi contracte, cu votul Consiliului Local.

Sursa foto: Emil Boc (Pagina Oficială)

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.